Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:11 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Peste 70 miliarde pentru DC 61 si DC 63 CJC pompeaza sume fabuloase in RAJDP, via Silistea

ro

27 May, 2010 03:18 1368 Marime text
cap_1.jpg Aleşii judeţeni au aprobat cu 26 de voturi alocarea altor zeci de miliarde de lei vechi pentru plata datoriilor Consiliului Local Siliştea către RAJDP

Consilierii judeţeni au aprobat ieri, în şedinţă, alocările de fonduri către unităţile administrativ-teritoriale din judeţ. Deşi, aşa cum ne-am obişnuit, majoritatea fondurilor sunt direcţionate către localităţile reprezentate de primari social-democraţi, şi-au făcut loc în lista alocărilor de ieri şi primari de alte coloraturi politice. Comuna Siliştea, condusă de primarul pesedist Mihai Soare, a primit, din nou, o sumă record de la CJC.

Surpriza o constituie faptul că, totuşi, pe lista repartizărilor băneşti se regăsesc de această dată, deşi cu sume mici, şi patru comune conduse de primari democrat-liberali: Costineşti (27.320 lei), 23 August (14,501 lei), Castelu (21.365 lei) şi Ghindăreşti (114,280 lei). Aceste sume provin din repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a procentului de 20% din sume defalcate din cota de 22% din impozitul pe venit. Prin acest capitol au mai primit bani Amzacea, Adamclisi, Agigea, Aliman, Băneasa, Bărăganu, Cerchezu, Crucea, Chirnogeni, Cumpăna, Cobadin, Comana, Corbu, Ciocârlia, Deleni, Dobromir, Fântânele, Gârliciu, Ion Corvin, Lumina, Mircea Vodă, Mereni, Ostrov, Peştera, Pecineaga, Pantelimon, Saraiu, Seimeni, Tortoman, Topalu, Târguşor, Topraisar, Techirghiol şi Tuzla.

În cadrul şedinţei de ieri, preşedintele CJC Nicuşor Constantinescu a afirmat că în alocarea banilor s-a ţinut cont în principal de „iminenţa co-finanţărilor", dar şi de urgenţele de la nivelul unor comunităţi locale. Precizăm că sumele defalcate din impozitul pe venit au fost repartizate pentru programe de dezvoltare locală, infrastructură drumuri şi co-finanţări ale unor proiecte. În ediţia online a ziarului puteţi vizualiza tabelul cu repartizările acestor sume.

sume_cjc_-_sedinta_cjc.jpgPentru alte comune n-au mai fost bani

Ceea ce probabil va trezi indignarea multor primari este faptul că, prin Hotărârea privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a procentului de 20% din sume defalcate din TVA pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală şi pentru proiecte de infrastructură s-a alocat o sumă imensă, unei singure comune. Pentru alte unităţi administrativ-teritoriale nu au mai fost probabil bani. Este vorba despre comuna Siliştea, care a primit 2.409.000 lei, adică peste 24 de miliarde de lei vechi pentru infrastructură pe DC 61+DC 63 Siliştea-Seimeni. Singurii care s-au abţinut au fost cei şase consilieri PDL. De precizat că în şedinţa din 17 februarie, CJC a mai alocat o sumă fabuloasă Consiliului Local Siliştea: 5.000.000 lei, adică 50 miliarde de lei vechi. Cu alte cuvinte, peste 74 de miliarde de lei vechi din bugetul judeţean au fost alocate unei singure comunităţi locale. Justificarea preşedintelui CJC în şedinţa de ieri, a fost că banii reprezintă nişte datorii pe care Siliştea le are la Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri (RAJDP) Constanţa, care a efectuat reabilitarea acelui drum. „Nu-i avem acum, îi primim în trimestrul IV, dar să se bazeze şi Regia pe nişte bani", a declarat Constantinescu despre fondurile alocate, de fapt, RAJDP, prin intermediarul Consiliul Local Siliştea.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii