Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:08 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Scumpete mare Cât costă aerul curat în Constanţa (document)

ro

04 Mar, 2011 02:02 3075 Marime text
deschidere.jpg„Unele măsuri au fost luate deja, pentru altele se mai aşteaptă..."

Pe site-ul Primăriei a fost publicat zilele trecute Programul Integrat de Gestionare a Calităţii Aerului în aglomerarea Constanţa şi în localitatea Medgidia.

Documentul, întocmit de Agenţia pentru Protecţia mediului Constanţa, arată cam câţi bani ar trebui să cheltuiască autoritatea publică locală, dar şi societăţile cu risc de poluare din Constanţa sau din preajma oraşului, pentru ca aerul pe care îl respirăm să fie cât de cât... respirabil. „Unele măsuri pe care ar trebui să le ia Primăria sunt sub rezerva obţinerii unor fonduri", explică Senol Zevri, directorul APM Constanţa.

program_integrat_Parcul_viitorului04.jpg Acesta a explicat că s-au organizat întâlniri la care au participat reprezentanţii autorităţilor publice locale, ai Consiliului Judeţean Constanţa, ai Prefecturii, ai Gărzii de Mediu, dar şi ai agenţilor economici, „potenţiali mari operatori". „Unele măsuri au fost luate deja, pentru altele se mai aşteaptă...", a mai spus Zevri. Pe lista Primăriei Constanţa se află mai multe măsuri pentru gestionarea calităţii aerului: crearea de noi sensuri unice în trafic, crearea de zone pietonale, interzicerea parcării maşinilor pe prima bandă, semaforizarea intersecţiilor şi crearea de sensuri giratorii în funcţie de evoluţia circulaţiei, spălarea carosabilului în interiorul municipiului, crearea de rute pentru traficul greu, plantarea de flori şi arbuşti, refacerea peluzei de gazon în zona Casa de Cultură, reabilitarea spaţiilor verzi în zona Tomis 1, etapa a II-a, reabilitarea spaţiilor verzi în Parcul Tăbăcărie - Expoflora şi amenajarea parcurilor Aurel Vlaicu şi Carol I. Cam puţin pentru un oraş în care spaţiile verzi sunt o raritate, iar cele pe care ni le aducem aminte din copilărie au fost transformate acum în fundaţii pentru blocuri şi clădiri de birouri.

Milioane de euro

Grija pentru gestionarea aerului va costa Primăria lui Radu-Ştefan Mazăre cel puţin 6.899.988 lei. Nici agenţii economici nu ies mai ieftin din problemă. Spre exemplu, Lafarge va trebui să facă investiţii de 13.800.000 de euro, Uzina Termoelectrică Midia - 3,3 milioane de lei pe an, Convex - 1.414.000 euro, iar OIL terminal - 1.423.700 lei. În ceea ce priveşte CET-ul, chiar dacă la mai fiecare întâlnire cu presa primarul Mazăre îi plânge de milă din cauza lipsei banilor, iată că pentru aer vor trebui să scoată marafeţii din buzunare. Potrivit planului de măsuri, CET are de făcut investiţii de 1.650.000 de euro şi 199.000 de lei. „Este greu, este adevărat. Nu stăm foarte bine cu banii, dar va trebui să facem aceste investiţii. Este bine, cel puţin, că începem de la anul, nu de anul acesta", spune Doru Oşlobeanu, directorul CET Palas. O altă societate care trebuie să facă investiţii majore este Rompetrol Rafinare. Lista măsurilor însumează 16.840.000 de euro, cu termen de finalizare 31.12.2012. în timpul reviziei de anul trecut, Rompetrol a pus în aplicare una dintre măsuri, modernizarea instalaţiei de cracare catalitică, operaţiune care a costat compania 21.000.000 de dolari.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Activistu 04 Mar, 2011 11:04 Alo sa vina cu borderou domn FASOLE sa vedem cite amenzi a dat la masinile care tranziteaza bulebardele cu benele descoperite. Nu mai amintim ca acestea ies din santiere cu rotile pline noroi sau ca urca podu de la buteli si imprastie marfa ca sunt umplute ochi.