Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:18 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presa - Întrevederea vicepreşedintelui Senatului României, domnul Teodor Atanasiu cu domnul Milan Brglez, preşedintele Adunării Naţionale a Republicii Slovenia -6.04.2016

ro

06 Apr, 2016 14:06 1920 Marime text
Întrevederea vicepreşedintelui Senatului României, domnul Teodor Atanasiu
cu domnul Milan Brglez, preşedintele Adunării Naţionale a Republicii Slovenia.
 
Domnul senator Teodor Atanasiu, vicepreşedinte al Senatului, a avut o întrevedere, marţi,  5 aprilie a.c., cu delegaţia parlamentară slovenă condusă de către domnul Milan Brglez, preşedintele Adunării Naţionale a Republicii Slovenia, care efectuează  o vizită oficială în România, la invitaţia Camerei Deputaţilor.
Din partea Senatului României au participat la discuţii domnii senatori Dumitru Oprea, preşedintele Grupului parlamentar de prietenie România – Slovenia, Lazlo Attila şi Mihai Ciprian Rogojan.

În cadrul întrevederii, domnul vicepreşedinte Atanasiu a subliniat interesul Senatului României pentru o strânsă colaborare, în plan parlamentar, cu Parlamentul Republicii Slovenia, în contextul noilor provocări legate de criza refugiaţilor şi ţinând cont de interesele comune, în plan regional,  european şi internaţional.

În ceea ce priveşte criza refugiaţilor, vicepreşedintele Senatului a reafirmat poziţia României privind necesitatea identificării, la nivelul ţărilor UE, a unor soluţii comune şi convergente, acceptabile pentru toate statele europene, care să conducă la o mai bună gestionare a situaţiei. Astfel, domnia sa a reiterat propunerile României pentru constituirea, la nivel UE, a unui corp comun de frontieră şi pază de coastă, fapt ce ar veni în sprijinul statelor de frontieră ale UE şi al Uniunii Europene în ansamblu. Totodată, domnia sa a prezentat şi acţiunile întreprinse de România până în acest moment, privind preluarea unor refugiaţi şi oferirea de asistenţă tehnică de specialitate la frontierele maritime şi terestre ale UE .

Domnul vicepreşedinte Atanasiu a subliniat necesitatea acordării unui tratament egal tuturor ţărilor membre, indiferent dacă sunt sau nu membre ale zonei euro sau ale spaţiului Schengen. În acest context, domnia sa a subliniat eforturile depuse de ţara noastră de a avea o creştere economică pe baze reale, România aplicând deja măsurile privind „buna guvernanţă fiscală”, care prevede un deficit bugetar de maxim 3% pe an.

Cu privire la colaborarea în plan regional, domnul Atanasiu a subliniat importanţa sprijinirii aspiraţiilor de integrare în UE  a ţărilor Balcanilor de Vest, dar şi a Turciei, fapt ce va conduce către o mai mare prosperitate şi securitate regională. De asemenea, demnitarul român a propus o mai strânsă cooperare şi colaborare a statelor din regiune, pentru sprijinirea intereselor comune în cadrul forurilor europene şi internaţionale.
Domnul Milan Brglez, preşedintele Adunării Naţionale a Sloveniei a fost de acord asupra necesităţii unui punct de vedere comun şi solidar al ţărilor UE cu privire la criza refugiaţilor, domnia sa fiind de părere că toate state membre trebuie să îşi asume relocarea unui număr de refugiaţi, care îndeplinesc criteriile de azil. De asemenea, domnia sa a apreciat atât eforturile şi demersurile României în ceea ce priveşte criza refugiaţilor, cât şi măsurile în plan economic, reafirmând sprijinul Sloveniei pentru aderarea României în Spaţiul Schengen.

Demnitarul sloven a subliniat, de asemenea, importanţa sprijinirii, în continuare, a eforturilor statelor din regiunea Balcanilor de Vest precum şi a Turciei pentru integrarea în UE, acest fapt contribuind la securitatea şi prosperitatea regională şi europeană.

 Domnul Brglez a apreciat propunerea părţii române privind o mai strânsă colaborare a statelor sud-est europene în plan european şi internaţional, mai ales în contextul în care Slovenia va avea un candidat propriu la postul de Secretar General ONU.
Având în vedere similitudinea de vederi în punctele abordate în cadru discuţiilor, domnul Milan Brglez a declarat că va transmite Parlamentului sloven mesajul că în Parlamentul Românei ţara domniei sale are un partener de încredere pe care se poate conta.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii