Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:17 07 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UGIR 1903 - Sustinere legislativa

ro

20 Dec, 2010 17:54 2001 Marime text

UNIUNEA GENERALA A INDUSTRIASILOR DIN ROMANIA UGIR-1903 impreuna cu CONFEDERATIA PATRONALA A INDUSTRIEI DIN ROMANIA - CONPIROM sustin initiativa de promovare a unui act normativ care prevede introducerea măsurii eşalonării la plată a obligaţiilor fiscale restante şi acordarea de facilităţi contribuabililor buni-platnici, care au ajuns sa reprezinte peste 75% din totalul contribuabililor cu datorii către Agenţia Naţională de Administraţie Fiscală, dintre aceştia, o pondere foarte însemnată valoric avand persoanele juridice care resimt tot mai acut lipsa unor lichidităţi în desfăşurarea activităţilor curente .

Promovarea acestui act normativ vine in sprijinul agenţilor economici prin introducerea eşalonării la plată, reprezentand o soluţie „anti-criză" pe termen mediu ce va conduce atât la creşterea încasărilor la bugetul de stat cât şi la salvarea de la faliment a sute de mii de firme. Eşalonarea la plată se va putea derula pe o perioadă de maximum 5 ani, cu un interval de graţie de 6 luni, şi se va adresa contribuabililor care îndeplinesc condiţia depunerii tuturor declaraţiilor fiscale, a cazierului judiciar nealterat şi a neînceperii procedurii de insolvenţă. Ea va constitui un beneficiu pentru sute de mii de firme extrem de vulnerabile, a căror existenţă depinde şi de toleranţa la plată pe care statul este capabil să o ofere într-o perioadă de criză, pe principiul conform căruia această formă de toleranţă mai înseamnă şi protejarea propriilor structuri de rezistenţă bugetară ale statului.

Eşalonarea obligaţiilor fiscale restante va fi strict reglementată, atât la nivelul statutului contribuabililor, al condiţiilor de acordare (dobânzi, garanţii etc.) cât şi al aplicabilităţii propriu-zise în sistemul naţional de administrare fiscală, astfel încât să eficientizeze pe termen lung relaţia statului cu agenţii economici.

În plus faţă de măsura eşalonării la plată pentru agenţii economici care înregistrează datorii la bugetul de stat, se impune şi acordarea de facilităţi fiscale pentru agenţii economici buni-platnici, în sensul în care contribuabilii, care achită integral şi la termen toate obligaţiile fiscale curente scadente în intervalul 1 ianuarie 2011 - 31 decembrie 2011, beneficiază de reducerea cu 1/12 din fiecare obligaţie fiscală. De asemenea, progresiv, pentru cei care îşi respectă astfel îndatoririle faţă de stat, este prevăzută acordarea unei bonificaţii de 5% în anul 2012, lunar, pe tot parcursul anului, pentru fiecare obligaţie achitată la timp.

Trebuie subliniat ca mentinerea firmelor in stare de functionare reprez.

inta si salvarea a sute de mii de locuri de munca si deci mentinerea a inca unei surse de venituri la bugetul de stat.

De menţionat că cea de-a doua propunere privind acordarea de facilităţi fiscale agenţilor economici buni-platnici, este văzută ca o soluţie „anti-criză" pe termen scurt, limitată doar la anii 2011 şi 2012 în care se estimează că se vor mai resimţi încă efectele recesiunii economice.

Ioan Cezar CORACI, MUGUREL SURUPĂCEANU

Preşedinte UGIR-1903 Deputat

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii