Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:40 20 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pianista Roxana Bajdechi dă startul evenimentelor aniversare de la Universitatea Ovidius

ro

09 Mar, 2011 01:55 2647 Marime text
Markus_Placci.Roxana_Bajdec.jpgDiscursul artistic de joi deschide seria amplelor manifestări prin care Universitatea Ovidius marchează marea aniversare a celor 50 de ani de existenţă

Aula Magna „Adrian Rădulescu" a Universităţii Ovidius găzduieşte, pe 10 martie, recitalul extraordinar al pianistei Roxana Bajdechi (SUA) şi a violonistului Markus Placci (Italia). Cei doi mari artişti ai lumii dedică evenimentul artistic Universităţii Ovidius.

Roxana Bajdechi s-a născut la Constanţa, unde a început studiul pianului la Liceul de Artă, la clasa profesoarei Liliana Nazare. Câştigătoare a numeroase concursuri naţionale şi internaţionale, printre care concursul Luis A. Feree (Puerto Rico), Concursul Internaţional Muzical din Genova (Italia), şi Concursul Mihail Jora (Bucureşti), pianista Roxana Bajdechi datorează distinsei pianiste Delia Pavlovici şi profesoarelor Liliana Nazare şi Olga Szel începuturile spectaculoasei sale dezvoltări artistice, continuată cu o afirmare în forţă pe plan internaţional. Cu o bursă completă de studii, Roxana a absolvit Conservatorul din Boston în anul 2004 cu distincţia Magna cum laude, iar în 2006 a obţinut diploma de Master în Concertistică, îndrumată de profesorul Michael Lewin.

În cursul celor şase ani de studiu la Conservatorul din Boston, i-a fost acordat în mod repetat Premiul I la secţiunea Beethoven şi la secţiunea de muzică contemporană a concursului anual „Pianişti de Onoare". Pe parcursul carierei sale pianistice de până acum, Roxana a susţinut recitaluri şi concerte în Europa, Asia şi SUA. De asemenea, Roxana a concertat solo, cu orchestră sau în recitaluri de muzică de cameră în Sankt Petersburg (Rusia), San Cugat, Santa Cristina şi Moya (Spania), Bari şi Ravenna (Italia), Boston, New York, Washington, Newton, North Andover, Brookline, Fryeburg, Greensboro (USA), San Juan şi Ponce (Puerto Rico), Sala Ateneului, Sala Radio şi Teatrul Act în Bucureşti. Roxana este acum îndrumată în cariera sa de Marina Magazinnik din Boston şi este profesor de pian la academia „M. Steinert and Sons" din Boston. Partenerul său este tânărul violonist italian Markus Placci, apreciat de critica de specialitate ca fiind o personalitate magnifică, trădând o superbă energie, un absolut control şi un gust extrem de convingător. Markus Placci se bucură de o reputaţie internaţională crescândă, fiind deja aplaudat pe scenele Europei şi ale Statelor Unite, inclusiv în Marea Sală a Filarmonicii (Sala Shostakovich), în Sala Glinka a Filarmonicii din St. Petersburg (Rusia) şi în Sala Kursaal din Baden-Baden.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii