Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:40 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mazare vrea putin, italienii mai mult

ro

21 Mar, 2008 00:00 1441 Marime text
1206044992.jpg

Nemultumit ca trebuie sa plateasca aproape 32 de miliarde de lei vechi, Radu Mazare a atacat sentinta instantei care i-a facut pocinogul

Concret, pe rolul Curtii de Apel a ajuns recursul formulat de primarul Constantei impotriva deciziei prin care judecatorii l-au obligat, in solidar cu Primaria Municipiului Constanta, la plata despagubirilor catre firma italiana Fin Co Ge Ro Spa. Dosarul are numarul 17/118/2001 si zace pe rolul instantelor constantene de aproape opt ani de zile. De altfel, conflictul in sine intre Fin Co Ge Ro si autoritatile locale a facut obiectul mai multor dosare civile, care s-au perindat atat prin Constanta, cat si prin Bucuresti. Totul a inceput pe 23 mai 2000, cand in fruntea Primariei se afla Gheorghe Mihaiesi si, in urma unei licitatii internationale organizate de Primarie, firma italiana castiga dreptul de concesiune asupra terenului in suprafata de 51.870,79 mp, situat in Faleza Nord. Intre cele doua parti se semneaza contractul de concesiune nr. 38133/15.06.2000. Sase luni mai tarziu, pe 14.12.2006, dupa ce conducerea Primariei se schimbase deja, se elibereaza certificatul de urbanism cu nr. 5232 in favoarea Fin Co Ge Ro, certificat a carui valabilitate urma sa expire peste un an. Drept urmare, pe 13.06.2001, firma solicita in repetate randuri eliberarea autorizatiei de construire pentru terenul concesionat. Numai ca, in mod suspect, pe 20.06.2001, intre cele doua parti se semneaza actul aditional nr. 1 la contractul de concesiune, care a modificat art. 2 al contractului initial, in sensul ca terenul urma sa fie predat in maxim 90 de zile de la data semnarii contractului, iar in acelasi timp, reclamanta avea obligatia de a prelua terenul, operatiune ce urma sa fie finalizata printr-un proces verbal de predare-primire semnat de ambele parti. In ceea ce priveste art. 2 din contractul de concesiune, acesta prevedea faptul ca terenul urma sa fie predat la data semnarii contractului. Foarte interesant este ca reprezentantii Primariei in dosarul mentionat mai sus au afirmat ca s-au trimis numeroase notificari firmei italiene, pentru a se prezenta in vederea punerii in posesie, dar acestea ar fi ramas fara raspuns.

Contract reziliat

Asadar, pe 24.07.2001, Consiliul Local Constanta a luat Hotararea nr. 312, prin care a fost dispusa rezilierea contractului cu Fin Co Ge Ro, ca urmare a refuzurilor sistematice ale firmei de a participa la incheierea procesului verbal de punere in posesie. Totusi, aceasta s-a petrecut in conditiile in care, in urma cu o luna, se semnase intre Primarie si italieni actul aditional la contractul de concesiune, iar firma solicitase si autorizatia de construire. Din motive care au ramas inca neelucidate, Primaria a refuzat sa elibereze autorizatia. A fost nevoie de o sentinta definitiva si irevocabila pentru ca firma italiana sa fie repusa in drepturile pe care le castigase o data cu licitatia. Aceasta s-a petrecut pe 23.05.2006, deci la cinci ani de la organizarea licitatiei. La acea data, Inalta Curte de Justitie si Casatie a luat decizia cu nr. 1775, prin care Municipiul Constanta, prin Primar, a fost obligat sa predea terenul catre Fin Co Ge Ro. Cu toate acestea, eliberarea autorizatiei de construire a fost dispusa de instanta abia la finele anului trecut, dupa sapte ani de la castigarea licitatiei. Iar povestea continua, pentru ca sentinta nu este definitiva si a fost atacata in recurs.

Mazare nu vrea sa plateasca

Pe 18.12.2007, Tribunalul Constanta a dat castig de cauza firmei italiene, iar Primaria Constanta a fost obligata sa elibereze autorizatia de construire. Totodata, instanta a dispus ca aceasta, impreuna cu persoana fizica Radu Stefan Mazare, sa achite sume de 3.148.138 de lei, cu titlul de despagubiri. In acelasi timp, cele doua parti trebuie sa achite si cheltuielile de judecata, in valoare de 5199,2 lei. A fost respinsa cererea Fin Co Ge Ro privind obligarea paratilor la plata contravalorii chiriilor ce ar fi putut fi percepute pentru constructiile care s-ar fi putut realiza pe terenul cu pricina. Totusi, sentinta din decembrie a Tribunalului i-a nemultumit pe toti cei implicati in proces. Fin Co Ge Ro Spa a declarat recurs, solicitand modificarea in parte a sentintei, in sensul acordarii tuturor despagubirilor cerute. Primaria nu vrea sa elibereze autorizatia, pe motiv ca a expirat certificatul de urbanism al firmei italiene. Nu este de mirare ca a expirat, din moment ce acesta a fost obtinut in 2000, iar procesul inca nu s-a finalizat. Totodata, reprezentantul legal al Primariei a sustinut in motivarea recursului faptul ca despagubirile solicitate de Fin Co Ge Ro si acordate de instanta nu au fost dovedite. Nu in ultimul rand, insusi primarul Radu Mazare, prin avocatul sau, a pretextat o argumentatie contradictorie, afirmand ca nu au fost invocate temeiurile de drept in baza carora s-a admis actiunea. Mai mult, acesta considera ca instanta a acordat despagubiri pe doi ani (12.07.2005 - 31.07.2007), calculate cu devalorizarea pe ultimii sase ani. Edilul a solicitat trimiterea cauzei spre rejudecare. Foarte interesanta aceasta cerere, avand in vedere ca procesul pe fond a durat cat a durat.

Scris de: {autor}Cecilia ZAREA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii