Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:34 15 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministerul Turismului organizează dezbatere publică pentru reabilitarea Cazinoului

ro

08 Sep, 2011 00:00 2086 Marime text
Cazino_-_Cazino_Constanta_interior_degradat_002.jpgMinisterul Dezvoltării Regionale şi Turismului a lansat ieri în dezbatere publică proiectul de Ordonanţă de Urgenţă potrivit căruia Cazinoul din Constanţa, emblema oraşului, urmează să fie restaurat şi consolidat de către minister, prin Compania Naţională de Investiţii, cu fonduri de la bugetul de stat şi din alte surse de finanţare

La sfârşitul lunii trecute, ministrul Elena Udrea spunea că lucrările de reabilitare a Cazinoului ar putea începe chiar în această toamnă. Potrivit proiectului de hotărâre votat de consilierii locali constănţeni Cazinoul ar trebui reparat în maximum un an.

De altfel, până la momentul când MDRT, prin ministrul Elena Udrea, s-a arătat dispus să preia acest obiectiv spre reabilitare Cazinoul a avut rolul unei fete bătrâne pe care nu o lua nimeni: administraţia locală constănţeană era dispusă să o vândă, oricum şi oricui, numai să nu se deterioreze şi mai mult, mai ales că resurse financiare pentru reabilitare nu existau, iar posibilitatea obţinerii de fonduri era aproape nulă.

Aşa cum se arată în documentul publicat pe site-ul MDRT, după efectuarea recepţiei, la terminarea lucrărilor de către CNI, imobilul consolidat şi restaurat va fi predat Ministerului Dezvoltării, urmând să fie ulterior dat în administrarea Consiliului Local al Municipiului Constanţa.
„Clădirea, neglijată ani de zile de autorităţi, se găseşte în prezent într-o stare avansată de degradare, necesitând lucrări de consolidare şi restaurare. Structura de rezistenţă prezintă degradări semnificative, mai ales în zona subsolului. Prezintă, de asemenea, o foarte puternică deteriorare a elementelor de arhitectură", se menţionează în proiectul de act normativ. Construcţia este amplasată pe un teren în suprafaţă de 3.108 metri pătraţi. Clădirea se desfăşoară pe subsol, parter, etaj şi mansardă, cu o suprafaţă construită la sol de 1.729 metri pătraţi şi o suprafaţă desfăşurată de 5.624 metri pătraţi. Construcţia Cazino-ului din Constanţa, cu funcţii asemănătoare marilor cazinouri europene, a început anul 1904. Edificiul constănţean a fost terminat în anul 1910 şi inaugurat în 1912, ocazie cu care s-au făcut şi ultimele retuşuri. În 1937 au fost efectuate lucrări de restaurare şi modernizare ale Cazinoului. Potrivit proiectului lansat în dezbatere publică, Cazinoul va deveni un obiectiv turistic şi cultural major, care va putea găzdui conferinţe, simpozioane şi reuniuni naţionale şi internaţionale.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii