Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:39 18 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Catană, căpitan de plai

ro

20 Oct, 2010 20:00 2581 Marime text
lavinia_bun.jpg Cetăţeni, o veste bună: Poliţia e cu noi, când nu e la saună, iar Parchetul când nu ţine de şase!
Profesionalism şi promptitudinea faţă de siguranţa cetăţeanului, asta ar trebui să-l ghideze şi pe şeful Inspectoratului de Poliţie al judeţului Constanţa. Dar nu se aplică că deh, salariul e mic, după buget. E drept că de'un abonament la Spa se mai găseşte sau de'un prânz la Irish, dacă nu cumva o fi în contul ochelarilor de cal.
Statutul de poliţist e şi el unul.. de criză. Nici şpaga nu mai e ce a fost, nici când dai, nici când iei. E clar - să fi poliţist azi nu pare o idee bună.
Aş fi tentată să-i plâng de milă, dacă aş trăi pe Lună şi Constanţa ar exista doar ca un punct îndepărtat pe planeta mare şi albastră. Însă, vieţuind pe aici mă întreb: cum să ai încredere în Poliţie după scandalurile răsunătoare de corupţie? Cum să te uiţi cu admiraţie la oamenii în uniformă când ştim că sunt zeci de cazuri de jaf  care stau nerezolvate şi urmăriţii le scapă printre degete? Cum să respecţi o instituţie ca IPJ, care a avut trei inspectori şefi într-un an? Şi ca şi cum acestea nu ar fi de ajuns, în fiecare zi aflăm noi întâmplări şocante.
Toţi am fost opriţi măcar o dată în trafic de vreun Garcea înfometat pentru o contravenţie numai de el văzută. Mai puţini sunt cei care au avut nenorocul să aibă nevoie de forţele de ordine - ţi s-a furat mobilul, ţi-au spart hoţii casa sau maşina, ai un vecin care face scandal în fiecare noapte, atunci ştii la ce mă refer când vorbesc despre „intervenţia rapidă”, „bunăvoinţa” şi „competenţa” poliţiei constănţene.
Bătăile între găştile de cartier sunt notorii. Intervine însă cineva? Nu, pentru că şefii Poliţiei de acolo nu au interesul să facă asta. Înţeleg Omerta mai bine decât oricare dintre noi încă din momentul instalării. Ăsta e preţul gradului de general care se plăteşte la Inspectoratul Judeţean al Poliţiei Constanţa. Pentru cine ajunge la el, că au mai fost şi accidente genetice, ştim noi cine persoană importantă.
În aceste condiţii, normal domnu' că doar gelaţii fac legea, conduc maşini de fiţe, beau cafeaua la barul cu geamuri late, în timp ce-şi lasă maşina cu clipiciurile aprinse pe trotuar ca şi cum ar fi avariată. Tot ei consumă pastiluţa la propriul local, că deh, bodyguardul din faţa crâşmei este de la firma fostului miliţian Grigore cu care însuşi şeful IPJ, domn' Mitică huzureşte săptămână de săptămână într'o baie de aburi având treburi importante.  Ce-aţi vrea domnilor, să rămână curvele de pe bulevardul Lăpuşneanu fără peştii lor (nejumulite şi ne…), să s-apuce de politică?
Ar mai fi categoria jmecherilor „finuţi” care fac coadă în anticamera lui Catană (unde se milogesc de ceasul morţii) să-l poată înjura mai apoi!. Şi-ar mai fi de spus dar mă loveşte încă în plex o vorbă de duh memorabilă a însuşi şefului IPJ, Dumitru Catană care a anunţat la instalare că se lasă cu „parteneriat între poliţie şi societate”. Se pare că proiectul este menit să eşueze încă de la bun început pentru că el vizează doar „societatea PSD” încă sunt convinsă că mulţi dintre noi nu ne regăsim.
Între noi fie vorba, s-au comis altele şi mai bune, însă când te prinde „serviciul” cu   PSD-ul în saună e rost de pervertire, ţato. De aici pot să înţeleg lesne că poliţia comisarului Catană nu va rezolva în niciun fel chestiunea aia cu „medicii care omoară oamenii”, va continua să-şi aleagă şefii pe la şpriţuri şi să se întrebe „în ce sens suntem corupţi”?
De mâine, nu de azi...poliţia se va integra în societate în grad de proximitate, vom asculta muzică  cu Stan şi Bran la telefon aşteptând şi dacă nu vom oferi şpaga nu va trebui nici să dăm...  Băiat de treabă comisarul Catană şi pe soluţie.
Câtă vreme eu văd că vecinii de la blocul din spate îşi bat nevestele şi copii,  poliţia e acolo, dar nu intervine, câtă vreme jandarmii patrulează pe străzile mici ca să amendeze pensionarii care beau o bere în faţa blocului (în spaţiu public!) în timp ce hoţii de buzunare mă fac să prefer mersul pe jos autobuzului, câtă vreme trei poliţişti la un colţ înseamnă în acelaşi timp remarci mitocăneşti.. nu mai sper în nimic. Dacă vreţi ştiri despre activitatea poliţiei, daţi-le şi pe acestea.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Vox Dei 02 Nov, 2010 11:21 LA sauna tehnica de monitorizare nu functioneaza .Cine stie intelege :)