Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:51 20 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dirijorul orchestrei simfonice de la Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski" împlineşte 66 de ani

ro

23 Mar, 2011 02:41 8028 Marime text
cernat_img_0064.jpgRasvan Cernat, dirijorul orchestrei simfonice de la Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski" din Constanta aniversează, azi, ziua de naştere, prilej cu care îi urăm multă sănătate.

Dirijorul Răsvan Cernat s-a născut în Bucureşti, în anul 1945, într-o familie de muzicieni. Bunica sa, Margareta Metaxa, a fost o artistă lirică de prestigiu internaţional, numărându-se printre membrii fondatori ai Operei Române din capitală. Din anul 1977, când acesta a absolvit secţia de dirijat a Conservatorului "Ciprian Porumbescu" din Bucureşti, a urmat, în paralel cu activitatea didactică, cursurile Facultăţii de compoziţie - clasa Ştefan Niculescu.

Răsvan Cernat a studiat dirijatul de orchestra cu Constantin Bugeanu în 1969, iar în 1972 a urmat în Italia cursurile de perfecţionare organizate de către dirijorul Franco Ferrara. Apoi, timp de doi ani, artistul a participat la cursurile ţinute la Bologna de Sergiu Celibidache. Răsvan Cernat şi-a început activitatea dirijorală în anul 1975, de atunci urmând concerte cu orchestrele simfonice din marile centre muzicale ale ţării, precum şi în turnee artistice în Spania, Olanda, Bulgaria, Germania, Rusia, Franţa, Elvetia, Italia şi Japonia. Paralel cu activitatea dirijorală, a continuat să se ocupe şi de compoziţie.

În anul 1980 este laureat al Premiului "Perlea" şi devine membru al Societăţii Europene pentru Cultură, cu sediul la Veneţia. Răzvan Cernat a realizat numeroase imprimări pentru radio şi televiziune, muzică pentru filme, discuri, casete audio şi CD-uri. În prezent, el este membru activ al Societăţii Europene pentru Cultură (Veneţia), al Uniunii Cineaştilor din România şi al "Rotary Club".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Dr. MAYA BADIAN 20 Oct, 2016 15:23 Dragi Manuela si Razvan, Felicitarile noastre pentru ceeace ati realizat atat pe plan personal cat si profesional! Ne bucuram MULT pentru voi! Va invitam sa VIZIONATI pe YouTube filmuletul de 30 minute despre noi, intitulat: "Composing A Life, Composing My Music" si va rugam sa ne scrieti impresiile. Link-ul este: https://www.musiccentre.ca/node/143475 Cu drag, Maya & Viorel Munteanu-Badian, Ottawa, Ontario, Canada