Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:13 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tablagiii revin. Si mai flamanzi

ro

13 Jul, 2009 22:32 1371 Marime text
manuela1_editorial.jpgModificările Codului Rutier despre care se tot vorbeşte în ultima perioadă îi bagă pe şoferi în sperieţi. Se pare că legiuitorii iau în considerare suplimentarea organelor de control pe şosele. 

Şi nu mă refer aici la creşterea efectivelor de Poliţie Rutieră aflate în trafic, ci la reintroducerea tablagiilor, care vor pândi în intersecţii după o şpagă mică şi care vor spera la averi făcute din mica ciupeală, din jupuirea pielii după omul aflat în concediu, care nu a semnalizat, care nu a avut centura de siguranţă pusă etc. Conform noilor modificări, cică vor avea voie să îi ia la întrebări pe şoferi atât poliţiştii comunitari, cât şi jandarmii. Aşadar, se va extinde tagma de funcţionari puşi pe îmbogăţire, care aşteaptă o mică sau mare atenţie - după posibilităţi şi de la caz la caz -  din partea şoferilor indisciplinaţi. Cică nu erau de ajuns organele de control de la Rutieră... Am impresia că statul este croit pe tăierea din lefuri, prin desfiinţarea sporurilor, şi atunci, ca orice patron înţelegător, îşi lasă subordonaţii, sau le lasă o mică portiţă, să scoată şi ei un bacşiş. Bună strategie. Oricum, este mare păcat că statul nu ia impozit din şpaga primită de aceşti oameni ai legii, pentru că dacă ar lua, ar mai ridica PIB-ul. Normal ar fi să li se aplice şi poliţiştilor un fel de impozit forfetar, aşa cum li se aplică mai nou tuturor firmelor. Am văzut cu toţii ce averi aveau dosite prin şifoniere poliţiştii de la Rutieră, suspecţi în dosarul de corupţie întocmit recent. Ei bine, bancnotele acelea pe care le înşirau reprezentanţii Direcţiei Generale Anticorupţie, la descinderea în masă operată la sfârşitul lunii trecute, nu erau strânse la ciorap cu sudoarea frunţii, ci erau strânse din mica ciupeală, din închisul ochilor în faţa greşelilor comise de şoferii indisciplinaţi, dispuşi să cotizeze pentru a fi lăsaţi în pace. Şi atunci, soluţia pentru un trafic în siguranţă este introducerea în branşa tablagiilor a încă unui număr de funcţionari buni de puşi la intersecţie? Mai rău este că s-ar putea ca aceştia să fie şi mai flămânzi.

Trebuie spus, însă, că nu toţi poliţiştii sunt aşa. Probabil că majoritatea, însă nu toţi. Mai sunt şi din aceia care-ţi ard o amendă de te ustură şase luni la buzunar. Ei bine, asta este deja o altă polemică. În timp ce poliţia aplică amenzi, statul nu îmbunătăţeşte condiţiile de trafic, nu reabilitează, nu extinde infrastructura, astfel încât tu să nu fii nevoit să depăşeşti viteza legală grăbindu-te spre serviciu, pentru că ai prins o coloană care ţi-a răpit juma' de oră. Ei bine, nu. Ei bine, nu se face nimic din toate acestea. Tu, ca simplu locuitor al acestei ţări minunate, nu ai drepturi, ci doar obligaţia să plăteşti amenzi, taxe etc.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii