Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:05 15 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tit Liviu Brailoiu „Cine se achita de sarcini ramane"

ro

03 Feb, 2009 02:32 3979 Marime text

DESCHIDERE_Liviu_Brailoiu_birou_09.jpgInterviu acordat cotidianului nostru, de prefectul Constanţei, în prima sa zi oficială de muncă

Primul „angajat" al Instituţiei Prefectului Judeţul Constanţa care a venit, ieri, la serviciu a fost prefectul Tit Liviu Brăiloiu. Decis să se pună la punct, cât mai rapid, cu „mersul treburilor prin instituţie", la ora 7.30, reprezentantul Guvernului în teritoriu s-a prezentat la noul său loc de muncă. Care sunt priorităţile viitorului înalt funcţionar public veţi putea afla din interviul acordat ziarului nostru, în exclusivitate.

Este prima zi de muncă a dumneavoastră. De ce atât de matinal?
Am venit atât de devreme ca să mă apuc de muncă. Vreau să mă organizez, să organizez Prefectura Constanţa şi să-mi cunosc personalul, pentru a şti cu cine lucrez. De aceea am şi convocat o şedinţă pentru ora 10.30, cu angajaţii instituţiei. Vreau să ne cunoaştem, să văd ce face fiecare, unde lucrează.

Aveţi de gând să faceţi reduceri de personal?

Voi face o evaluare a personalului. Cine se achită de sarcinile de serviciu rămâne, cine nu, nu. Nu sunt adeptul pusului pe goană al angajaţilor, dar cine nu-şi face treaba trebuie înlocuit. Nu am nicio ţintă anume, dar vreau să ştiu exact cum sunt organizate lucrurile... poate modific organigrama. Inclusiv parcarea trebuie organizată, pentru că am venit, vineri (n.r. pe 30 ianuarie, când a avut loc învestirea oficială a sa în funcţia de prefect), şi nu mi-am găsit loc pentru maşină.

Veţi lua şi alte măsuri?

Printre altele, nu-i voi mai lăsa să fumeze prin instituţie, că e fum peste tot. E drept că nu fumez, dar nu asta contează, ci faptul că trebuie să respectăm legea. Vor fi şi măsuri administrative, dar şi legate de organizarea birourilor.

Din personalul existent în Prefectură, aveţi persoane pe care le cunoşteaţi anterior numirii în funcţie şi pe care vă puteţi baza?

În ziua învestirii am discutat mai mult cu Claudiu Palaz, deoarece este subprefect. În timp, am mai avut relaţii cu Prefectura şi am mai lucrat cu el... Repet, este subprefect şi cu el şi celălalt trebuie să ţin legătura.


Prefectura_Liviu_Brailoiu_birou_13.jpgAm văzut că aţi luat legătura cu vicepreşedintele CJC, Cristinel Dragomir. Deja încercaţi să puneţi bazele unei colaborări interinstituţionale?
Este firesc să colaborăm spre binele tuturor şi pentru a mişca lucrurile. Să nu mai începem cu scandal, cu râcă... şi toate fără noimă. Şi până acum, nu cred că a existat vreo miză în scandalurile iscate. S-a mers pur şi simplu pe ideea că unul era de la PSD şi altul de la PNL. Personal, consider că este nevoie de colaborare, iar efectele se vor vedea în timp, în oraş şi-n judeţ.

Credeţi că venirea dumneavoastră în Prefectură va deschide uşa încuiată ce există între instituţia pe care o conduceţi şi cea a Primăriei Constanţa?

Nu. Uşa trebuie să existe şi voi pune una şi între Consiliul Judeţean şi Prefectură. Singura diferenţă va fi, probabil, că nu va mai fi încuiată permanent. Însă, această clădire trebuie să aibă un anumit nivel de securitate, conform prevederilor legale. Sunt documente cu caracter secret, iar clădirea va trebui securizată. Asta nu înseamnă că uşa colaborării este închisă şi nici nu ne vom transforma într-o fortăreaţă. Din primele momente am deschis uşa colaborării.

Ştiu că aveţi un master în administraţie publică. Există aspecte pe care încă nu le cunoaşteţi?

E drept, am acel master, dar mă documentez în continuare, deoarece, permanent, te loveşti de lucruri noi... mai ales după cum funcţionează Legislativul, ministere, noul Guvern. Tot timpul trebuie să fii la zi cu informaţiile. Încă nu am ajuns la o democraţie reală în România. În alte ţări, într-adevăr, există mecanisme pe care le înveţi, le pui în mişcare şi, după, aşa funcţionează. La noi, trebuie să fii mai pregătit, pentru că mereu se schimbă câte ceva.

Deocamdată încă sunteţi membru PSD şi aţi fost numit prefect fără a face parte din clasa înalţilor funcţionari publici.

M-am înscris la Institutul Naţional de Administraţie şi, din această lună, voi începe cursurile, pe care le fac pe banii mei, pentru a deveni înalt funcţionar public.

Care este sfatul dat subordonaţilor dumneavoastră?

Unul simplu: să-şi facă fiecare datoria, să încerce să fie cât mai pregătiţi pentru locul de muncă pe care-l au şi să nu-mi spună niciodată „aaaa, n-am ştiut pentru că a apărut abia alaltăieri". Nu îmi place şi nu admit incompetenţa. Înainte de toate mă interesează ca fiecare angajat să fie competent la locul său de muncă. Îmi place disciplina, punctualitatea şi profesionalismul, deoarece altfel nu funcţionează eficient aparatul. Este un aparat mare, complicat şi eventualele nereguli sau disfuncţionalităţi pot periclita activitatea întregului judeţul şi mă refer, în special, la primării. Totul trebuie să fie bine stabilit şi fiecare să-şi facă munca pentru care este plătit... chiar dacă vor fi bani mai puţini şi fără prime în 2009. Este mult de lucru şi nu mai vreau să existe probleme de genul Corbu, Vadu, oameni care aşteaptă de ani de zile să fie împroprietăriţi, problemele cu Bulgaria, unde oameni care şi-au depus dosarul printre primii nu şi-au primit încă banii. Luăm totul în ordine, corect, cum spune legea şi cum este normal să se întâmple. Trebuie stabilite reguli, iar lucrurile să nu se mai deruleze în mod arbitrar, după bunul plac.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • revoltat 03 Feb, 2009 09:22 Ce parere are domnul prefect de faptul ca Iustian urmeaza sa fie subprefect si este pensioner? Cum se aplica legea in acest caz?