Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:47 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

"Panică la etnobotanică" Iorga Palaz, şah-mat la Ştefan Mazăre (document + video)

ro

15 Feb, 2011 00:00 4121 Marime text
deschidere.jpgHCLM 244 din 11.11.2010 permitea, încă de la 1 ianuarie a.c., Corpului de Control al Primăriei Constanţa să închidă magazinele de vise

Claudiu-Iorga Palaz, prefectul judeţului, a demontat ieri declaraţiile primarului Radu Ştefan Mazăre, care a susţinut că o Hotărâre de Consiliu Local pentru închiderea magazinelor de vise nu ar avea niciun efect.

Iniţiativa lui Palaz de a prezenta opiniei publice adevărul despre funcţionarea spice shop-urilor în Constanţa lui Mazăre s-a "lipit" pe un marş al elevilor Colegiului Naţional Pedagogic Constantin Brătescu împotriva magazinelor care comercializează produse etnobotanice. Cu pancarte purtând mesaje împotriva spice shop-urilor, tinerii au fost felicitaţi de către prefect şi au aflat mai multe despre iniţiativa acestuia de a închide magazinele din care putem cumpăra plante şi substanţe care pot face mult rău sănătăţii. Mai mult decât atât, prefectul Palaz a anunţat că judeţul Constanţa a fost primul care a luat iniţiativă în această problemă şi că Prefectura Constanţa a fost prima care a făcut controale în aceste locuri de pierzanie.

"Mi-a plăcut ce aţi strigat afară şi ce aveţi scris pe pancarte, «Panică la etnobotanică», bună campania, nu ştiu cât aveţi informaţia, dar a plecat de la Constanţa şi mi-o asum. Din luna octombrie a anului trecut se face o monitorizare, iar din luna noiembrie se desfăşoară o campanie declanşată de prefect şi a fost prima dată în ţară când au avut loc astfel de acţiuni clare şi punctuale în ceea ce priveşte desfăşurarea activităţii în magazinele de vise, aşa cum le spuneţi dumneavoastră. Modelul a fost preluat la nivel naţional şi ăsta este un lucru extraordinar", le-a spus tinerilor reprezentantul Guvernului în teritoriu.

"Domnul primar Ştefan..."

Palaz a mai spus că din 74 de magazine, câte avea Constanţa anul trecut, la ultimul control s-a constatat că mai sunt numai 16. Singura problemă a campaniei a fost reacţia întârziată a autorităţii publice locale care a propus un proiect de Hotărâre de Consiliu Local care să interzică funcţionarea acestor magazine abia săptămâna trecută. Mai mult, primarul Radu-Ştefan Mazăre a tot spus de-a lungul timpului că nu se poate face nimic, din punctul său de vedere, pentru stoparea flagelului, că primăria nu autorizează şi, deci, nu poate interzice spaţii comerciale şi că totul stă în mâna Guvernului. Însă, prefectul Palaz nu este tocmai de acord cu această variantă: "Faptul că autorităţile locale trebuiau şi puteau să se implice în reducerea acestor magazine trebuia spus public şi nu cred că era nevoie de presiune din partea prefectului pe autorităţile locale pentru a emite documente pentru a reduce aceste magazine. Trebuie să ştiţi că este bine şi foarte în regulă ca să se dea un act normativ la nivel central pentru interzicerea acestor magazine, dar vreau să vă spun că în Constanţa aveam pârghiile necesare încă din luna noiembrie ca să închidem aceste magazine de vise. Mă refer la Primăria Constanţa. Domnul primar Ştefan nu a adus la cunoştinţa publică faptul că exista această hotărâre şi că putea să închidă aceste magazine. Din declaraţiile de presă pe care dânsul le-a dat la acea vreme, reiese clar: «Eu nu autorizez magazinele şi, ca atare, nu pot să închid aceste magazine». Greşit! Există o hotărâre a Consiliului Local, un regulament de organizare şi de autorizare a acestor magazine, prin care primăria Constanţa se putea implica, începând cu 1 ianuarie, ca aceste magazine să fie închise. Îmi pare rău că a trebuit să facem atâta presiune şi atâta forţă de muncă şi atâţia oameni mobilizaţi în controalele pe care le-am organizat noaptea ca să reuşim să închidem aceste magazine. Este foarte uşor acum, după ce s-a obţinut această hotărâre să spună că s-a făcut în hatârul prefectului. Greşit! Nu a făcut-o pentru mine domnul primar Ştefan, a făcut-o pentru dumneavoastră, pentru cetăţenii Constanţei". Claudiu-Iorga Palaz a mai spus că aceste magazine puteau fi "călcate" de Corpul de Control al Primăriei Constanţa încă de la 1 ianuarie a.c., însă, mai mult de o lună, nu s-a luat nicio iniţiativă în acest sens.

Uite cadrul (legal), nu e cadrul (legal)

Prefectul nu a uitat să le mulţumească şi voluntarilor care au participat la această campanie, studenţilor din anul I de la Facultatea de Litere, specializarea Jurnalism din cadrul Univeristăţii Ovidius, dar şi liceenilor de la CNPCB, cărora le-a cerut sprijinul în continuare pentru a preveni consumul acestor substanţe: "Ştiu ce înseamnă, nu poveşti cum se încearcă la televizor să se spună şi ştiu acum ce s-a întâmplat, i-am văzut pe cei care consumă, pe aceşti zombi care consumă etnobotanice şi am văzut cum procedează şi cum reacţionează. Am cerut întotdeauna implicarea Primăriei Constanţa în această acţiune şi răspunsul întotdeauna aşa a venit: «Nu avem la ora aceasta cadrul legal». Ba da, aveam cadrul legal pentru ca aceste magazine să fie interzise de către primarul Ştefan. Vreau să vă spun că în ceea ce priveşte Guvernul, domnul ministru de Interne Igaş ne-a solicitat tuturor prefecţilor să ne implicăm în acest sens şi să facem propuneri către guvern pentru închiderea acestor magazine. Nici nu se pune problema că Guvernul nu s-a implicat în această perioadă. Eu sunt reprezentant al Guvernului în teritoriu şi faptul că ne-am implicat efectiv este o dovadă clară că Guvernul a dorit să se implice în închiderea acestor magazine. Ca să vă arăt clar că Primăria Constanţa putea să facă acest lucru şi nu a făcut-o este un anunţ dintr-un ziar local, în care se menţionează clar că toate avizele pleacă de la primărie". Prefectul a atras atenţia asupra Hotărârii de Consiliu Local nr. 244 din 11 noiembrie 2010 "pentru aprobarea regulamentului privind organizarea şi desfăşurarea activităţilor comerciale şi a serviciilor de piaţă în municipiul Constanţa", care spune într-unul dintre articole: "Este interzisă comercializarea produselor ce ar putea avea un impact asupra sănătăţii populaţiei". etno_palaz.jpg

Regulamentul... uitat

"În regulamentul de organizare pe care l-a aprobat primăria, se spune clar ce nu trebuie deschis dacă nu se respectă, ce anume nu se respectă şi poate fi închis. Există un paragraf în care se spune clar: dacă aceste produse aduc atingere sănătăţii cetăţenilor există varianta ca Primăria Constanţa să le închidă. Vă spun eu că au adus atingere mai mult decât ne aşteptăm aceste produse. Sunt nişte falsuri ceea ce se spune că sunt seminţe, am certificat că nu sunt seminţe sau că sunt folosite ca şi îngrăşământ. Mai departe, există şi taxe şi sancţiuni pe care CLM Constanţa le-a aprobat încă din noiembrie, regulament, taxe şi amenzi prin care magazinele de vise, începând cu luna ianuarie a acestui an, puteau fi închise. Nu s-a făcut acest lucru şi este păcat. Dacă se implica Primăria Constanţa şi se implica Corpul de Control şi verifica codurile CAEN ale acestor societăţi şi coroborat cu Hotărârea Consiliului Local, aceste magazine nu mai trebuiau să funcţioneze la această oră. Cred că solicitarea pentru închiderea acestor magazine trebuia făcută în faţa Primăriei Constanţa", a mai spus prefectul Claudiu-Iorga Palaz.

Mangalia, Gică-contra

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a acordat diplomă de participare şi de susţinere a campaniei "Spune DA închiderii magazinelor de vise" Colegiului Naţional Pedagogic Constantin Brătescu, dar şi celor care l-au sprijinit: comisar-şef Aurelian Pavel, comisar-şef de poliţie Adrian Rapotan, colonel Costică Cojoc - comandantul Grupării Mobile de Jandarmi, Mircea Seceleanu - adjunctul comandant al Grupării de Jandarmi, şeful ITM, Eugen Bola, colonelul Oprea, dr. Constantin Dina - directorul DSP, comisarul-şef al Gărzii Financiare, Radu Cristian, Florea Şincu, Dionisie Culeţu, Claudiu Reghinţovschi, inspector Camelia Marcu de la Direcţia Agricolă şi Dezvoltare Rurală, Paraschiva Bobe, Bogdan Huţucă, Sorin Scânteie, Ainur Sali, Cristi Mitea, Adriana Pap, Mioara Gârbă Ţuţu - Alfa Media Medgidia, conf. univ. Aurelia Lăpuşan, prof. dr. univ. Victor Ciupină. Apoi, pentru ca nimeni să nu se simtă... neglijat, prefectul a mai acordat o diplomă: "Am o diplomă pentru domnul Radu Ştefan Mazăre, primarul municipiului Constanţa, pentru implicare tardivă în campania «Spune DA închiderii magazinelor de vise». Am să i-o trimit", a spus Palaz.
Prefectul a mai precizat că în judeţul Constanţa mai sunt doar 15 localităţi care mai au de aprobat o hotărâre de Consiliu Local în legătură cu etnobotanicele. "Aş vrea să fim primul judeţ în care fiecare localitate a aprobat o hotărâre de Consiliu Local pentru închiderea acestor magazine. Cei care au refuzat au fost Cogealac, pentru că a spus că are o problemă legată de funcţionarea Consiliului, şi Mangalia, care a spus că nu acceptă nicio sugestie din partea prefectului. Până nu văd ultimul magazin de vise închis în Constanţa, nu am să încetez să militez pentru acest lucru", a mai precizat Claudiu-Iorga Palaz.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Cristian 26 May, 2011 01:39 Nicotina, cofeina, alcool, alt gen de substante (medicinale, droguri legale si ilegale), "omnivorism" (vegetarian, carnivorism, canibalism, necrofagism), religii, trairi si diferitele sentimente, toate acestea numindu-se vicii. Noi, trupuri rudimentare, ne-am facut aparitia intr-o evoluare alerta, am rezistat schimbarilor, in egala masura involuand. Nici preacurvia nu era deloc apreciata in istoria noastra, in acelasi timp traind vremuri in care aceasta experienta te face mai popular, mai "irezistibil". Usor usor traim tot ce se poate trai! Doar pentru acest fapt existam in aceste vise numite viata ... fie ca iti "cumperi" aceste momente, fie ca ti le insusesti. Naturaletea este de partea noastra, asa cum suntem fiecare in parte, "buni" sau "rai".
  • eugen 15 Feb, 2011 18:25 Mai Bela, daca nu-ti plac masurile luate de prefect, pot sa imi dau seama de ce. Cantinua atunci sa-ti iei doza zilnica de etnobotanice si de pupat in cur pe Mazare. Cand o fi, Doamne fereste, ca nu vreau raul nimanui, nu cred ca o sa te planga multa lume. Eu in nici un caz.
  • sergiu 15 Feb, 2011 17:42 Domnul Palaz este un politician mediocru,o sluga loiala unui sistem politic aberant si nelegitim,acesta este reprezentantul doar a PDL in teritoriu acesta nu mai reprezinta cetatenii judetului Constanta.Un regim politic totalitar si autoritar condus de Traian Basescu,un presedinte mediocru si iresponsabil.PDL,este un partid care primeaza interesul de grup si personal,reprezinta comunismul factiunea de dreapta din romania,iarPSD,reprezinta comunismul factiunea de stinga din romania.Sa plece si cei din PDL,dar sa plece si sa nu mai ajunga la putere cei din PSD,aici la Constanta condusi de BARONUL LOCAL RADU MAZARE.Neam saturat de acesti ipocriti de politicieni.
  • Glumetu 15 Feb, 2011 16:03 Stire mai mare decat toate : documentul la misto cu inscrisuri oficiale facut de Palaz si cu antet Guvernul Romaniei se incadreaza la OFENSA ADUSA AUTORITATII !! PENAL !!
  • Marfa pe NET ! si la traficanti ! 15 Feb, 2011 12:47 Dl pitic erotic nu intelege ceva : substantele alea sunt legale la noi in tara !!!! Oricine doreste le poate cumpara acum pe net sau la "baietzi" ... Pt asta nu iti trebuie aut. ! Tocmai ati aruncat comertul licit pt cel ilicit !
  • justice 15 Feb, 2011 09:18 nu stiam ca boc eba si basescu sint la psd-cine a legalizat vinzarea etnobotaniceolr? mazare? si palaz stie ca daca vrea guvernul da oug si gata se tremina tot-articol unic--se interzice cu desavirsire vinzarea de produse etnobotanice,,,dar nu se vrea ca l suparati pe gheara care a investit in pdl ,basescu si dan diaconescu..ce dracu ? cind au aparut aceste magazine care ne omoara copii? in timpul guvernarii pdl....sclavii lui gheara
  • bela 15 Feb, 2011 08:17 o sa vezi cum e sa fii singur mai claudiule.....tu si cu cainii fraier basit...cat de curand...