Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:54 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Reducerea substanţială a TVA la pâine o măsură USL care îşi dovedeşte deja efectele pozitive

ro

01 Oct, 2013 17:24 897 Marime text
Reducerea TVA la pâine de la 24 la 9% reprezintă una dintre cele mai curajoase măsuri luate de către un guvern după anul 2008, când criza economică mondială a dat primele semne de instalare. Partidul Național Liberal a susţinut acest tip de măsură deoarece consideră că reducerea fiscalităţii reprezintă singura soluţie cu impact major atât asupra consumului - deci este benefică pentru fiecare cetăţean -, cât şi asupra economiei în ansamblu şi a resurselor bugetare ale statului.

Liberalii au susţinut din totdeauna că pentru a avea o economie puternică trebuie să avem curajul să ne asumăm măsuri de impact real, viabile, care să încurajeze pe termen lung producţia, investiţiile şi consumul. De aceea, în 2005, am introdus cota unică de impozitare de 16%, care şi-a dovedit ulterior efectele pozitive asupra economiei, asupra accelerării atragerii marilor investiţii, dar şi asupra creşterii nivelului de trai, cu efecte majore asupra consumului.
Acum, prin reducerea TVA la pâine PNL a susţinut faptul că vom avea rezultate şi în ceea ce priveşte consumul, prin reducerea imediată a preţurilor pe întreg lanţul de producţie al pâinii, dar şi printr-o diminuare considerabilă a evaziunii fiscale pe acest segment. Aceasta este în primul rând o măsură destinată producătorilor din domeniul panificaţiei, pentru că taxa pe valoarea adăugată este plătită de aceştia şi cu efecte pozitive asupra buzunarelor cetăţenilor.

Primele rezultate ale acestei măsuri constau în faptul că majoritatea producătorilor şi comercianţilor au decis să scadă preţul pâinii chiar de la 1 septembrie, concomitent cu aplicarea deciziei Guvernului USL de reducere a TVA, reducerile de preţuri fiind cuprinse între 15% si 25%. Astfel, reducerea TVA la pâine a avut ca efect scăderea preţurilor în cazul a 71% dintre producători şi a 82% din comercianţi.
Considerăm că acesta este un semnal bun, care arată că piața funcționează, dar reușita totală a acestui proiect depinde și de asociațiile de producători.
De asemenea, credem că efectele pozitive asupra evaziunii fiscale din domeniul panificaţiei nu vor întârzia să apară. În acest sens efectul scăderii TVA la pâine va face obiectul unei analize la nivel guvernamental după 6-9 luni de la introducerea măsurii. PNL susține că, după efectuarea acestei analize, se va putea lua în considerare şi extinderea reducerii TVA la alte categorii de produse agricole cu impact asupra populaţiei.
 
01.10.2013                           Departamentul de Comunicare al PNL Constanța
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii