Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:43 20 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Victor Ciupină şi Aurelia Lăpuşan lansează monografia Universităţii Ovidius

ro

16 Mar, 2011 02:55 1701 Marime text
ovidius_Ciupina.jpgManifestările dedicate jubileului de 50 de ani de existenţă a Universităţii Ovidius din Constanţa continuă cu un şir de conferinţe, lansări de cărţi, dar şi concerte.

Astfel, azi, va avea loc conferinţa organizată de Reţeaua Universităţilor de la Marea Neagră. La conferinţa cu tema „Organizaţia Naţiunilor Unite şi provocările globale actuale" va participa Kiyotaka Akasaka, care şi-a dezvoltat o reputaţie ca fiind o sursă de reforme şi iniţiative inovative, care au dus la îmbunătăţirea coordonării între numeroasele departamente ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), ducând astfel la consolidarea eficienţei acestei organizaţii. Pe 9 februarie 2007, Ban Ki-moon, Secretarul General al Naţiunilor Unite, l-a numit pe Kiyotaka Akasaka în funcţia de subsecretar general al Organizaţiilor Naţiunilor Unite pentru Comunicare şi Informare Publică. Kiyotaka Akasaka este coautor a numeroase cărţi, printre care amintim: The GATT and the Uruguay Round Negotiations şi The Cartagena Protocol on Biosafety. De asemenea, este autorul a numeroase articole în domeniul comerţului, mediului şi dezvoltării durabile. Tot astăzi, va fi lansată monografia „Ctitorii spirituale dobrogene. Universitatea Ovidius din Constanţa", de Aurelia Lăpuşan şi Victor Ciupină. Volumul va fi prezentat de Decanul Facultăţii de Litere, prof. univ. dr. Adina Ciugureanu şi de prof. univ. dr. Ion Coja. Monografia „Ctitorii spirituale dobrogene. Universitatea Ovidius din Constanţa" propune, într-o primă încercare, o istorie a învăţământului universitar din Dobrogea, subliniind tradiţiile, încercările şi misionarismul celor care şi-au dorit pentru această provincie un centru de cultură universitară. Reperele istoriografice adunate cu multă migală din arhive motivează această continuitate în dezvoltare a şcolii dobrogene. Cartea apare la Editura Dobrogea, într-o concepţie grafică modernă aparţinându-i lui Gabriel Voicu, bogat ilustrată cu fotografii din colecţii de autor şi reproduceri ce subliniază convingător demersul autorilor.

Spectacol de muzică folk şi poezie pentru studenţi şi invitaţi

Ziua se va încheia cu spectacolul de muzică folk şi poezie „Şi noi care ...". În deschidere vor evolua folkiştii Walter Ghicolescu, Mariana Butnaru, Costel Botezatu şi trupa de dans contemporan Shadows. În partea a doua vor fi prezentate fragmente din opera rock „Noi care..." într-o formulă actuală, în care s-au reunit alături de fondatori şi foşti absolvenţi ai Universităţii, instrumentişti talentaţi precum: Corneliu Stroe, Bogdan Pîrlea, Tibi Duţu, Silviu Covaci, Gheorghe Căpăţînă, în calitate de coordonator, şi mentorul Dan Muşat. Trupa Euxin este una dintre cele mai vechi din România, fiind şi una dintre primele formaţii din ţară care a prezentat o operă rock cu pronunţate accente de folk, combinând poezia şi muzica într-un melanj inedit. În spectacolul „Şi noi care ...", artiştii văd o schimbare de ştafetă, un dialog între generaţii şi lansează îndemnul către o activitate culturală studenţească din ce în ce mai activă în Constanţa.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii