Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:15 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mai avem nevoie si de iarba! Mamaia va avea parcari pe spatiul verde (galerie foto)

ro

19 Mar, 2010 01:37 2735 Marime text

deschidere.jpgMunicipalitatea a depus la Agenţia pentru Protecţia Mediului trei proiecte privind amenajarea de parcări în staţiunea Mamaia.

În memoriile tehnice întocmite de inginerul Claudiu Rădulescu de la SCIL Confort Urban se specifică faptul că, „având în vedere aglomerarea staţiunii Mamaia în perioada sezonului estival, ca urmare a numărului mare de autoturisme, a apărut necesitatea amenajării unor suprafeţe destinate parcării publice. Prin studiile efectuate s-au identificat zonele cu o lipsă acută a locurilor de parcare". Numai că, tocmai din lipsă acută de spaţii, autorităţile s-au gândit că poate n-ar fi rău să mai distrugă nişte spaţii verzi, că şi aşa nu prea se mai vede urmă de iarbă în Mamaia. Spre exemplu, unul dintre cele trei proiecte prevede amenajarea a 77 de locuri de parcare, pe spaţiul public, în zona Hotelului Mercur din staţiune. Se arată că s-a obţinut Certificatul de Urbanism cu nr. 359 din 16 februarie a.c. şi că lucrarea va respecta PUZ-ul Mamaia, aprobat prin HCLM 302/2009. Aşadar, în acea zonă, 1859 mp vor deveni locuri de parcat maşinile turiştilor care sperăm că vor veni în acest sezon estival în Mamaia. Numai că, Primăria condusă de Radu Mazăre nu s-a gândit şi la faptul că respectivii turişti poate vin să tragă şi o gură de aer proaspăt, nu numai gaze de eşapament.

colaj_1.jpgZona Melody, sufocată

Cel de-al doilea proiect se referă la amenajare acces şi parcare auto publică provizorie în zona Melody. Acolo, situaţia este şi mai dramatică. În faţa celebrului club, pe un loc care a fost în vremurile sale bune spaţiu verde, s-au ridicat nişte viluţe turistice de toată frumuseţea. Ba chiar şi acum se iveşte o construcţie din spatele gardurilor unei organizaţii de şantier. Deci, spaţiu verde mai rămăsese foarte puţin. Numai că... parcările au prioritate, nu?! Lângă Melody, 1260 mp se vor transforma în parcare: 25 de locuri create prin amenajare, 20 prin extindere şi alte 8 prin amenajarea aleii. Dacă totalizăm, ajungem la 53 de locuri pentru maşini. Trecem mai departe, la cel de-al treilea proiect, privind parcarea din zona Hotelului Alcor. Acolo, pe 1629 mp se vor crea cinci locuri de parcare în lungime, 39 la 60 de grade (în faţa hotelului) şi 26 de parcări în lungime lângă Butoaie. Toate acestea sub „oblăduirea" Certificatului de Urbanism 358 din 16.02.2010. pentru a ne lămuri dacă spaţiile pe care se vor amenaja sunt verzi, aşa cum le-am văzut noi sau dacă sunt simple locuri fără importanţă, l-am contactat telefonic pe Claudiu Rădulescu, cel care a întocmit memoriile tehnice depuse la Agenţia pentru Protecţia Mediului. Din nefericire, reprezentantul SCIL s-a scuzat spunând că este în concediu medical de mai multe săptămâni.

colaj_2.jpgLege sau sănătate?!

Am încercat mai apoi, pentru a afla şi o părere din partea municipalităţii să comunicăm cu viceprimarul Decebal Făgădău şi cu Liviu Tramudana, purtătorul de cuvânt al primăriei, însă cei doi nu au fost de găsit. Aşa că am apelat la părerea lui Senol Zevri, directorul coordonator al Agenţiei pentru Protecţia Mediului, instituţie care are datoria de a aviza proiectul. „Dacă ar fi să acţionez conform literei legii nu aş avea niciun motiv să nu aprob cererile pentru acord de mediu. Potrivit Certificatelor de Urbanism terenurile sunt libere de folosinţă. Însă, am fost la faţa locului şi am văzut spaţiu verde. Ca să nu mai punem la socoteală că pe acele amplasamente sunt şi destui de mulţi copaci. Numai că eu sunt la mijloc: am de respectat legea în litera ei, dar şi interesele constănţenilor, care şi aşa au fost privaţi de spaţiu verde", a explicat Zevri. Acesta a subliniat faptul că în municipiul Constanţa nu există decât 2 mp de spaţiu verde pe cap de locuitor şi că aşteaptă cu interes reacţiile opiniei publice în ceea ce priveşte parcările... verzi din Mamaia. „Primul gând care mi-a venit în minte, că prima dată se face parcare, apoi cine ştie ce va ajunge acolo. Ca să distrugi spaţiu verde şi să tai copaci pentru un hotel al nu ştiu cui este mai greu de acceptat pentru oameni, dar pentru parcări va fi sigur mai uşor de trecut cu vederea", a mai spus directorul coordonator al APM Constanţa. Acum, autorităţile ar trebui să explice constănţenilor cum se face că majoritatea spaţiilor verzi din Mamaia, pe care noi le percepem a fi oaze de verdeaţă au fost transformate în acte în terenuri tocmai bune de construit. Prin ce metode, pe ce baze şi prin care hotărâri şi documente?!

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii