Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:13 20 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Am vorbit cu Nicusor Constantinescu degeaba

ro

28 Jul, 2009 03:48 1868 Marime text

emilian_editorial.jpg„Dacă ai cazier, să nu te faci erou", ar suna una din pildele actuale. Mai bine treci nepăsător. Că oricum nimănui nu îi pasă de ce faci tu. Chiar dacă în alte ţări ai fi declarat erou naţional.

În ziua de Rusalii, câţiva oameni din Cogealac au pus mână de la mână şi s-au apucat să îi sleiască fântâna popii din localitate. Cazul este de-acum de notorietate. Primul care a intrat în puţul popii a leşinat. Al doilea, care a intrat să îl salveze, a păţit la fel. Şi tot aşa, până la al cincilea. Al cincilea este Nelu Balaci. A scos din puţ trei vii şi pe unul mort. Şi-i pare rău că nu l-a scos şi pe cel dintâi intrat în viaţă. Dar asta este. „Nu aveam unde pune piciorul de atâţia oameni leşinaţi", îmi spunea Balaci, când m-am întâlnit cu el. Un tânăr simplu, de mare caracter, după cum îl recomandă sătenii. „Eram la cârciumă, ca fiecare, în zi de sărbătoare, când m-au strigat şi pe mine. Nu mi-a fost teamă. Nu mai stai să te gândeşti la tine în astfel de momente", îmi povestea salvatorul. Un singur regret are. Şi mi l-a spus atunci. Că nu l-a salvat şi pe Ilie Voica. „Rău îmi pare că nu am putut să-l scot în viaţa şi pe el", spunea, cu regret în glas, eroul.

Eheee. Numai că vremea trece, faptele se uită. Şi noi nu am vrut să se uite aşa uşor. Am vorbit cu Cati Hristu, primarul comunei, care ne-a promis că îl face cetăţean de onoare. Personal am fost pentru Balaci la preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu. I s-a părut extraordinară ideea că poate face ceva pentru el. L-a chemat la el pe unul Amuraş, care, până atunci, se tot băga în seamă aducându-i pahare de apă preşedintelui. A, da. Şi mie o cafea. I-a dat sarcină lui Amuraş. Şi prin interpuşi, sarcina a ajuns la mine. S-o rezolv eu. Că m-a sunat o femeie de la Consiliul Judeţean să fac un referat pentru Balaci. De parcă eu eram angajatul lor. Al lui Nicuşor Constantinescu, al lui Amuraş şi al femeii de la telefon. Şi problema a rămas aşa. Ca în tren. Între timp a apărut noutatea: Balaci are cazier. Şi, dacă ai cazier, nu mai poţi fi erou. Sau cel puţin la Consiliul Judeţean nu te mai bagă nimeni în seamă. Poţi să faci fapte de vitejie peste o mie. Nu eşti interesant. Primarul Cati Hristu ne-a spus că totuşi îl va face cetăţean de onoare al localităţii. Măcar asta să fie consolarea. Că nu l-au uitat toţi pe eroul din Cogealac.

Şi totuşi, ca un paradox, Preşedintele României i-a conferit unui tânăr Medalia Naţională Serviciul Credincios clasa a III-a „pentru curajul şi spiritul civic de care a dat dovadă în încercarea de a împiedica, cu riscul propriei sale vieţi, o tentativă de furt care a avut loc la Madrid, Regatul Spaniei".

Vedeţi ce frumos sună? Dar tânărul era la Madrid. Nu ca al nostru, la Cogealac.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii