Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:26 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Scumpirile anului 2010

ro

31 Dec, 2009 02:55 2416 Marime text
banii_1.jpgToate canalele de ştiri trâmbiţează scumpirile anului 2010 parcă pentru a ne pregăti pentru şocul pe care urmează să-l avem de la 1 ianuarie. Energia electrică, alimentele, viciile şi carburanţii vor costa mai mult de la anul. Asta în timp ce salariile rămân la acelaşi nivel.

Creşterea preţurilor este o consecinţă a majorării accizelor la carburanţi şi electricitate.

Energia electrică se va scumpi de la 1 ianuarie, pe fondul creşterii inflaţiei şi al deprecierii leului. Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei a decis ca, începând cu 1 ianuarie, preţul plătit de consumatorii industriali şi casnici pentru energia electrică să fie indexat cu inflaţia, estimată între 3,6% şi 4%. Pretul gazelor va ramane neschimbat, potrivit presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, Petre Lificiu. În consecinţă, se anunţă scumpiri în lanţ la alimente şi la alte produse de larg consum.

Se scumpesc alimentele

Uniunea Naţională a Crescătorilor de Păsări din România a anunţat majorarea cu 20-30% a preţurilor din luna ianuarie, pentru a compensa anularea subvenţiilor în domeniu. Carnea de vită şi cea de oaie vor avea preţuri cu până la 30% mai mari, iar pentru carnea de porc vom plăti cu 25% mai mult. Producătorii din Industria Laptelui avertizează că laptele şi brânzeturile se vor scumpi cu 7-10%. Legumele şi fructele se vor scumpi, de la mijlocul lunii februarie, 7-10 procente. În consecinţă, va creşte şi preţul conservelor, al dulceţurilor şi compoturilor.
Pâinea va fi mai scumpă cu 5-10% în primul trimestru al anului viitor, din cauza creşterilor de preţuri înregistrate pe piaţa cerealelor de import. Românii vor scoate mai mulţi bani din buzunar pentru vicii, din cauza creşterii accizelor, dar şi a noului curs de schimb la care acestea se calculează. Din ianuarie, pachetul de ţigări va costa zece lei, după ce preţul a urcat lent în ultimele luni din 2009. Până la jumătatea anului se vor scumpi şi băuturile spirtoase: preţurile vor creşte cu 4-6% la aperitive şi cu 6-8% la brandy, vodcă şi băuturi cu peste 38 de grade concentraţie de alcool.

Benzina va costa cu 20% mai mult

Majorarea accizelor va aduce scumpiri şi la pompă. Benzina se scumpeste cu 20%. De fapt, preţurile la pompă au încept deja să crească. Duminică, Petrom a scumpit cu 5 bani pe litru preţul carburanţilor, ca urmare a evoluţiei cotaţiilor internaţionale la produsele petroliere. Astfel, benzinapremiumfără plumb 99+ costă 4,03 lei /litru, iar benzina premiumfără plumb 3,66 lei/litri. La motorină preţurile au urcat la 3,63 lei/litru - Top Euro Diesel 5/Top Nordic Diesel şi 3,47 lei/litru - Euro Diesel 5.

Poliţele RCA, mai scumpe cu 40%

Deţinătorii de maşini vor plăti în plus şi pentru poliţele de răspundere civilă auto (RCA), al căror preţ va creşte cu 40%. Pentru un autoturism de 1.300 de centimetri cubi, asigurarea obligatorie va costa 420 de lei, adică aproape o treime din salariul mediu brut din septembrie. Preţul variază însă, şi în funcţie de comportamentul şoferului la volan. Tarifele poliţelor RCA vor fi mai mari cu până la 100 de lei decât anul acesta. Un motor mai mare înseamnă şi un preţ pe măsură. La mai mult de 2.000 de centimetri cubi, asigurarea costă peste 1.000 de lei pe an. Există şi societăţi de asigurare unde scumpirile ajung şi la 300 de lei.Plătim mai mult pentru că, în 2010, va creşte limita de despăgubire, de la 300.000 euro la 500.000 euro pentru pagube materiale, şi de la 1,5 milioane de euro la 2,5 milioane de euro pentru vătămări corporale şi decese. Totodată, conducerea Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor susţine că şoferii care s-au ţinut departe de accidente rutiere vor beneficia de reduceri la plata RCA-ului. Aceste discounturi pornesc de la 10% faţă de tariful standard şi pot ajunge, conform Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor şi până la 50%. De aceste tarife beneficiază însă doar şoferii care nu au fost implicaţi în accidente în ultimii şapte ani.

În schimb, dacă aţi fost implicat în două accidente rutiere în 2009, atunci puteţi plăti un RCA de trei ori mai mare decât cel standard.

Impozitele pe case, terenuri şi maşini, mai mari cu 15%

Din 2010, în Capitală, impozitele pe case, terenuri şi maşini cresc cu 15 la sută, din cauza actualizării în raport cu rata inflaţiei. Majorări vor fi şi în ţară. Astfel, bucureştenii vor plăti, în 2010, impozite pe case, terenuri şi maşini mai mari, în medie, cu 15 la sută. Consilierii municipiului Bucureşti au hotărât ca cei care-şi achită dările către stat până pe date de 31 martie 2010 să beneficieze de o reducere de 10 la sută.

Impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea cotei de impozitare de 0,1 la sută la valoarea impozabilă a clădirii. Valoarea impozabilă se ajustează în funcţie de zona în care este amplasată clădirea, de materialele din care este construită, de înălţime şi de vechimea ei.

Impozitele pentru autoturisme sunt calculate în funcţie de capacitatea cilindrică a motoarelor.Proprietarii de motorete, scutere, motociclete şi autoturisme cu capacitatea cilindrică de până la 1.600 cmc vor plăti impozite de opt lei, faţă de şapte lei cât sunt în prezent, pentru fiecare 200 de cmc ai motorului.Cei care au maşini mai puternice, cu capacitatea între 1.600 şi 2.000 cmc, vor plăti 15 şi respectiv 18 lei pe fiecare 200 cmc ai motorului.Pentru maşinile de teren proprietarii vor plăti câte 30 şi respectiv 36 de lei pentru fiecare cmc dacă motoarele au capacitatea cuprinsă între 2.001 şi 2.600 cmc.Pentru maşinile care au motoare cu capacitatea de peste 3.001 cmc impozitul este de 145 de lei pe fiecare 200 cmc ai motorului.

Produsele de lux se ieftinesc

Tot de la 1 ianuarie vor fi reduse la jumătate accizele la cafea. Singurele care se ieftinesc sunt produsele de lux. Cei interesaţi vor putea cumpara mai ieftin bijuterii şi parfumuri, odată cu eliminarea accizelor pentru această categorie de produse.

Excepţia la taxa auto, ridicată la 1 ianuarie

Pentru a beneficia de scutire de la plata taxei auto, cei care cumpără autovehicule înmatriculate în UE, în perioada 15 decembrie 2008 - 31 decembrie 2009, sunt obligaţi să-şi înmatriculeze maşinile în ţară în maximum 60 zile, de la începutul anului 2010. Cei care vor depăşi acest termen vor fi obligaţi să plătească această taxă. Guvernul a decis suspendarea taxei auto de înmatriculare începând din 15 decembrie 2008 şi până la 31 decembrie 2009, pentru automobilele cu motoare Euro 4 de până la 2.000 cmc înmatriculate pentru prima dată în România şi în UE. Această excepţie va fi însă ridicată începând cu 1 ianuarie 2010.

Certificatul de performanţă energetică a clădirii, obligatoriu de la 1 ianuarie

Noul an a readus în discuţie tema certificatului de performanţă energetică a clădirii, introdus prin Legea nr. 372/2005. Cu alte cuvinte, începutul lui 2010 aduce o nouă cheltuială în plus. Preţul Certificatului de Performanţă Energetică se stabileşte pe baze comerciale şi variază între trei şi 10 lei pe metru pătrat, în funcţie de mărimea şi de complexitatea construcţiei şi a instalaţiilor, dar şi în funcţie de auditorul care îl realizează. Legea a prevăzut ca dispoziţiile privind emiterea acestui document să intre în vigoare abia de la 1 ianuarie 2010. Legea prevede şi o serie de excepţii precum clădiri istorice, lăcaşuri de cult, clădiri individuale cu suprafaţă utilă mai mică de 50 mp. Certificatul este necesar în situaţia în care se construieşte, se vinde sau este închiriată o clădire.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • surmelis argentina pusa 01 Jan, 2010 13:45 Ban la ban vine.Banul muncit ,greu de gasit.Hasotti cand mai face propuneri legislative sa le faca in directia INVESTITIILOR IN AGRICULTURA,INDUSTRIA AUTOHTONA SI IN PROTEJAREA COPIILOR LASATI SINGURI IN CASA IN TIMP CE PARINTII SUNT LA SERVICIU (infiintarea CAMINELOR DE COPII SCOLARI),iar de nu-i place sugestia ,mai bine TACE DIN GURA.