Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:34 20 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce găsesc turiştii la mare? Casa Zulfie Totay din Cobadin - singurul muzeu al tătarilor din ţara noastră

ro

06 Sep, 2012 01:00 4040 Marime text
turisti.jpgSingurul muzeu al tătarilor din ţara noastră se află la 30 de kilometri de Constanţa, în comuna Cobadin. Fiind pasionaţi de tradiţia şi originile neamului lor soţii Nardin şi Zulfie au transformat o casă în primul muzeu tătar din ţară.

Casa tătărească e mică, iar în exterior pare sărăcăcioasă. În interior însă descoperi o lume aparte: obiecte tipic orientale, perdele, ştergare şi batiste, ţesături din pânză de casă şi mătase cu motive tătăreşti, ibrice, ceainice, fier de călcat cu jar. Acolo sunt expuse peste 1.000 de obiecte tradiţionale.

Camera de oaspeţi e prima în care păşeşti. În mijloc e aşezată o măsuţă pe care stau aşezate câteva ibrice turceşti de cafea şi mai multe ceşti. Pe dreapta e camera miresei, viu colorată, cu multe văluri printre care ai impresia că te pierzi. Patul nupţial este împodobit şi el cu baticurile şi batistele viu colorate făcute chiar de mâna miresei, aşa cum se obişnuia pe vremuri.

Pe pereţi sunt aşezate cămăşi de pânză. Farmecul camerei este dat de evantaiul de pe tavan, alcătuit din zeci de voaluri viu colorate care sunt agăţate sub formă de raze. La geam îţi atrage atenţia o perdea lucrată manual, din macrame, care are o vechime de peste un veac şi jumătate.

Camera soacrei e mai sobră. În mijloc se află o măsuţă rotundă, iar lângă perete sunt aşezate câteva perne. Pe pereţi se află şerveţele sau batiste, dar şi tablouri cu versete din Coran, scrise în limba arabă.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii