Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:51 19 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sarda Fish SRL, parte civilă Cristian Cîrjaliu, primarul din Agigea, achitat de Tribunalul Constanța! Dosarul, la Curtea de Apel. Primul termen, în octombrie 2024!

ro

23 Jun, 2024 17:00 976 Marime text
 
 
  • Achitare în primă instanță pentru Cristian Maricel Cîrjaliu, primarul din Agigea, județul Constanța, suspectat de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, dar și pentru Ancuța Calust, secretar al comunei Agigea, bănuită de complicitatea la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.
  • Judecătorul Dumitru Bogdan Mihai, de la Tribunalul Constanța, a concluzionat că faptele de care sunt acuzați cei doi nu sunt prevăzute de legea penală.
  • Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
 
 
Judecătorii de la Curtea de Apel Constanța au fixat primul termen în apelul dosarului în care Cristian Maricel Cîrjaliu, primarul din Agigea, județul Constanța, suspectat de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, a fost achitat în primă instanță, la Tribunalul Constanța.

Decizia de achitare a fost contestată la Curtea de Apel Constanța, instanță care a stabilit primul termen în apel pentru data de 17 octombrie 2024.
 
Oricare va fi decizia Curții de Apel, aceasta va fi definitivă.   
 
Tot în cauză, Ancuța Calust, secretar al comunei Agigea, bănuită de complicitatea la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, a fost, de asemenea, achitată.
 
Dosarul a fost soluționat în primă instanță de completul de judecată prezidat de Dumitru Bogdan Mihai, judecător în cadrul Tribunalului Constanța, care a concluzionat că faptele de care sunt acuzați cei doi nu sunt prevăzute de legea penală.

 
În dosar, SC Sarda Fish SRL - prin reprezentant Datcu Liliana Camelia are calitatea de parte civilă.
 
 
În actul de sesizare a instanţei, procurorii Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul teritorial Constanța au reţinut că:

 

„Inculpatul Cîrjaliu Cristian Maricel, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea prevederilor legale, a inițiat și a pus în executare, în perioada 2012 – 2013, două hotărâri de consiliu local ce au avut ca urmare exproprierea, din patrimoniul unei societăți comerciale, a unui teren în suprafața de 8.940 m.p., inventarierea și intabularea sa în domeniul privat al comunei Agigea.
 
Ulterior, terenul respectiv a fost dezmembrat în șapte loturi distincte, parte dintre acestea ajungând în proprietatea unei firme deținută de rude și apropiați ai primarului Cîrjaliu Cristian Maricel.
 
În demersul său infracțional, edilul a fost ajutat de inculpata Calust Ancuța care, în calitate de secretar al comunei Agigea, a avizat pentru legalitate proiectele celor două hotărâri și le-a contrasemnat ulterior.
 
Prin aceste acțiuni, dar și prin altele de tipul: aplicarea unor amenzi (anulate ulterior de instanță), obturarea căilor de acces, anularea autorizației de funcționare, etc., edilul a urmărit vătămarea dreptului de proprietate al societății care a deținut terenul inițial, dar și obținerea unor foloase necuvenite, inițial pentru Primăria Agigea, iar ulterior pentru societatea controlată de persoanele menționate mai sus.
 
În cursul urmăririi penale societatea păgubită ca urmare a acțiunilor descrise mai sus a comunicat că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 3.573.650 euro și 1.548.988 lei.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție“.

 
Iată de ce a fost achitat Cristian Maricel Cîrjaliu, primarul din Agigea! (DOCUMENT)
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Gabriel Ciobanu, fost candidat USR la Primăria Agigea, trimis în judecată alături de alți cinci colegi din partid și Consiliul Local Agigea

 
Ședință ordinară!
DNA Constanța, la un pas să preia, de la Primărie, terenul de pe strada Griviței, pentru noul sediu! (FOTO+DOCUMENT)Pescăria lui Matei
Dosarul Sarda Fish nu se va rejudeca!

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii