Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:46 20 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Viceprimarul Nicolae Matei a instaurat propria lege la Navodari

ro

28 May, 2004 00:00 1289 Marime text

Intimidarea si forta - metode de persuasiune testate de candidatul PSD la Primarie

Conceptul democratic potrivit caruia cei care gestioneaza destinele unei urbe sunt primii care trebuie sa respecte legea este incalcat flagrant la Navodari * Viceprimarul Nicolae Matei a savarsit, in ultimii ani, numeroase ilegalitati, ocupandu-se mai mult de interesele personale si mai putin de nevoile cetatenilor pe care ii reprezinta * Profitand de functia sa si de numeroasele "proptele" venite din partea partidului pe care il reprezinta, individul a comis mai multe abuzuri # Matei a profitat de pozitia pe care o ocupa si a convins mai multi oameni in varsta sa-i vanda pamantul, in schimbul unor sume de-a dreptul ridicole * Terenurile luate cu japca nu au fost inregistrate la Registrul Agricol, iar edilul nu a platit impozitul aferent * Asociat unic la firma "Top Vision" si detinand din umbra mai multe societati, Matei este incompatibil pentru functia de viceprimar * Cel care se doreste primar a fost amendat in august 2003 pentru neinregistrarea unor contracte de munca, el fiind adeptul nedeclarat al muncii "la negru" * Mai mult, in 2001 a fost protagonistul unui scandal in discoteca "Galaxy", unde a agresat fizic un barbat * In urma cu aproximativ doua luni, a sechestrat si agresat chiar o functionara a Primariei, care nu fusese de acord sa ii faca jocurile

Unul dintre cele mai importante orase ale Dobrogei a ajuns, in ultima perioada, la mana unui politician veros, care, in spatele vorbelor "dulci", nu urmareste altceva decat propria imbogatire. Profitand de nevoia unui partid de a incadra in randurile sale oameni tineri si instariti, Nicolae Matei s-a strecurat cu abilitate, reusind sa ajunga in anul 2000 viceprimarul orasului Navodari. In cei patru ani care au trecut de la instalarea sa ca viceprimar, Matei a reusit "performanta" de a-si insusi importante loturi de teren. Mai cu vorba buna, mai cu forta, Matei a ajuns un mic latifundiar al Navodariului.

Terenuri luate cu japca

Ilegalitatile au debutat la scurt timp de la numirea sa in functie, cand Matei a inceput sa cumpere pamant, atat intravilan, cat si extravilan, fara sa respecte insa legea. El a achizitionat zeci de hectare de pamant arabil, profitand de varsta inaintata a proprietarilor, carora le-a oferit preturi de nimic. Pentru a-si duce la bun sfarsit intentiile veroase, individul a recurs la santaj si presiuni, reusind sa obtina terenurile cu 10.000-15.000 de lei pe metrul patrat, mult mai putin decat pretul real. Pe 3 august 2001, Matei a cumparat de la Radu Toader Constantinescu, de 68 de ani, o suprafata de teren de zece hectare, pretul fiind de doar 15.000 lei/mp. Sase zile mai tarziu, tot cu presiuni, achizitioneaza sapte hectare teren extravilan apartinand lui Gheorghe Sbughea, platind doar 10 milioane la hectar. Trebuie mentionat faptul ca, in acel moment, un hectar de teren situat in apropierea orasului se vindea cu preturi de cel putin doua, chiar trei ori mai mari. Cel de-al treilea teren luat cu japca a fost cel al Ilenei Fulger, de 71 de ani, care, avand incredere in tanarul edil, a vandut pamantul la pretul ridicol fixat de acesta, si anume 12 milioane pe hectar. Chiar inainte de a poseda acte pe teren, Matei l-a arendat si a solicitat obtinerea de subventii Phare pentru o suprafata agricola pentru care nici nu era inca proprietar. La acea vreme, antecontractul incheiat nu era valabil, intrucat proprietar de drept al terenului era Constantin Fulger, fratele Ilenei. Barbatul decedase insa pe 18 august 2001, iar dezbaterea de mostenire s-a facut abia pe 18 decembrie 2003. Matei a incheiat antecontractul pe 16 mai 2002, cu un an inainte de dezbaterea succesiunii. In fiecare dintre aceste cazuri, la intocmirea actelor de vanzare-cumparare s-a actionat cu foarte mare graba, fara sa se tina seama de prevederile sau termenele fixate de lege. Scopul atragerea de fonduri pentru societatile sale. S-a incheiat un contract de arenda unde s-a facut proprietar pe 23 de hectare. Matei si-a arendat societatii sale SC "Top Vision" SRL pe o perioada de cinci ani, 15.06.2002-15.06.2007. Analizand situatia, se poate observa ca in cele 23 de hectare au fost incluse de catre "proprietarul" Matei cele 6 hectare ale lui Fulger si o diferenta de 1,55 ha de la Constantinescu Radu Tudor, care sunt in intravilan, pe strazile Nucilor, Viilor, Macesului, Malinului, teren pe care se afla baracile de la TMUCB care lucreaza la o instalatie de apa si de la care se incaseaza si chirie. Mult timp, aceste terenuri si cel intravilan nu au fost inregistrate la Registrul Agricol si nu s-a platit nici impozit. O alta ilegalitate este aceea ca Matei nu si-a inregistrat societatile pe care le detine in Registrul Agricol.

Incompatibilitate, munca la negru si fapte penale

Potrivit prevederilor Legii 215/2001 (a functionarilor publici), functia de viceprimar este incompatibila cu cea de asociat unic al unei societati comerciale. Cu toate acestea, Nicolae Matei este patronul firmei "Top Vision" si se afla in spatele altor firme din zona, care, pe hartie, sunt conduse de apropiati ai sai. Pentru a putea ramane in functia de edil, Matei a recurs la o masinatiune, cedand drepturile sale fie unor parteneri de afaceri sau unor persoane apropiate, cum este cazul Vioricai Husanu, actionar la "Legmas". In mai 2003, el a cumparat "Util Mat" si a bagat in lichidare "Legmas", cu scopul obtinerii de credite externe. In urma banilor rezultati din afaceri, viceprimarul s-a lansat in afacerile cu teren si a achizitionat mai multe apartamente, o parte fiind trecute pe numele altor persoane. La toate firmele pe care le gestioneaza pe fata sau din umbra, viceprimarul foloseste munca la negru. De cateva ori a concediat mai multi muncitori, dupa care, "binevoitor", i-a chemat inapoi la treaba, fara sa le mai incheie vreun contract. Rezulta ca acesti muncitori sunt, probabil, platiti la negru la sfarsitul fiecarei zile de lucru. In august 2003, Matei a fost amendat cu 30 de milioane de lei pentru neinregistrarea unor contracte de munca. In luna iulie, pentru a-si asigura probe intr-un proces in care era implicat, a adus o comisie neavizata de Prefectura, compusa din doi consilieri juridici dispusi sa ii faca jocul. Cu ajutorul acestora a spart un fiset la care nu avea acces si a sustras fise din Registrul Agricol, pe care le-a copiat fara drept. Scopul era de a produce probe in favoarea sa pentru procesele sale. Viceprimarul Matei nu s-a dat la o parte nici de la agresiuni fizice. Astfel, in 2001 a fost protagonistul unui scandal petrecut in discoteca "Galaxy". Aici, el l-a agresat fizic pe Gheorghe Branza, caruia i-a aplicat mai multe lovituri de pumn. Pe numele lui Matei a fost intocmit un dosar penal pentru savarsirea infractiunii de lovire si vatamare corporala. Victima a obtinut un certificat medico-legal, cu 22 de zile de ingrijiri medicale. Litigiul s-a stins pentru ca, supusa unor presiuni, partea vatamata si-a retras plangerea. A doua infractiune a fost comisa in urma cu aproximativ o luna de zile, cand viceprimarul a sechestrat-o timp de mai bine de doua ore intr-un birou pe functionara Viorica Mirea. Matei luase decizia concedierii abuzive a femeii, care nu fusese de acord sa ii faca jocurile. In prezent, cel care se da drept "cavaler al dreptatii" este inculpat intr-un proces penal, fiind acuzat de savarsirea infractiunilor de insulta, calomnie, amenintare si lovire. Nu se stie inca cum va iesi din aceasta situatie Matei. Lista ilegalitatilor comise de Nicolae Matei este incredibil de lunga si, probabil, multe alte fapte au ramas neluate in seama. Este insa tragic faptul ca un astfel de individ fara scrupule poate ajunge sa conduca destinele unei urbe de o asemenea importanta precum Navodari. Vom reveni.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii