Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:19 20 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Alerta in port

ro

19 Mar, 2003 00:00 1064 Marime text

Pericolul virusului pneumoniei asiatice sperie autoritatile

Pneumonia atipica aparuta pe undeva prin Asia a determinat Directia de Sanatate Publica din Transporturi Constanta sa impuna autoritatilor portuare luarea unor masuri privind supravegherea starii de sanatate a marinarilor de pe navele care vin din zonele unde epidemia a luat amploare * Virusul sindromului respirator acut sever (SRAS) poate intra in Romania prin Constanta numai adus de echipajele navelor care au acostat in timpul voiajelor prin porturile asiatice * Septimiu Voinescu, directorul DSP Transporturi Constanta, ne-a declarat ca virusul este extrem de violent si provoaca foarte rapid decesul celui infectat * Ieri, in Portul Constanta erau noua nave sub operare si inca zece avizate pentru zilele urmatoare, care au avut escale in tarile unde se presupune ca ar putea fi prezent virusul letal * Pe aceste vase sunt aproape 350 de marinari aflati in componenta echipajelor

Despre noul virus care afecteaza populatia globului de cateva zile s-a scris zilele acestea in toata presa, ba chiar, in unele cazuri, s-au amplificat de asa natura situatiile incat chiar se specula existenta unor bombe cu virusi si ca aici ar fi vorba un atac terorist, declansat chiar din zonele asiatice. Avand in vedere amploarea pe care a luat-o noul sindrom, ne-am deplasat la Directia de Sanatate Publica din Transporturi Constanta, unde am stat de vorba cu directorul institutiei, doctorul Septimiu Voinescu. Acesta ne-a declarat ca in aceeasi zi primise de la Directia Generala pentru Sanatate Publica pentru Transporturi un fax, prin care urma sa se stabileasca o serie de masuri concrete pentru prevenirea si controlul imbolnavirilor prin sindrom respirator acut sever (SRAS). Conform informatilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, s-au inregistrat cazuri de SRAS in Vietnam, Hong Kong, provincia Guangdong din China, Thailanda, Filipine, Singapore, Canada. Boala se manifesta la debut cu o simptomatologie asemanatoare gripei, febra inalta, mialgii, cefalee, dificultati de respiratie, urmata de hipoxie, pneumonie, insuficienta respiratorie acuta si chiar deces. Virusul se banuieste a fi asemanator cu virusul care declanseaza gripa aviana, boala transmisa la om de catre o anumita specie de pasari al caror biotop se afla in zona tropicala a Asiei.

Boala vine pe mare

Doctorul Voinescu ne-a declarat ca Planul de masuri intocmit in regim de urgenta are in vedere o monitorizare permanenta a traficului de calatori de pe Aeroportul International Mihail Kogalniceanu, unde se vor efectua un triaj si intervievarea tuturor calatorilor care se presupune ca ar veni din zonele unde a fost depistat virusul. "Este foarte posibil ca si pe cale maritima sa vina purtatorii acestui germen, astfel ca am luat legatura cu Autoritatea Navala Romana si cu Compania Nationala Administratia Nationala a Porturilor Maritime Constanta, pentru a putea sa sti in permanenta de unde vin navele catre Romania, daca au situatii in care printre marinarii aflati la bord sunt oameni care reclama simptome similare virusului ucigas. La cabinetele medicale de frontiera, respectiv porturi maritime si aeroport se asigura permanenta medicala, avand in dotare echipament de protectie adecvat, materiale dezinfectante, material informativ pentru calatori. Surse medicale care au tinut sa-si pastreze anonimatul ne-au declarat ca toti medicii epidemiologi se afla in stare de alerta. Pentru Portul Constanta, aceleasi surse au confirmat ca se va efectua o informare la nivelul tuturor agentilor de nave care asteapta sosirea din zonele considerate "fierbinti" a marfurilor contractate, astfel incat navele respective sa fie avizate sa transmita in timp util starea de sanatate a membrilor echipajelor de la bordul vaselor. In caz de identificare a unui posibil navigator suspectat de contactare a virusului sau care prezinta simptome identice cu cele ale bolii, se va proceda in consecinta. In cazuri speciale, nava suspectata va fi, in mod normal, supusa regimului de carantina. Tot doctorul Voinescu ne-a spus ca, "pana la aceasta ora, nu exista inca nici un medicament care sa contracareze dezvoltarea acestui virus, deoarece acesta isi modifica in permanenta forma si adaptabilitatea". In prezent, in porturile maritime romanesti se afla pentru operatiuni de incarcare-descarcare noua nave care au sosit din porturile unde este posibil sa existe pericolul imbolnavirii prin sindromul respirator acut, alte zece motonave fiind avizate sa vina tot din aceleasi zone. In acelasi timp, in porturile maritime romanesti mai sunt inregistrate si alte vase avand pavilioanele tarilor afectate de pneumonia de care aminteam, la bordul acestora aflandu-se sute de marinari, fiecare fiind posibilul purtator al bolii.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii