Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:15 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prima grădiniţă eco din judeţ, la Poarta Albă Prefectul Palaz şi primarul Delicoti au tăiat panglica inaugurală (galerie foto)

ro

09 Sep, 2011 02:52 3589 Marime text
poarta_alba_1.jpgIeri dimineaţă, cu câteva zile înainte de începerea noului an şcolar şi la scurt timp de la demararea lucrărilor la grădiniţa eco din Poarta Albă, primarul Vasile Delicoti a tăiat, împreună cu prefectul Claudiu Palaz, panglica de inaugurare a celei mai moderne unităţi de învăţământ preşcolar din localitate, dar şi din judeţ.

Aşa cum spune tradiţia, oaspeţii care au onorat invitaţia primarului au fost primiţi cu pâine şi sare, bucate dăruite chiar de doi dintre copiii care vor păşi pragul grădiniţei peste câteva zile. Emoţionat la vederea copiilor, dar şi pentru că încă unul dintre proiectele începute a fost finalizat, primarul comunei Poarta Albă le-a transmis copiilor, părinţilor şi invitaţilor prezenţi mulţumirile sale pentru că într-o aşa zi mare pentru comună, dar şi pentru creştinătate au ales să îi fie alături. „Din 12 septembrie, copiii vor avea o grădiniţă nouă şi toate materialele necesare şi sperăm ca educaţia lor să primeze. Sperăm să atragem cât mai mulţi copii spre învăţătură". După ce a fost tăiată panglica de inaugurare, cei aproape 100 de participanţi, cu mic, cu mare, au asistat la slujba de sfinţire oficiată de cei doi preoţi din comună, Mihai Deliorga, de la parohia Sfântul Nicolae, şi Rareş Bardu, de la Biserica Sfinţii Mihail şi Gavril. Printre cei care au venit să fie alături de primarul Delicoti s-au numărat deputatul PDL Constantin Chirilă, senatorul PDL Mircea Banias, preşedintele organizaţiei judeţene a PDL Constanţa, Christian Gigi Chiru, dar şi fostul inspector adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, Elena Buhaiev, proaspăt ieşită la pensie. După săvârşirea slujbei, preoţii au sfinţit fiecare dintre sălile clădirii, pentru ca toţi cei care păşesc pragul grădiniţei să fie binecuvântaţi şi luminaţi.

Proiectul grădiniţei, gândit pentru protecţia mediului

poarta_alba.jpgLucrarea finalizată şi pusă la punct arată exact ca în albumele de prezentare a unor unităţi de învăţământ la cele mai înalte standarde: patru săli mari de clasă, cu scăunele, băncuţe şi jucărele numai potrivite pentru copilaşi, ecologice, din lemn, dar şi multe jocuri care să le pună imaginaţia în funcţiune, grupuri sanitare vesele cu toalete pe mărimea lor. De asemenea, încăperile în care vor învăţa copii au vestiare, birouri, iar clădirea are propria centrală pe gaze. Ceea este foarte deosebit la grădiniţa inaugurată ieri este faptul că s-a ales ca în interior scara care leagă parterul de primul etaj al clădirii să fie realizată din lemn, tocmai pentru ca cei mici să nu se lovească dacă vor cădea.

De altfel, întreg proiectul de realizare a grădiniţei s-a bazat pe folosirea unor materiale care să protejeze mediul, cum ar fi tabla şi izolaţia cu un burete ecologic. În cele patru săli de clasă vor învăţa cinci grupe, în total 125 de copii. Investiţia totală a fost peste 800.000 de lei fiind asigurată de la bugetul de stat. Obiectivul ridicându-se pe o suprafaţă de 400 de metri pătraţi. Patru grupe, două pregătitoare şi două mari, vor învăţa de dimineaţă, iar cea mijlocie va fi în schimbul de după amiază, ne-a declarat directorul şcolii din localitate, Florentina Mangri, care are în subordine şi această grădiniţă. „Vă garantez că educaţia copiilor dumneavoastră va fi de cea mai bună calitate", le-a spus directorul părinţilor care au venit împreună cu copiii lor să asiste la inaugurare.

Şi prefectul Claudiu Palaz s-a arătat foarte încântat de realizarea edilului din Poarta Albă şi de implicarea acestuia. „Nu se va pune problema în ceea ce priveşte sprijinul pe care vi-l pot acorda. Când veţi dori, puteţi conta oricând pe suportul meu".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • mason 09 Sep, 2011 09:10 blestemul se va abate asupra ta palaz-in curind