Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:51 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lafarge si-a reconsiderat contributia la reabilitarea DJ 381 Bani si ciment pentru cel mai prost drum din judet

ro

16 Feb, 2010 04:12 1854 Marime text
des_pal.jpgVicepreşedintele CJC, Cristian Darie, a negociat cu reprezentanţii din Franţa ai companiei, şi a obţinut un milion de euro şi 2.000 de tone de ciment pentru DJ 381

Lafarge Ciment România s-a lăsat convinsă să sprijine reabilitarea DJ 381 cu mai mult decât o face deja prin plata taxei pentru utilizarea drumurilor judeţene.

Printr-o hotărâre ce va fi supusă votului consilierilor judeţeni în şedinţa de mâine, va fi aprobat Acordul de asociere şi colaborare cu SC Lafarge Ciment România SA. Scopul colaborării, aşa cum se precizează şi în textul proiectului de hotărâre, este realizarea în comună a unei lucrări de interes public local, respectiv a lucrărilor de reabilitare a Drumului Judeţean nr. 381, pe porţiunea Medgidia - Intersecţia Siminoc, de la km 0+000 până la km 7+800.

Practic, este vorba despre DJ 381 despre care am relatat şi în ediţii anterioare că se afla într-o stare avansată de degradare, arătând ca după un bombardament. Drumul se află, de la sfârşitul anului trecut, şi în atenţia autorităţilor judeţene. Un memoriu tehnic întocmit de către Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri (RAJDP) arată că principala cauza de deteriorare a carosabilului este „explozia traficului greu şi foarte greu", prin care se transportă ciment de la fabrica din Medgidia. Şi în expunerea de motive a proiectului de hotărâre despre care vorbim se precizează că „o parte importantă din traficul greu pe DJ 381, traseul Ciocârlia - Medgidia, este efectuat de către autovehiculele care deservesc uzina Lafarge Ciment România".

Darie i-a convins pe francezi

Aşa cum se precizează în expunerea de motive a proiectului, în conformitate cu studiul de fezabilitate, proiectul tehnic şi devizul de execuţie, reabilitarea acestui tronson costă 20.547.860 lei, la care se adaugă TVA în sumă de 3.904.110 lei, rezultând un cost total de 24.451.970 lei.

Trebuie precizat că iniţiatorul proiectului de hotărâre este vicepreşedintele CJC, Cristian Gheorghe Darie, care, de altfel, a şi condus negocierile cu reprezentanţii conducerii Lafarge. Vicele CJC, Cristian Darie, este aşadar, cel care i-a convins pe francezi că este important ca ei să contribuie la repararea unui drum care este folosit în mare parte de autovehiculele ce transportă marfă de la uzina lor. Dacă în luna septembrie reprezentanţii de la Bucureşti ai societăţii ne-au transmis prin intermediul poştei electronice că înţeleg să contribuie la reabilitarea DJ 381 doar prin taxa pentru utilizarea drumurilor judeţene, între timp şi-au schimbat viziunea faţă de datoria pe care o au faţă de repararea acestui tronson. Mai exact, conducerea din Franţa a companiei a hotărât să acorde un milion de euro pentru ca DJ 381, care era distrus aproape în întregime, să poată fi circulat atât de către autocamioanele cu ciment, cât şi de către constănţeni şi ceilalţi participanţi la trafic.

dj_381.jpgAnul trecut, atitudinea Lafarge era cu totul alta

„Deşi societatea noastră nu deţine flotă proprie de transport, autocamioanele fiind fie contractate de la furnizori de transport, fie aparţinând clienţilor noştri, am înţeles raţiunea şi am respectat prevederile hotărârii CJ nr. 223/2008 care instituie taxa auto la folosirea drumului judeţean 381, tocmai pentru a contribui la completarea resurselor necesare administratorului judeţean al drumurilor pentru mentenanţa corespunzătoare a acestuia", ne-a transmis, anul trecut, Camelia Săvoiu, PR-ul companiei. Între timp, reprezentanţii Lafarge au înţeles că raţiunea de a contribui la reabilitarea DJ 381 implică mul mai mult de atât. Conform acordului de asociere şi colaborare ce urmează să fie semnat între Lafarge Ciment România (LCR) şi CJC, LCR se obligă să contribuie la reabilitarea DJ 381, tronsonul Medgidia - Intersecţia Siminoc, cu un milion de euro şi cantitatea de 2.000 tone de ciment tip liant hidraulic rutier, ce va fi livrată conform unui grafic agreat de ambele părţi. În expunerea de motive a proiectului CJC se precizează că „LCR doreşte să susţină proiectul de reabilitare a drumului judeţean, ca pe o materializare a conceptului de responsabilitate socială faţă de comunitatea locală (...)".

Drumul va susţine şi maşini de 60 t

Vicepreşedintele CJC Constanţa, Cristian Darie, iniţiatorul proiectului de hotărâre, ne-a declarat că potrivit studiilor efectuate, peste 90% din tranzitul pe DJ 381 este traficul greu efectuat de către maşinile care transportă ciment de la uzina Lafarge. „Au folosit în mod intens acel drum, care s-a deteriorat în mod constant, deşi noi (n.r. CJC) l-am reparat de mai multe ori. Reprezentanţii companiei au recunoscut până la urmă care este cauza principală care a dus la degradarea drumului", ne-a declarat Cristian Darie. „Mi se pare incorect să folosim banii contribuabililor din judeţul Constanţa pentru repararea unui drum folosit în cea mai mare parte numai de ei", a adăugat Darie.

La rândul său, directorul RAJDP, Adrian Gâmbuţeanu, ne-a declarat că este posibil ca în decizia luată de Lafarge să fi contat şi avantajele pe care compania le-ar putea avea datorită reabilitării acestui tronson. „Probabil că şi-au dat şi ei seama de avantajele unui drum bun", a afirmat Gâmbuţeanu.

Lucrările au fost deja demarate, iar portanţa (susţinerea) DJ 381 va fi mărită pentru a suporta un trafic cu maşini de 40-50 şi chiar 60 t, după cum a precizat vicepreşedintele CJC.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii