Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:13 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Amintire de la o cunoştinţă moartă Cristel, cu pistol mai periculos decât o armă de vânătoare

ro

02 Mar, 2011 03:02 6502 Marime text
cristel_cristian_marian_2.jpg„Executând trageri asupra aceluiaşi tip de material ţintă, muniţia propulsată de pistolul inculpatului (nr Cristian Marian Gheorghiu) a avut o adâncime de pătrundere mai mare decât proiectilele trase de o armă de vânătoare 12 GA", au stabilit specialiştii

Cu interdicţia de a purta arme, luată la momentul la care a fost lăsat în libertate în procesul în care este judecat alături de fraţii Vasea, Cristian Marian Gheorghiu, zis Cristel, a recunoscut cu seninătate în faţa poliţiştilor că deţinea un pistol cu gaze „şi cu nişte bile de oţel, mici". La instanţă, însă, s-a răzgândit şi a aruncat pisica pistolului în ograda unei „cunoştinţe moarte", care ar fi uitat arma în maşina sa.

În sentinţa Judecătoriei Constanţa prin care Cristian Marian Gheorghiu a fost condamnat la şapte ani de închisoare pentru tentativa de furt organizat de la depozitul Sevda, se arată că în Volvo-ul său poliţiştii au descoperit un pistol marca Geox. Momentul a fost filmat de oamenii legii, iar potrivit instanţei de judecată, pe înregistrare Cristel recunoaşte că pistolul este al său. Astfel, la minutul 00:14:10 din înregistrare se arată: „Poliţist: «... în calul dintre scaune, după ridicarea capacului, se observă un pistol culoare argintie cu prăsele de culoare neagră, din plastic. Domnul Gheorghiu? Pistolul?» Gheorghiu Cristian Marian: «Da?» Poliţist: «Îţi aparţine?» Gheorghiu Cristian Marian: «Da!» Poliţist: «da?» Gheorghiu Cristian Marian: «Da! ... » neinteligibil ... Poliţist: «stai că-l vedem acum (îi comunică cuiva din apropiere) despre care domnul Gheorghiu Cristian declară că-i aparţine. Cu ce e?» Gheorghiu Cristian Marian: «Cu gaze! Şi cu nişte bile de oţel, mici. Are două de-alea şi restul de-alea cu gaz» Poliţist: «în încărcător?» Gheorghiu Cristian Marian: «Da!»".

Muniţie cu alice din oţel

Dincolo de acest dialog purtat de cei doi, este de menţionat că, potrivit deciziei penale nr. 371/P/2007 a Curţii de Apel Constanţa, Gheorghiu nu are voie să deţină, să folosească sau să poarte nicio categorie de arme, fiind una dintre obligaţiile impuse de instanţă pentru ca individul să fie lăsat în libertate în procesul în care este judecat alături de fraţii Vasea. Cu toate acestea, după ce arma a fost examinată criminalistic, oamenii legii au ajuns la concluzia că aceasta prezenta modificări ce o făceau mult mai periculoasă decât dacă ar fi fost o armă letală ale cărei caracteristici erau cunoscute. Conform raportului de constatare tehnico-ştiinţifică de la dosarul cauzei, „s-a stabilit că pistolul prezintă modificări artizanale care permit tragerea în mod semiautomat cu muniţie atipică cu proiectil şi cu repetiţie cu muniţie cu încărcătură iritant lacrimogenă sau de avertizare". Muniţia era reprezentată de două alice din oţel (muniţie atipică, după cum au numit-o specialiştii) în stare de funcţionare şi, respectiv, patru cartuşe ce conţineau substanţe iritante lacrimogene, tot în stare de funcţionare, „cu menţiunea că cele atipice erau primele în încărcător potrivit ordinii de expulzare". Judecătorii au mai arătat că „după efectuarea de trageri experimentale, specialiştii au determinat că energia dezvoltată de cele două cartuşe atipice era superioară celei dezvoltate de muniţia letală calibrul .22 short (5,6 mm)". „De altfel", se mai arată în sentinţă, „executând trageri asupra aceluiaşi tip de material ţintă, muniţia propulsată de pistolul inculpatului (nr Cristian Marian Gheorghiu) a avut o adâncime de pătrundere mai mare decât proiectilele trase de o armă de vânătoare 12 GA".

A dat vina pe mort

În contextul în care Serviciul de Arme, Explozibili şi Substanţe Periculoase a transmis că Gheorghiu nu deţine permis de port-armă, acesta a declarat în instanţă că are pistolul de la „o cunoştinţă care a decedat". „Cu privire la pistolul găsit în autoturismul său, acesta a arătat că nu îi aparţine, proprietarul acestuia cu care a circulat la un moment dat i-a lăsat pistolul la el în maşină, inculpatul uitând de existenţa acestuia acolo, iar ulterior acea persoană a decedat". Iar aceasta, în condiţiile în care la momentul descoperirii armei, Cristel spusese că-i aparţine. În acest context, instanţa Judecătoriei Constanţa l-a găsit vinovat şi de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, întrucât „a deţinut fără drept asupra sa o armă de foc modificată, cu putere mai mare decât a unei arme letale cu caracteristici cunoscute". Pedeapsa primită de Cristel pentru pistolul uitat în maşina sa de cunoştinţa care a murit a fost, în primă instanţă, de trei ani. Rămâne de văzut dacă aceasta va fi modificată sau nu de Curtea de Apel Constanţa.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii