Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:09 15 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mazăre spune că nu poate interzice magazinele de vise. Palaz îl contrazice

ro

01 Dec, 2010 01:52 1868 Marime text
deschidere.jpgPrimarul Radu Mazăre a convocat ieri presa pentru a explica faptul că nu are cum să interzică printr-o hotărâre a Consiliului Local magazinele de vise. Mai mult decât atât, Mazăre i-a luat în derâdere pe democrat-liberalii, conducători ai unor instituţii locale, care i-au cerut printr-o scrisoare deschisă să ia măsuri cu privire la funcţionarea unor astfel de locuri.

Edilul a explicat că nu se poate implica în interzicerea weed-shop-urilor pentru simplul motiv că nu are cadrul legal necesar. Cu toate acestea, mai mulţi şefi de administraţii publice locale din ţară au propus consiliilor interzicerea magazinelor de etnobotanice, iar hotărârile au fost adoptate. Însă, Mazăre consideră că de data aceasta legea nu este de partea sa şi că nu are nicio modalitate de a pune capăt comerţului cu substanţele care au produs mult rău celor care le-au consumat. „Am aflat că nişte PDL-işti nătărăi mi-au adresat nu ştiu ce scrisoare ca să dau nu ştiu ce hotărâre de consiliu să închid şi să restricţionez funcţionarea magazinelor în Constanţa fără ca aceşti PDL-işti să citească legile. Pentru că d-asta merge ţara asta aşa cum merge, că e condusă prost de nişte nătărăi la toate instituţiile, de la Guvern până jos. Auzi, tu, s-au trezit să ceară primarului fără să aibă habar ce cer şi cui ar trebui să ceară. Este o problemă gravă în România. Se câştigă bani foarte mulţi pe sănătatea celor care vor să aibă câteva momente de plăcere, dar care nu îşi dau seama că le face rău. Deocamdată aceste magazine, având în vedere cadrul legal din România, vând nişte produse legale", a spus primarul. Acesta a adăugat că, potrivit legii, primăria nu autorizează decât funcţionarea restaurantelor, în caul celorlalte magazine dând numai programul de funcţionare. Pentru a-i fi întărite spusele, Mazăre i-a luat alături pe juristul primăriei, dar şi pe Marcela Enache, secretara Consiliului Local, care i-au ţinut isonul. Ba chiar, primarul şi-a exprimat reala îngrijorare că hotărârile date de alte consilii locale în acest sens vor fi atacate şi apoi anulate. Una peste alta, nimeni nu poate face nimic, nici primarul, nici Consiliul Local ori corpul de control, ci doar specialiştii Ministerului Sănătăţii care trebuie să modifice lista substanţelor interzise de la comercializare şi „domnii portocalii de la guvernare în şedinţa de Guvern de... mâine". „Eu nu fac asta doar de ochii lumii, pentru imagine", a mai spus Mazăre.

„Se poate face!"

În ciuda celor spuse de edilul Constanţei, prefectul Claudiu Iorga Palaz spune că nu ar avea motiv să nu dea aviz de legalitate unei astfel de hotărâri. „Eu sunt convins că un primar, dacă ar dori, ar putea veni în sprijinul instituţiilor judeţene. Ar trebui să punem toţi umărul la închiderea acestor magazine. Sunt convins că ar găsi pârghiile necesare, sunt convins că cei care fac parte din corpul de control al Primăriei pot face verificări în acest sens, să monitorizeze exact activitatea care se desfăşoară în aceste magazine de vise, cum sunt numite popular. Pot verifica autorizaţiile de construire pentru tot ceea ce s-a executat acolo, pot verifica modul în care sunt amenajate magazinele, pot verifica dacă sunt într-adevăr plătite toate taxele, pentru că avem o groază de taxe care ar trebui plătite de către firmele şi magazinele care îşi desfăşoară activitatea în municipiul Constanţa. Deci, sunt o groază de modalităţi de a face aceste verificări şi sunt convins că o astfel de hotărâre, care a fost invocată că ar putea fi anulată... să nu facem ca şi cu drobul de sare. Eu zic mai întâi să o dăm şi vedem apoi efectele. Principalul este să fie dată ca să poată fi interzisă desfăşurarea activităţii de către magazinele de vise. Sunt primari în ţară şi în judeţ care au făcut-o, este un prim pas şi eu spun că deocamdată trebuie să facem ceva. Dacă stăm cu mâinile sub piatră nu facem decât să facem jocul celor care vând astfel de produse", a explicat reprezentantul Guvernului în teritoriu. Palaz a mai spus că a stat de vorbă şi cu alţi primari din judeţ, care au propus sau urmează să iniţieze o astfel de hotărâre de consiliu local şi că totul este în regulă: „În judeţ am vorbit cu domnul primar de la Medgidia, care a sunat şi a pregătit hotărârea de consiliu, domnul primar de la Eforie m-a întrebat în direct la un post de radio dacă-i dau aviz şi i-am zis că îi dau aviz de legalitate, domnul primar de la Năvodari care este, într-devăr, constructiv şi vrea să facă acelaşi lucru... Sunt primari care au făcut-o şi sunt convins că şi la nivel de Constanţa se poate face acest lucru. Dacă se va da această hotărâre de Consiliu Local voi da aviz de legalitate pentru ea".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • mazilu 07 Dec, 2010 09:47 constanta e singurul oras care poate face asta. mazare minte. in constanta se emite certificat de oportunitate pentru orice afacere, deci poate foarte usor spune ca afacerea nu este oportuna in orasul constanta... simplu
  • dreptate 01 Dec, 2010 14:07 mazare nu mai trebuie bagat in seama,a promis ca pleaca si nu a plecat deci e un 0000000