Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:45 15 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Matei si Calapod, interese comune

ro

13 Feb, 2008 00:00 1623 Marime text
1202850259.jpg

Consiliul Local Navodari a pierdut procesul privind cele 11 hectare de pamant transferate de la Sind Romania catre SC TSP Ecoterm * Pana ieri, Nicolae Matei, reprezentantul procesual, nu depusese recurs, desi termenul expira vineri * Cu toate acestea, Matei spune ca va face recurs, interesele sale fiind comune, in acest caz, cu ale lui Tudorel Calapod

In urma cu aproximativ trei ani, printr-o hotarare a Consiliului Local Navodari, aportul de capital al SC TSP Ecoterm din localitate s-a majorat prin transferul unei suprafete de 11 hectare din administrarea Sind Romania in administrarea societatii aflate in subordinea Primariei. Potrivit directorului Ecoterm, Ion Hanceanu, transferul a fost inregistrat la Camera de Comert, iar terenul a fost intabulat. La vremea respectiva, societatea avea o datorie de 285 miliarde lei vechi, debit provenit din neplata urmatorilor furnizori: UT Midia (168 miliarde lei vechi), Electrocentrale Constanta (33 miliarde lei vechi), Regia Autonoma Judeteana de Apa (18 miliarde lei vechi) si aproximativ 50 miliarde lei vechi la bugetul de stat. In septembrie 2005, avand in vedere aceste debite, conducerea societatii au decis sa contacteze un credit cu destinatie precisa, in valoare de 105 miliarde lei vechi. Pentru obtinerea creditului, terenul respectiv a fost pus gaj, iar suma a fost utilizata pentru achitarea datoriilor la bugetul de stat si, partial, a debitelor inregistrate la ceilalti furnizori. Numai ca directorul Taberei de copiii de la Navodari de la acea vreme, Dan Rahau, a fost de alta parere. "De atunci nu s-a inteles ca un teren aflat in administrarea cuiva nu putea fi luat si dat. Trebuiau urmati niste pasi", a declarat el. Fostul director Rahau sustine ca nu a existat vreun acord intre Sind Romania si Consiliul Local Navodari prin care sa se cedeze suprafata avuta in administrare. Astfel, el a intentat actiune in instanta pentru recuperarea celor 11 hectare de teren de catre Sind Romania, iar de curand, Tribunalul Constanta a dat castig de cauza sindicalistilor.

Prima instanta favorabila - Sind Romania

Actiunea a fost introdusa in contencios administrativ si fiscal, in data de 2 februarie 2007, de catre SC Sind Romania SRL. Termenele de judecata au tot fost amanate din diverse motive, in final Tribunalul Constanta admitand, in data de 16 noiembrie 2007, actiunea formulata de reclamanta SC Sind Romania SRL Bucuresti in contradictoriu cu paratul - Consiliul Local Navodari. Pronuntarea a avut loc in data de 22 noiembrie 2007, decizia Tribunalului Constanta anuland Hotararea Consiliului Local nr.233 din 22 decembrie 2005. Prin acea hotarare, in temeiul dispozitiilor art.38 alin.2 lit.j si art.46 din Legea nr.215/ 2001, s-a aprobat raportul de evaluare pentru terenul respectiv, ce constituie aportul in natura al CL Navodari la majorarea capitalului social al SC TSP Ecoterm SA Navodari. Trebuie mentionat faptul ca SC Sind Romania SRL este o societate infiintata prin asocierea dintre CNSLR, CNS Cartel Alfa si CSI Fratia. De asemenea, terenul pentru care se agita partile face parte din domeniul privat al Navodariului, figurand in inventarul bunurilor insusite prin HCL nr.141/27 noiembrie 2003, la pozitia 56. Practic, hotararea respectiva atesta insusirea de proprietar, pe care orasul Navodari, in calitate de persoana juridica cu atributiuni de drept privat, o are asupra terenului.

Administratia nu cedeaza

"Decizia Tribunalului poate fi atacata in recurs la Curtea Suprema pana in data de 15 februarie, dar nu cred ca se va schimba prima decizie a instantei", a conchis Dan Rahau. Reprezentantul procesual al Consiliului Local Navodari este consilierul PSD Nicolae Matei. Intrucat procesul nu este pierdut definitiv, existand si alte cai de atac, Matei a declarat ferm: "facem recurs". "De aceasta data, interesul meu este alaturi de cel al primarului Tudorel Calapod", a tinut sa adauge alesul local. Dornic sa pluseze, Matei sustine ca a discutat cu juristele Primariei Navodari, in sensul de a o sprijini pe avocata care-i reprezinta in proces. "Terenul este al Consiliului Local Navodari si trebuie sa ramana in administrarea sa. E responsabilitatea mea si m-as bucura sa castig eu procesul in recurs", a mentionat reprezentantul procesual al CL Navodari, Nicolae Matei. El sustine ca, astazi sau cel tarziu maine, va semna actele necesare pentru a se actiona in recurs decizia emisa in 22 noiembrie 2007 de Tribunalul Constanta.

Efecte si dorinte

In opinia directorului SC Ecoterm, Ion Hanceanu, pierderea procesului ar duce doar la anularea hotararii CL Navodari de transferare a terenului din administrarea Sind Romania in cea a societatii pe care o conduce. In schimb, consilierul Nicolae Matei sustine ca "ar fi o catastrofa pentru oras". "Inca de la adunarea generala a actionarilor de la Ecoterm din decembrie anul trecut am atras atentia ca e nevoie de o varianta de rezerva, altfel riscam sa intram in colaps", a avertizat Matei. De altfel, o pierdere a procesului ar incurca si planurile conducerii SC Ecoterm. Ion Hanceanu a recunoscut ca, avand in vedere cresterea valorii terenului, se intentioneaza fie luarea unui alt credit, fie extinderea de creditare pentru a acoperi si alta transa din datoriile istorice ale societatii. Soarta SC Ecoterm si, implicit, a navodarenilor a ramas in mainile instantelor judecatoresti, asta in cazul in care Nicolae Matei nu va rata termenul limita in care poate face recurs la prima hotarare. Recurs pe care nu am inteles de ce nu l-a facut pana acum, desi timp ar fi fost. Sunt si alte interese la mijloc?

Scris de: {autor}Mihaela CIORBARU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii