Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:38 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A scazut rata criminalitatii

ro

18 Dec, 2003 00:00 741 Marime text

Seful Inspectoratului Judetean al Politiei Constanta a prezentat ieri, in fata intregului efectiv, bilantul activitatii

Sala de festivitati din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Constanta a gazduit, ieri dimineata, sedinta de bilant a activitatii pe anul 2003 a institutiei sus-amintite. Intalnirea la care au participat toti comandantii structurilor IPJ a fost prezidata de catre seful inspectoratului, chestorul Traian Jipa. Au mai fost invitati sa participe, in calitate de invitati, presedintele Autoritatii Teritoriale de Ordine Publica, Petre Stanca, procurorul general Alexandru Marian, presedintele Curtii de Apel, Anton Fuduli, si seful Comandamentului Teritorial de Jandarmi Constanta, generalul de brigada Gheorghe Turtoi. Raportul activitatii Inspectoratului Judetean a fost prezentat de chestorul Jipa care a reliefat atat rezultatele pozitive inregistrate, cat si neimplinirile anului 2003. In incheierea sedintei de bilant s-a evidentiat strategia pe care o va aplica IPJ in anul 2004, in conformitate cu programele ministerului de resort. In anul 2003, pe raza judetului Constanta au fost constatate 9.515 fapte penale, din care aproape 2700 fiind infractiuni flagrante. Aceste date statistice indica faptul ca in acest an s-au consemnat cu 700 fapte penale mai putin decat in anul 2002. Din totalul de 9.515 aproape

500 au fost de natura economica, aproximativ 3.900 judiciare, iar restul de alta natura. Asa cum era de asteptat, cele mai multe infractiuni, 7.309, au fost inregistrate in mediul urban si numai 2174 in cel rural. Toate aceste date indica faptul ca, in anul 2003, rata criminalitatii a scazut cu mult, de la un indice de la 1430 (in 2002) la 1332. Pentru totalul de 9515 fapte penale au fost cercetate 7057 persoane, cu 1500 mai putine fata de anul trecut. Din totalul persoanelor anchetate de politistii constanteni doar 785 au fost retinute sau arestate. Aproape 1700 dintre cei cercetati pentru comiterea acestor fapte sunt cu antecedente penale, iar 540 minori. Toate aceste date vin in sprijinul afirmatiei facute de chestorul Jipa, conform caruia infractionalitatea a inregistrat o scadere in anul 2003 fata de anul trecut. Acest fapt a condus automat la crearea unui climat de siguranta pe strazile Constantei si in localitatile judetului, unde civilii au capatat o mai mare incredere in institutia politistului roman.

Programele guvernamentale, un obstacol in calea infractionalitatii

Un rol foarte important in crearea acestui climat de siguranta l-au avut cele sase programe guvernamentale majore derulate pe parcursul anului, si anume "Strazi linistite, oras sigur", "Pentru comunitate, impreuna cu cetatenii", "Pentru linistea comunitatii rurale", "Impotriva fraudei si coruptiei", "Trafic rutier mai sigur" si "Imagine prin fapte". Acestora li se adauga si alte programe si masuri cu acelasi rol, si anume de prevenire si combatere a factorului infractional. In cadrul programului "Strazi linistite, oras sigur" politistii constanteni au efectuat numeroase razii si actiuni de amploare, cu 12,4% mai mult fata de anul 2002. Datorita acestor deplasari pe teren s-au putut constata 3.390 de infractiuni flagrante. Cu ocazia actiunilor s-au aplicat contraventii in baza Legii 61, contributia adusa la bugetul de stat fiind de peste 110 miliarde lei. Faptele comise contra persoanei, ca si cele contra patrimoniului au inregistrat de asemenea serioase scaderi fata de perioada de comparatie. Astfel s-au diminuat atat furturile (cu 11,34% mai putin), cat si talhariile (cu 21,08 %). Un rol benefic l-a avut si infiintarea Politiei de Proximitate, instrument nerepresiv, de prevenire a infractionalitatii, care se doreste un liant intre populatie si politie.

Comunitatea rurala, in siguranta

Un alt program care s-a bucurat de un real succes a fost "Pentru linistea comunitatii rurale". In cadrul acestuia au fost efectuate peste o mie de actiuni de combatere a factorului de risc si a violentei. Politistii care actioneaza in acest segment au participat la peste 129 de sedinte de popularizare a legilor, au avut 1400 de intalniri cu cetatenii si au participat la 180 de sedinte in scoli si licee. In comunitatile rurale de pe raza judetului au fost constate peste 2200 de infractiuni, din care peste 1200 de natura judiciara si 450 de natura economica. Au fost aplicate aproape 18.000 de sanctiuni contraventionale si s-au inregistrat 725 de infractiuni de furt. Cele mai bune rezultate au fost inregistrate de politistii din Cobadin, Mihail Kogalniceanu, Dobromir si Cogealac. La capatul opus se afla posturile din Dumbraveni, Comana si Pantelimon, unde rezultatele au fost mai mult decat modeste. Pe linie de cercetare penala, pe plan rural s-au efectuat aproape 3.000 de lucrari penale si dosare cu AC, fiind trimisi in judecata autorii a 841 de fapte. In cadrul programului "Trafic rutier mai sigur" s-au constatat 668 de infractiuni si aproape 150.000 de contraventii. Pe linie economica, in anul 2003, pe raza judetului Constanta s-au inregistrat contra patrimoniului 103 delapidari, 35 gestiuni frauduloase si 349 de inselaciuni. De asemenea, s-au consemnat 285 de abuzuri in serviciu si 37 neglijente in serviciu. Potrivit chestorului Jipa, situatia a fost tinuta sub control in anul 2003, neexistand probleme deosebite care sa nu fie rezolvate sau in curs de rezolvare. Seful inspectoratului a tinut sa evidentieze colaborarea foarte buna existenta intre institutia pe care o conduce si celelalte autoritati implicate in combaterea infractionalitatii, si anume procuratura si aparatul judecatoresc. In ceea ce priveste problema coruptiei din cadrul inspectoratului, Jipa a mentionat ca au existat trei politisti care au fost cercetati pentru astfel de fapte. Primul caz este cel al inspectoarei Beatrice Popescu, acuzata ca nu a inaintat un numar de 55 de dosare catre Parchet. Cel de-al doilea caz este cel al agentilor Gospodaru si Mirica de la Politia Basarabi. Ambele dosare au plecat de la IJP si sunt in cercetare la aparatul de urmarire penala. Una dintre persoanele invitate la sedinta de bilant, deputatul Metin Cerchez, membru in Comisia nationala de ordine publica, a agitat putin spiritele, acuzand organele de cercetare penala si pe cele de urmarire de "incetineala" in ceea ce priveste dosarele de coruptie din interiorul IJP si "tunurile" de milioane de dolari date in scandalul rambursarilor ilegale de TVA. Interventia deputatului a constituit o "pata de culoare" care a demonstrat ca lucrurile nu sunt chiar perfecte si mai este mult de munca in lupta impotriva criminalitatii. Chiar si asa, datele statistice privind activitatea IJP pe anul 2003 demonstreaza ca anul acesta politistii au inregistrat rezultate foarte bune, superioare celor din anii trecuti.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii