Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:40 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În memoria legendarului aviator Horia Agarici Povestea MIG-ului pe care îl aduce Matei la Năvodari (documente)

ro

27 Jan, 2011 00:00 3798 Marime text
Navodari_Mig_-_Nicolae_Matei_08.jpgDemersul de anul trecut al administraţiei locale năvodărene de a primi unul dintre MIG-urile scoase din funcţiune ale Ministerului Apărării Naţionale pentru a fi amplasat la Năvodari, în memoria marelui aviator constănţean Horia Agarici, a fost încununat de succes.

În cursul serii de marţi, pe site-ul MApN a apărut hotărârea privind transmiterea unor bunuri mobile, proprietate privată a statului, din administrarea Ministerului Apărării Naţionale în administrarea unor instituţii publice şi a unor consilii locale, printre acestea aflându-se şi Năvodari, dar şi Mihail Kogălniceanu.

Potrivit deciziei, protocolul de predare-primire a MIG-urilor simbol care vor fi aduse în cele două localităţi va avea loc în termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a acestei decizii a MApN. Totodată, se specifică faptul că preluarea şi transportul din locurile în care aceste avioane de mici dimensiuni sunt depozitate acum se asigură şi se suportă din bugetul beneficiarilor, respectiv al consiliilor locale.
Cele două MIG-uri 21 au aparţinut Unităţii Militare 01969 Câmpia Turzii, sunt scoase din funcţiune, iar valoarea lor unitară este de 3.646,90 de lei. Navodari_Mig_-_avion_Mig_21___.jpg

Pentru recunoaşterea faptelor istorice

Potrivit celor declarate de primarul oraşului Năvodari, Nicolae Matei, care s-a declarat încântat că demersul său de aducere a unui astfel de avion a dat roade, MIG-ul va fi predat gratis, va fi recondiţionat şi amplasat ca element decorativ în oraş, în memoria marelui aviator constănţean Horia Agarici. "Demersul de a primi acest MIG l-am făcut încă de anul trecut, tocmai pentru a arăta că încă ne respectăm valorile. Am solicitat din luna martie MApN-ului o astfel de aeronavă, iar în luna iunie am primit răspuns. Acum, aşteptăm publicarea hotărârii în Monitorul Oficial al României", a susţinut primarul Nicolae Matei. De altfel, consilierii locali năvodăreni au votat în luna septembrie a anului trecut hotărârea nr. 195, cu unanimitate de voturi, prin care se puneau de acord în ceea ce priveşte această propunere de transfer a aeronavei. În hotărâre se precizează că "monumentul va fi amplasat pentru recunoaşterea faptelor eroice ale aviatorului Horia Agarici şi ca semn de promovare a aviaţiei militare române pe teritoriul oraşului Năvodări". În expunerea de motive a hotărârii de Consiliu Local se spune că în urma adresei transmise la MApN, administraţia locală năvodăreană a primit un răspuns prin care li se aduce la cunoştinţă intenţia de a promova o hotărâre de Guvern pentru transmiterea fără plată a acestei aeronave, în scopul expunerii în locuri publice. Hotărârea a primit avizul afirmativ de la Direcţia Administrarea Domeniului Public şi Privat în ceea ce priveşte demersul autorităţilor locale pentru intrarea în posesie a acestei aeronave.

Referitor la locul de amplasare a aeronavei decorative după ce aceasta va fi recondiţionată, primarul Nicolae Matei ne-a spus că la acest moment sunt două variante legate de zona unde va fi expus MIG-ul. "Fie va fi pus la intersecţia străzii Horia Agarici cu bulevardul Năvodari, strada care duce la Lumina, fie undeva în zona Hanului Piraţilor, la vedere, pe bulevardul ce leagă Constanţa de Năvodari. Dacă în cele din urmă vom opta pentru prima variantă, vom putea pune astfel în valoare această zonă, din toate punctele de vedere, economic, social etc. Dacă vom opta pentru cea de-a doua variantă, şi aceasta va fi bună, pentru că e o zonă foarte tranzitată mai ales în sezonul estival. Estimez că în jumătate de an va fi gata atât recondiţionarea cât şi amplasarea lui", a mai susţinut primarul năvodărean. Matei a mai adăugat că, pentru a atrage şi mai mult atenţia, în respectivul MIG va fi pus şi un manechin reprezentând un aviator.

Menţionăm că de pe lista consiliilor locale care vor primi astfel de avioane mai fac parte CL Deveselu - judeţul Olt, Balaci - judeţul Teleorman şi Sânpaul - judeţul Mureş. Lista beneficiarilor continuă cu Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului, Inspectoratul General de Aviaţie din Ministerul Administraţiei şi Internelor, Institutul Naţional de Cercetări Aerospaţiale "Elie Carafoli" şi Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" Iaşi. Pe lângă MIG-uri 21, vor mai primi şi IAR-93 SC MB.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii