Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:32 15 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Pe aici trece autostrada"

ro

26 Mar, 2009 02:39 13595 Marime text

DESCHIDERE_Harta_autostrada_Constanta_01.jpg„Sigur, la sfârşitul lui aprilie 2011, vom circula pe această autostradă, pentru că aşa spune contractul şi pentru că sunt condiţii de execuţie"

Ibram Aidîn, directorul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Constanţa, ne-a vorbit despre modul în care va arăta autostrada A2, tronsonul Cernavodă-Constanţa, despre cât va costa această porţiune şi cine va face lucrarea. Pe site-ul www.ziuadeconstanta.ro puteţi citi documentaţia de atribuire a licitaţiei pentru cele două porţiuni ale tronsonului Cernavodă-Constanţa, aşa cum apare pagina de Internet a Companiei Naţionale de Drumuri şi Poduri.

Prin ce zonă va trece tronsonul de autostradă de la Cernavodă la Constanţa?
Tronsonul Cernavodă-Constanţa porneşte de la capătul actualului tronson, merge paralel până aproape de Ecluza Cernavodă, când o ia până la km 160 aproape de malul Canalului, sub dealuri, după care urcă pe culmi între localitatea Ivrinezu Mare şi Canal. Dacă mergem pe autostradă înspre Constanţa, în dreapta avem Ivrinezu Mare, Canalul pe stânga, apoi trecem la aproximativ 3 km de localitatea Remus Opreanu şi ca un reper mai apropiat, la 200 de metri de fosta haltă Valea Dacilor, localitatea rămânând în stânga. Vom avea un nod de descărcare la întâlnirea actualului DJ 381 cu drumul comunal Siminoc, traversează DN 3 la o distanţă aproximativ egală între localităţile Ciocârlia de Sus şi Murfatlar. La aproximativ 1 km de monumentul de la Straja, trece peste Canal, localitatea Valul lui Traian rămâne în stânga şi la aproximativ 3 km şi jumătate de drumul care leagă Cumpăna de Constanţa se întâlneşte cu centura ocolitoare a oraşului nostru.

Pe ce distanţă se va întinde această porţiune din A2?
Primul tronson, de la Cernavodă la Medgidia, are 19,2 km şi se termină pe drumul dintre Medgidia şi Peştera, iar următorul are 31,9 km şi se va continua în centura Constanţei. Nu se termină ca la semafor, să faci la dreapta sau la stânga. Se circulă cu 120 de kilometri la oră. Întâlnirea este cu pasaje, în aşa fel încât cei care intră pe centură pot merge de la Agigea la Ovidiu fără să se întâlnească cu autostrada Cernavodă-Constanţa, iar cei care vin de la Cernavodă pot intra pe centură fără să incomodeze traficul celor care circulă pe centură. Sunt pasaje, pe deasupra, pe dedesubt, care permit aceste lucruri. Nu este o întâlnire ca pe stradă, chiar dacă pe hartă par perpendiculare. În realitate, întâlnirea are loc pe 1 kilometru 700 de metri, în care sunt, la un moment dat, patru benzi, la un alt moment dat, şase benzi.

autostrada_ibram_aidan.jpgCând ar trebui să se finalizeze lucrările?
Sigur la sfârşitul lui aprilie 2011 vom circula pe această autostradă, pentru că aşa spune contractul şi pentru că sunt condiţii de execuţie.

Cine sunt câştigătorii licitaţiei pentru construirea autostrăzii?
Primul tronson va fi făcut de Colas, al doilea tronson, de un consorţiu între Astaldi şi Max Bogel. Centura va fi făcută de altcineva.


Cum se vor face exproprierile pentru această zonă de A2?
Se expropriază deocamdată acolo unde este posibil. Spre exemplu, pentru centura Constanţei, primii patru kilometri sunt în proprietatea statului. Va fi doar o formalitate. Am dat un exemplu simplu. Mai sunt zone de genul ăsta. Oricum, este mult mai simplu pe Cernavodă-Constanţa să identifici proprietarii, decât pe centură, care este foarte înghesuită. Noi am pornit de la aproximativ 500 de proprietari şi am ajuns la 580, dar mai avem până la 650.

Cum se face identificarea terenurilor?
Este o firmă angajată, care se ocupă, împreună cu Cadastrul şi cu primăriile, de fiecare teren în parte. Săptămâna trecută a apărut în Monitorul Oficial lista cu primele 400 de exproprieri pentru Centura ocolitoare a Constanţei.

Cât va costa acest tronson?
La ora actuală se vorbeşte despre următoarele cifre: primul tronson - 179.706.089 euro - cel mai greu după socoteala noastră. Sunt multe pasaje, foarte multe pasaje. Aceasta este valoarea construcţiei, plus montajul. Tronsonul al doilea costă 168.739.099 de euro. Costurile au fost calculate la o valoare a monedei euro de 3,5302 de lei, la data semnării contractelor.

Când se încep lucrările?
La ora actuală, Compania Naţională de Drumuri şi Poduri aşteaptă scrisorile de garanţie pentru construcţia la Centură şi săptămâna viitoare vor primi avansul, iar în momentul în care depun aceste documente, va începe lucrul. Din păcate, există foarte multe situri arheologice în zonele pe care se va construi acest tronson de autostradă. Sunt vreo 27 de situri arheologice. Documentaţiile de descărcare de sarcini arheologice sunt în grija constructorilor.

Va fi legată Centura de un pod peste Canal?
Toate maşinile mari vor intra în port pe podul care va fi construit peste Canal. Nu se va mai sufoca oraşul cu atâtea gaze şi atâtea noxe. Peste doi ani vom avea un trafic mult mai fluent în oraş. Centura are aproape nouă kilometri de pasaje, adică cele patru intrări. Nu poţi băga într-un oraş pe toată lumea pe un singur drum. În Constanţa vor intra oamenii pe patru zone. O intrare şi o ieşire se fac la distanţe mai mari, dar fiind vorba de Centură, intrările şi ieşirile sunt mai dese, datorită structurii oraşului. Oraşul nu se va dezvolta înspre mare, ci înspre autostradă şi tocmai d-aia s-a lăsat o distanţă apreciabilă, pentru a permite dezvoltarea localităţilor din zonă.


{mos_ri: Drumuri si Poduri Constanta}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii