Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:16 17 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

850.000 de lei si scuze pentru politistii de la Rutiera

ro

18 Jun, 2010 02:58 1545 Marime text
cap_10.jpgPremieră la instanţă. Poliţiştii de la Rutieră cercetaţi pentru fapte de corupţie vor primi daune morale de 25.000 de lei, pentru că ancheta lor s-a transformat într-un circ public, iar datele personale le-au fost publicate pe Internet, alături de rezoluţia de începere a urmăririi penale în cazul lor.

Judecătorii Tribunalului au admis în parte acţiunea celor 34 de agenţi ai Serviciului Rutier Constanţa, care i-au dat în judecată pe procurori pentru bătaia de joc televizată în care s-a transformat ancheta lor. În cursul zilei de ieri, instanţa a admis lipsa calităţii procesual pasive a Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa şi a Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, a admis acţiunea în parte şi a obligat statul prin Ministerul Finanţelor Publice la plata a câte 25.000 de lei către fiecare dintre reclamanţi, cu titlul de daune morale. De asemenea, instanţa a obligat Ministerul Finanţelor Publice să publice într-un ziar de largă răspândire naţională dispozitivul hotărârii şi să achite cheltuielile de judecată ale poliţiştilor, în valoare de 3.000 de lei. Totuşi, reprezentanţii Ministerului pot declara apel în termen de 15 zile. La aflarea veştii, avocatul care a obţinut imposibilul, Cătălin Filişan, reprezentantul celor 34 de poliţişti care i-au dat în judecată pe procurori, a declarat că „mai e drum lung până la o hotărâre definitivă şi irevocabilă, dar instanţa a recunoscut încălcarea drepturilor reclamanţilor". Totodată, acesta a precizat că hotărârea se aliniază practicii Curţii Europene a Drepturilor Omului. „Este o hotărâre care semnifică recunoaşterea dreptului oricărei persoane cercetate să nu fie prezentată ca vinovată mai înainte de pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti de condamnare şi să beneficieze de protecţia datelor cu caracter personal", a spus avocatul. „Din momentul acesta, ar trebui să se modifice modul de prezentare a informaţiilor de către organele de cercetare penală, fiind un moment de cotitură şi de recunoaştere a unei stări de normalitate, adică respectarea legii, a prevederilor CEDO şi a prezumţiei de nevinovăţie. Aceasta este o victorie a prezumţiei de nevinovăţie", a conchis Cătălin Filişan.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • SURMELIS ARGENTINA PUSA 18 Jun, 2010 16:49 Rasturnarea de situatie se datoreaza interventiei ILEGALE , a armei PSIHOTRONICE dusmane ce activeaza pe teritoriul judetului Constanta si nu numai...
  • jimmy jump 18 Jun, 2010 09:27 Cu alte cuvinte,noi contribuabilii suportam prostia sau reaua-vointa a unor incompetenti de judecatori sau procurori!Pai sa li se opreasca din salariul lor,de ce trebuie statul prin diferite ministere sa plateasca din banul public?????MARI MAI SUNT NESIMTIREA SI PROSTIA DIN TARA ASTA!SI POLITISTII DE LA POLITIA CIRCULATIE CONSTANTA TOT NISTE SPAGARI SUNT,NU TOTI DAR MAJORITATEA.CORUPTI DAR MULTI SI CU TUPEU NESIMTIT!
  • g-unit 18 Jun, 2010 09:13 Culmea justitiei rromanesti... Sa iei spaga si apoi sa primesti si despagubiri morale pt ca ai fost numit spagar... La mai mare si sa nu se mai planga prostimea ca o duce greu