Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:13 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A pierdut al cincilea proces cu statul

ro

08 Jun, 2009 01:52 1207 Marime text

tribunal_sala_de_judecata_13.jpgLui Dumitru Ciopală i-a fost închisă şi ultima cale legală pentru recuperarea bunurilor confiscate de comunişti

Constănţeanul care s-a judecat de patru ori cu statul român pentru recuperarea bunurilor pe care i le-au confiscat comuniştii a pierdut şi al cincilea proces. Din păcate, decizia instanţei este definitivă şi irevocabilă. 

Judecătorii Tribunalului Constanţa au respins ca nefondat recursul promovat de Dumitru Ciopală împotriva sentinţei Judecătoriei Constanţa. Cele două instanţe au decis că nu pot dispune restituirea lănţişorului de aur şi a cruciuliţei confiscate de la reclamant, pe motiv că bunurile nu se află în inventarul Băncii Naţionale Române. Coşmarul lui Dumitru Ciopală cu statul român durează din data de 4 mai 1971. Potrivit cererii lui Ciopală, la acel moment, „organele de represiune comuniste au forţat intrarea în locuinţă" şi, sub pretextul că soţiei sale, Maria Ciopală, îi era interzis de lege să cumpere un lănţişor de aur, au confiscat bijuteria, „fiind eliberată o dovadă în acest sens". După căderea regimului comunist, pentru Dumitru Ciopală a început lupta cu statul român pentru recuperarea bunurilor confiscate în baza unui decret declarat ulterior ilegal şi abuziv. După ce i-a murit soţia, bărbatul a cerut restituirea uneia dintre bijuteriile care îi aminteau de aceasta. Conform reclamantului, lănţişorul în discuţie era din aur de 18 karate, cântărea 27,30 de grame, avea o cruciuliţă de 12,65 de grame şi avea montate zece pietricele bleu, iar în mijloc, o piatră roşie. Totodată, în cazul în care lănţişorul nu putea fi recuperat, omul a cerut ca măcar să-i fie restituită contravaloarea acestuia, la preţurile practicate de Banca Naţională a României la data pronunţării hotărârii, şi să-i fie achitate cheltuielile de judecată.

S-a luptat cu cinci instanţe

Prima lovitură după căderea regimului comunist a venit din partea instanţelor constănţene, prin sentinţa civilă nr. 5317/2004 a Judecătoriei Constanţa, când a fost respinsă ca nefondată cererea lui Dumitru Ciopală. Magistraţii au motivat că, în adresa Băncii Naţionale Române, se arată că nu există în evidenţe bunuri cu titlu de confiscare, în 1971, pe numele Maria Ciopală. Mai mult, magistraţii au spus că soţia defunctă a lui Ciopală s-ar fi putut constitui parte civilă împotriva celui care i-a vândut lănţişorul încă din anul 1973. Astfel, instanţa a fugit de responsabilitate şi a aruncat pisica în ograda altcuiva. Soluţia primei instanţe a devenit irevocabilă, prin respingerea recursului. Ulterior, Dumitru Ciopală a mai deschis acţiuni în instanţă cu privire la lănţişorul de aur, însă tot fără succes. Prin recenta respingere a recursului lui Dumitru Ciopală de către Tribunalul Constanţa, omului i s-a mai închis o cale legală pentru a-şi recupera bunurile.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii