Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:43 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ciobanu, tot cioban

ro

19 Oct, 2009 01:39 2482 Marime text

cecilia_noua.jpg„Şoc şi groază" (cum ar spune un cunoscut) la Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanţa, săptămâna trecută, după ce directorul adjunct al instituţiei, în speţă, Marius Ciobanu, a fost prins cu „ocaua mică" de către procurori. Despre cazul Ciobanu s-a mai scris, ştiu. Însă, asta nu mă opreşte să-mi exprim uimirea cu privire la gestul adjunctului ITM, prins în flagrant delict în timp ce primea 2.500 de lei de la un denunţător.

Pentru claritate: nu mă uimeşte că se cere şi chiar se dă şpagă în România. Nu mă uimeşte nici măcar că este vorba despre persoana în discuţie, dat fiind că nu-l aveam drept „etalon" al cinstei şi moralei. De altfel, nici nu-l cunoşteam foarte bine pe acest Ciobanu până să intre în vizorul DNA. Uimirea mea porneşte de la faptul că nu-mi vine să cred cât de orbi (în lipsa unui alt cuvânt, care ar fi fost poate mai potrivit) pot fi directorii de instituţii, să „se rişte" să mai ia bani de la necunoscuţi. Cât de orb trebuie să fii, câtă ceaţă să ai pe creier (potrivit sindromului „Ciomu" - ţi se pune o ceaţă pe creier şi nu mai ştii ce faci), încât să rişti să iei bani de la un individ pe care nici nu-l cunoşti şi care nici măcar nu-ţi dă banii pe loc, ci urmează să revină cu ei peste câteva zile? Dacă nici asta nu „miroase" a flagrant... Dumnezeu cu mila! Serios acum, cât de năuc cu privire la realităţile cotidiene să fii, pentru a trece peste flagrantul făcut angajaţilor Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, peste cel făcut inspectorului din cadrul Oficiului pentru Protecţia Consumatorului Constanţa, peste cel de la Aeroportul Mihail Kogălniceanu..., iar asta numai în ultimele două luni. Şi câte şi mai câte de acest gen. În acest context, aproape că nici nu-mi vine să cred că este cu putinţă ca un director adjunct al unei instituţii de vază să mai ceară şpagă. De fapt, nu asta este problema (căci ne-am obişnuit deja), dar nu-mi vine să cred că adjunctul în discuţie a avut curajul să-l lase pe individul căruia i-ar fi cerut şpaga (potrivit procurorilor) să vină cu banii peste câteva zile. Cum să ai încredere că nu ţi-i aduce însemnaţi cu „mită"? Tocmai, n-ai. Dar, nu. Se pare că Marius Ciobanu a avut încredere. Cum ziceam, nu-l ştiam cine ştie ce pe acest Ciobanu înainte să existe un dosar penal pe numele său. Persoanele care însă-l cunoşteau, mi l-au descris sumar, în câteva cuvinte: „cum să nu-l ştii pe Ciobanu? E cum îi este numele, Cioban". Am crezut că sunt doar răutăcioase. Însă, văzându-l în instanţă, şezând nonşalant cu cătuşele la mâini şi împărţind boxa arestaţilor cu un criminal, fără să pară a fi cât de cât jenat de situaţia în care a ajuns, m-am gândit că este posibil, totuşi, ca respectivele persoane să fi avut dreptate: Ciobanu(l), tot cioban rămâne.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • marcus 19 Oct, 2009 14:23 la obiect scris insa destul de riscant pentru intentiile spagarilor si spaguitorilor. Dupa citirea acetui articol s-ar putea destepta in sensul de a imbratisa o anumita prudenta, dictata de oarece activitate neurala, si sa nu mai cada precum Mig-urile toamna, in plasa procurorilor.
  • jimmy 19 Oct, 2009 09:58 pai de ce nu cerceteti cite firme inainte de asta au dat spaga acestui directoras cum il numiti,(el este inspector)dar cercetati sa vedeti ca se dadea de doua ori una lui si una directorului acstei instituti(prima intra in buzunarul lor ,iar a doua la partid PD_L stie d-omn director,sint cuvintele lui)
  • redivivus 19 Oct, 2009 03:37 Fapta lui Ciobanu este normala.Este comportarea celui care vede in activitatea politica un mijloc de capatuiala.Lacomia este determinata de starea de nesiguranta,nefiind sigur ca va sta prea mult in scaun.El trebuie sa-si recupereze repede banii dati la partid pentru a primi functia si sa-si faca o rezerva pentru zile negre.Politica in ziua de azi este un joc costisitor.Partidele si politicianistii au nevoie de multi bani.Daca faci politica,poti trai fara munca,fara stiinta,fara avere mostenita si poti cumula functii fara sa te pricepi la ceva.Ciobanu a fost"sanctionat"cu suspendare.Dar nu pentru ca a luat mita,ci pentru ca s-a lasat prins.Doar cei care au muncit pentru organizatie sunt dati afara fara menajamente,sau trecuti pe linie moarta.Curios este faptul ca presedintele organizatiei care l-a numit nu stia atunci ceea ce stia tot satul:ca Ciobanu este un bandit.Si nu este singurul.