Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:00 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dumitru Bocai „In perioadele bune toti ne dam mari. Criza va face diferenta"

ro

14 Apr, 2009 02:04 1835 Marime text

Dumitru_Bocai_10.jpgPrimarul oraşului Ovidiu susţine că recesiunea va demonstra dibăcia fiecărui primar în gestionarea bugetului şi în obţinerea banilor europeni

Inginer de profesie, Dumitru Bocai şi-a început cariera în administraţia locală în 2004, când a fost ales consilier local. În 2006 a fost desemnat viceprimar, iar în 2008 a fost ales primar al oraşului Ovidiu. Are în palmares o importantă experienţă managerială, fiind, în urmă cu câţiva ani, director zonal al unei companii multinaţionale, dar managerul societăţilor proprii.

Care este sursa predominantă de venit a primăriei pe care o conduceţi?

Este importantă şi suma care vinde de la populaţie, pentru că avem 14.000 de locuitori. Este importantă şi sursa cealaltă de venituri, de la agenţii economici. Mai avem venituri şi din concesiuni de terenuri. Nu este un buget extraordinar, dar nici un buget de neglijat. Avem un buget previzionat de 190 de miliarde de lei vechi.

Care sunt primii trei mari contribuabili ai localităţii?

E greu să spun pentru că nu avem unităţi foarte mari, foarte puternice. Printre cele mai mari se numără Uranus, societatea care exploatează o parte din carieră, Metacom - societate de reparaţii navale, punctul de lucru al Congaz şi reprezentanţa Stelcati. Alţi importanţi contribuitori sunt deţinătorii de camioane, TIR-uri, care sunt destui de mulţi şi vin sume importante de la ei. Pentru noi toate sursele sunt importante şi nu vreau să ridic pe nimeni în slăvi, ca să nu fie nimeni neglijat. Chiar şi cel care deţine un chioşc este important. Numai faptul că lucrează două vânzătoare acolo este un lucru important, sunt două femei care au un loc de muncă.

Cum vă veţi îndeplini promisiunile făcute în campanie, în condiţii de recesiune?
În perioadele bune, toţi ne dăm mari că suntem buni şi vai ce bine ne descurcăm. Ei bine, trecem printr-o perioadă de criză şi putem spune că acum se face diferenţa şi se vede dibăcia. Vor fi, zic eu, destui primari care vor trece cu brio de perioada de criză. Trebuie să te descurci. Reducem cheltuielile sau poate nu le-am redus atât cât avem grijă să facem economie, fără să impunem anumite reguli. Energia electrică, iluminatul public pe timp de noapte, de pildă - încercăm să aprindem cât mai târziu luminile, mai ales că vine perioada de vară. În fiecare zi dacă facem o economie de două ore, în 365 de zile cât are anul, se economiseşte foarte mult.

Dumitru_Bocai.jpgDe unde veţi atrage fonduri, având în vedere faptul că multe venituri proveneau până acum şi din tranzacţii imobiliare, iar piaţa imobiliară este blocată în momentul de faţă?
De ani de zile se vorbeşte de fonduri structurale şi de bani de la Comunitatea Europeană. Păi dacă sunt banii aceştia acolo, aştept să vină ei la mine?! Mă duc eu către ei. În două săptămâni am făcut 25 de studii de fezabilitate


Câţi bani europeni aţi accesat până acum şi care sunt proiectele realizate cu ei?
Ar fi aberant să spun că am accesat, că n-am avut când. Anul trecut a fost un guvern liberal. Mai mult decât atât, a fost un an în care am avut un buget frumos şi am avut cu ce să mă descurc. Am păstrat, şi astăzi mă bucur, o sumă pentru studiile de fezabilitate, pentru că sunt importante şi trebuie să fie cât mai bine făcute.

Câte proiecte cu fonduri post-aderare aţi reuşit să depuneţi?
Am depus deja 15 proiecte care sunt foarte bine întocmite, pentru că am preferat să lucrez cu o companie, deşi am şi trei tineri care se pricep la proiecte. Oricum, nu plătesc până nu primesc banii.
Am un cartier de tineret pentru care vreau să fac toată infrastructura: apă, canalizare, energie electrică publică şi casnică, gaze şi asfaltare. Trebuia să dau de anul trecut 189 loturi de casă, dar nu le-am dat pentru că nu am vrut să fac greşeala predecesorilor mei, să dau nişte loturi netrecute din extravilan în intravilan. Am zis: nu dau nimic până nu fac străzile, şi am început pietruirea şi bordurarea străzilor cu trotuare de trei metri lăţime. E o chestie de sistematizare. Am mai depus un studiu de fezabilitate pentru un bloc de locuinţe sociale de 10 etaje, pe o singură scară, cu două lifturi, în care vor fi 68 de apartamente. Imobilul va fi situat în zona unde se construiesc ANL-uri cu credit ipotecar - un proiect al fostului primar. Şi pentru că de trei ani de zile cei de la ANL au construit doar un bloc, le-am luat jumătate din teren şi pe acea jumătate construiesc acest bloc. Un alt obiectiv al meu este grădiniţa cu orar prelungit, proiect în valoare de un milion de euro. Vreau să duc la îndeplinire acest proiect pentru că am promis din 2004 că voi face o grădiniţă cu orar prelungit. Vom amenaja şi parcuri, cu fonduri de mediu. De asemenea, vrem să extindem liceul cu şase săli de clasă şi Grădiniţa Licurici cu trei săli de clasă. Am început deja construcţia unei săli de sport. Este un proiect pe care eu l-am obţinut când era Berceanu în primul mandat, iar finanţarea am obţinut-o acum. E vorba de o sală mare, cu o capacitate de 150 de locuri, semiolimpică.

Primăria şi Consiliul Local Ovidiu au început să resimtă criza?
Deocamdată nu. Aş minţi să spun asta. O simţim, o percepem, dar nu suferim chiar atât de tare deocamdată. Nu ştiu peste şase luni, nu ştiu la anul.

Când credeţi că se va depăşi această perioadă, care s-a făcut simţită la nivel naţional, dar şi în multe localităţi?
Eu cred că până la sfârşitul anului vom trece de această perioadă. Mai sunt 20 de miliarde de euro care ne vin, chiar dacă trebuie să-i dăm înapoi. O viaţă întreagă părinţii noştri au construit case din CAR-uri.

Care este gradul de îndatorare al primăriei?
Nu avem datorii.

{mos_ri:Dumitru Bocai}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • bnmkl 14 Apr, 2009 22:12 cred ca anterior intrarii in pd-pdl sa ocupat de o alimentara in poarta 6 care a falimentat-o,dar atunci nu avea studii acuma are