Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:29 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

PNL a votat în unanimitate PENTRU aprobarea Strategiei Naționale de Apărare

ro

23 Jun, 2015 22:17 1238 Marime text
Deși ieri și astăzi am asistat, cu stupoare, în Parlamentul României la un adevărat complot al majorităţii guvernamentale, în special din partea conducerii Senatului şi din partea PSD-PC-PLR, care a degenerat într-un boicot la adresa Strategiei Naționale de Apărare prezentată de președintele Klaus Iohannis, astăzi documentul a fost adoptat.

Astfel, ieri, PSD-PC-PLR s-au împotrivit vehement punerii pe ordinea de zi a ședinței de plen a dezbaterii și votului strategiei respective, ședință la care a participat și Președintele României, domnul Klaus Iohannis, pentru prezentarea acestui document strategic deosebit de important pentru siguranța cetățenilor români și pentru apărararea și securitatea țării. După invocarea unor motive puerile, nesustenabile și, evident, neregulamentare de tergiversare a procedurii parlamentare, în cele din urmă, astăzi, Camera Deputaţilor şi Senatul au aprobat, în şedinţa plenurilor reunite, Strategia Naţională de Apărare a Țării, cu 282 de voturi "pentru", un vot "împotrivă" şi o abţinere.
           Partidul Național Liberal și-a mobilizat toţi parlamentarii pentru a asigura cvorumul plenului reunit pentru adoptarea documentului propus de preşedintele Klaus Iohannis, dovedind astfel, încă o dată, că își respectă ferm angajamentele asumate în campanie și că este un partener serios al Președintelui României și susține fără rezerve Strategia Naţională de Apărare, un document esențial pentru țară, care conține elemente importante ale programului cu care domnul Klaus Iohannis a câștigat alegerile prezidențiale.

În conformitate cu prevederile Legii nr. 473/2004 privind planificarea apărării, Strategia Naţională de Apărare a Ţării este documentul de bază care fundamentează planificarea apărării la nivel naţional, constituind expresia politică de referinţă a atributelor statului român în acest domeniu. În acest sens, în acest document strategic, interesele naţionale de securitate sunt abordate din perspectivă internă, printre acestea enumerându-se: consolidarea capacităţii naţionale de apărare, asigurarea exercitării neîngrădite a drepturilor şi intereselor fundamentale, buna funcţionare a justiţiei, dezvoltarea capacităţilor de combatere a ameninţărilor, promovarea identităţii naţionale etc., dar şi din perspectiva politicii externe, punându-se accent pe consolidarea profilului României în NATO şi UE, precum şi pe intensificarea parteneriatului strategic cu Statele Unite.

De asemenea, documentul analizează pe termen mediu şi lung mediul global de securitate, făcând referire atât la dimensiunea de securitate la nivel euro-atlantic, cât şi la nivel regional şi sub-regional, punând accent pe necesitatea extinderii cooperării regionale și abordează tematica ameninţărilor, riscurilor şi vulnerabilităţilor la adresa securităţii naţionale.
PNL a respins în mod categoric orice joc politicianist al majorității controlate de PSD pe tema Strategiei Naționale de Apărare și a făcut toate eforturile necesare și toate demersurile parlamentare pentru adoptarea acesteia, ținând cont de faptul că apărarea şi consolidarea democraţiei constituţionale şi a statului de drept sunt printre cele mai importante interese naţionale de securitate.
 
  Mihai Lupu
  Deputat PNL Constanţa

 

Tags: Mihai Lupu


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii