Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:03 11 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Parlamentul European da unda verde raportului Valean care deschide drumul catre securizarea aprovizionarilor cu energie in Europa

ro

26 Feb, 2010 02:26 933 Marime text

Parlamentul European dă undă verde raportului elaborat de vicepreşedintele liberalilor europeni, Adina Vălean, privind investiţiile în infrastructura energetică.

Raportul oferă Comisiei Europene un instrumentpentru dezvoltarea unei politici energetice comune, care va asigura pe viitor o piaţă competitivă şi, implicit, preţuri mai mici pentru consumatorul european.

Adina Vălean a subliniat în discursul său de susţinere a raportului că adoptarea acestui instrument de notificare a investiţiilor în infrastructura energetică vaoferi posibilitateade a planifica şi de aidentifica nevoia de investiţii suplimentare pe baza unor studii şi analize riguroase.

Acest instrument, însă, trebuie folosit pentru beneficiul cetăţenilor şi companiilor Statelor Membre, cu atât mai mult cu cât problema securităţii energetice şi a preţurilor rezonabile la energie se află la baza competitivităţii în Uniunea Europeană.

"Europa se află la răscruce şi prioritatea noastră trebuie sa fie, acum mai mult decât oricând, sprijinirea companiilor prin crearea unui climat competitiv sănătos. Avem nevoie de o politică energetică cu adevărat eficientă. Scopul nostru este să asigurăm companiilor şi cetăţenilor europeni energie la preţuri rezonabile."

Vicepreşedinta liberalilor europeni a atras, însă, atenţia că această nouă propunere legislativă nu trebuie să devină o povară în plus pe umerii companiilor din sectorul energetic şi nici nu trebuie să afecteze confidenţialitatea tranzacţiilor de pe această piaţă.

"Am remarcat tentaţia instituţională de a include totul în această propunere legislativă. Cred că este o greşeală. Pentru ca acest instrument să fie cu adevărat eficient, trebuie să ne concentrăm pe informaţia utilă şi să ţinem cont de faptul că este important să evităm birocraţia inutilă şi să ne asigurăm că nu afectăm confidenţialitatea pieţei."

În acelaşi discurs, Adina Vălean a insistat asupra faptului că raportul său oferă echilibrul necesar şi nu permite Comisiei Europene să intervină în procesul decizional privind amplasarea unei investiţii în energie într-un loc sau altul de pe teritoriul Uniunii Europene.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii