Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:41 20 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

RAJA scoate bani si din piatra seaca

ro

26 Sep, 2003 00:00 671 Marime text

Factura bisericii din Baneasa, supraincarcata la consumul de apa

Locuitorii comunei Baneasa sunt exasperati de abuzurile pe care le comit angajatii Regiei Autonome Judetene de Apa Constanta, aceasta incarcandu-le nefondat facturile * In acelasi timp, din neglijenta salariatilor, sute de metri cubi de apa se duc pe derea, desigur pe spinarea abonatilor * Unul dintre locuitori spune ca RAJA i-a facturat, pentru lunile iulie si august, doua vagoane de apa pentru o suprafata de patru sute de metri patrati * In cazul in care abonatul in cauza ar fi folosit aceasta apa, sigur i-ar fi inundat pe toti vecinii sai, care si ei au supraincarcate facturile * Singurul care a incercat sa le ajute pe cele aproape doua sute de familii carora li s-a taiat apa pentru neplata a fost PSD-ul local, care a organizat, sambata trecuta, o intalnire intre abonati si angajatii RAJA, la care nu s-a dus nimeni * Printre cei afectati de bataia de joc a angajatilor de la RAJA se numara si biserica din Baneasa care, in doua luni, ar fi consumat apa de peste patru milioane de lei * Oamenii de aici spun ca, daca situatia lor nu va fi rezolvata, vor bloca circulatia pe singurul drum care face legatura intre Constanta si Bucuresti prin aceasta parte a Dobrogei

Despre nemultumirile provocate de Regia Autonoma Judeteana de Apa s-a mai scris in nenumarate randuri. Si, de cele mai multe ori, degeaba. Revenim de data aceasta cu o situatie extrem de grava inregistrata in localitatea Baneasa, oamenii de aici, abonati ai regiei, spunand ca facturile le sunt supraincarcate fara nici un fel de fundament. Dumitru Culea, unul dintre cei carora institutia ii provoaca necazuri, ne-a declarat ca i-au fost incarcate facturile mult prea mult. "Pana in anul 2002 am avut apometru si consumam in lunile de vara 10-15 metri cubi de apa", ne-a declarat Culea. Aparatul de masurat a fost luat de specialistii regiei pentru a fi reparat, numai ca de atunci facturarea s-a facut la pausal. "Necazurile au inceput sa curga mai ales in ultimele luni, cand pentru iunie si iulie mi s-au facturat 112 metri cubi, deci aproape doua vagoane de apa, in conditiile in care, cu casa cu tot, curtea mea are doar aproape patru sute de metri patrati", ne-a mai spus Culea. Cu umor, umorul acela negru al omului aflat la suparare, acesta ne-a mai spus ca, in conditii normale, daca ar fi udat chiar si toata curtea, ar fi inundat si gradina sa, dar si a vecinilor, carora li s-a pus si lor destula apa in carca, fara sa o consume, desigur. Abonatii cu care am discutat prin localitate ne-au mai spus, printre altele, ca, din cauza neglijentei unora dintre angajatii regiei, apa se duce deseori pe derea, risipindu-se sute de metri, pe banii abonatilor desigur. Astfel de evenimente au avut loc, potrivit spuselor acestora, in zilele de 10, 22 iulie, 1 si 14/15 august. La fostul CAP, din reteaua de distributie a apei ia cine vrea si cata apa vrea. De acolo, toata vara s-a carat apa cu cisternele pentru gradinile din zona, fara ca vreunul dintre angajatii regiei sa se sinchiseasca. Fiindca a venit vorba de angajatii regiei, trebuie sa spunem ca in zona exista un cititor de contoare, care nu are insa ce sa citeasca, majoritatea acestora fiind defecte, scoase si duse la reparat. Si pentru ca tot exista aceasta situatie, Marcel Iancu, cititorul de apometre al regiei, in timpul liber, creat de institutie in programul de lucru, pe banii abonatilor, si-a gasit un job, destul de banos de altfel. El are afinitati de zugrav, de faiantar, de zidar, de om bun la toate. Si, pentru ca ii merge, se mai duce si el pe la serviciu, mai mult sa aiba de unde veni, pentru ca treaba tot nu are.

Biserica din localitate, pe lista datornicilor

De altfel, nimeni dintre cei care sunt angajati la RAJA Baneasa nu are ce face, pentru ca la cele trei casiere nu se duce nimeni sa plateasca, seful zonal al RAJA se pare ca isi are sefii directi pe la Eforie (n.r. - asta da organizare!), iar cei patru-cinci mecanici nu fac nici ei nimic, pentru ca nici nu au ce sa faca. Despre investitii la Baneasa nici nu poate fi vorba. Pe retea ar trebui sa existe vreo sase vane de inchidere, dar numai una mai functioneaza, celelalte fiind duse de ani de zile la reparat. In cazul vreunei avarii, apa nu se poate inchide sectorial, asa cum ar fi normal, si atunci se opreste apa in toata localitatea. Nu are importanta ca nu mai au apa spitalul, liceul, gradinita. Si fiindca veni vorba de investitii, trebuie sa spunem ca, pentru a umple un rezervor tampon de apa, pentru situatii de avarie, mecanicul foloseste drept opritor un bat de chibrit pe care il pune la unul din aparatele de masura, dupa care se duce la carciuma. Si cum noul sistem de blocare pentru situatii de avarie functioneaza cu intermitente, tocmai cand se imbata mecanicul se blocheaza si instalatia, apa curgand siroaie spre derea, care nu a secat niciodata anul acesta, in ciuda secetei deosebit de dure, ba chiar toata vara a avut exces de apa. Tot in apropiere de derea mai exista o conducta de unde ia apa cine vrea si cine nu vrea, mecanicii spunand ca pompa care duce apa acolo ba nu poate fi oprita, ba porneste singura. Tocmai din cauza risipei de apa, abonatii nu mai pot suporta facturile mult prea incarcate pe care le solicita RAJA. Din cauza neachitarii facturilor au fost debransati aproape doua sute de abonati, printre care 160 de familii, dar urmeaza sa fie taiata apa si la biserica pentru o datorie, aferenta lunilor iunie si iulie, de circa patru milioane de lei, dar si la spital si la liceu. Si la biserica situatia este asemanatoare, pentru ca aici, desi nu se uda nimic, facturarea se face in sistem pausal, apometrul fiind luat pentru reparat de aproape doi ani. Se pare ca sistemul necontorizat convine Regiei de Apa, care poate in felul acesta sa-si acopere toate pierderile din retea. Situatia este cunoscuta la regie, pentru ca abonatii au trimis un fax de la primarie, in care au expus situatia nenorocita in care se gasesc. Numai ca nimeni nu a miscat nici un deget. Si mai greu este la blocuri, unde cei care au apometre platesc cate sapte-opt metri cubi de apa, iar ceilalti, cate 25-30 de metri cubi. Nimeni nu a miscat un deget pentru a-i ajuta pe oameni. Singura care a incercat ceva a fost organizatia locala a PSD, aceasta dorind sa organizeze o intalnire intre abonatii datornici si cineva din conducerea regiei. Actiunea a esuat insa, oamenii pricepand ca este vorba despre o chestiune electorala. Oamenii din localitate spun ca, daca nu li se va efectua o noua evaluare a consumului de apa si nu-si vor gasi dreptatea, vor fi obligati sa blocheze drumul Constanta - Bucuresti, singura cale de acces prin aceasta parte a Dobrogei catre capitala.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii