Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:46 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Creșterea bugetului pentru medicina de familie este prioritară în reformarea sistemului sanitar

ro

07 Oct, 2013 17:13 890 Marime text
Partidul Național Liberal şi-a asumat în fața electoratului reformarea domeniului sănătăţii, fapt pentru care ministrul Eugen Nicolăescu a venit cu proiecte concrete după o perioadă de timp în care reforma sănătăţii rămăsese la nivelul de discuţii.
Modificările aduse Legii 95/ 2006 privind domeniul sănătății au vizat atât serviciile UPU/ CPU și buna funcționare a spitalelor din România, cât și întărirea rolului medicilor de familie.
Un efort substanțial va fi depus pentru reorganizarea și restructurarea Ministerului Sănătății și a structurilor de specialitate, în sensul posibilității creării de structuri organizate pe domenii și conduse managerial; de asemenea, vor fi reorganizate și structurile de la nivel de teritoriu pentru îmbunătățirea calității serviciilor și diminuarea costurilor de funcționare.
Începând cu anul 2014, în planul de reformă al ministrului Eugen Nicolăescu se regăseşte creşterea bugetului alocat medicinei de familie, astfel încât bugetul acestui segment medical să constituie 9% din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. Tot pentru anul 2014, se doreşte creşterea fondurilor pentru medicina în ambulatoriu şi, de asemenea, vor fi dezvoltate centrele de permanenţă şi centrele multifuncţionale, unde medicii de familie vor putea acorda asistenţă medicală pacienţilor. O atenție specială va fi acordată și îngrijirii la domiciliu.
Introducerea pachetului de bază este asumată de către Uniunea Social Liberală prin Programul de guvernare şi constituie condiţionalitate obligatorie în acordul cu FMI.
De acum înainte, pachetul de bază oferă tuturor pacienților acces facil la tratament prin medicul de familie și ambulatoriu, iar serviciile din acest pachet sunt clare și garantate.
Pentru comunităţile vulnerabile, pachetul de bază prevede că asistentul comunitar şi medicul de familie vor fi cei care vor facilita accesul acestora la toate nivelele de asistenţă medicală. Conform datelor Ministerului Sănătății, numărul de asistenţi medicali comunitari este de aproape 1000, iar în cursul anului 2014 Ministerul Sănătăţii intenţionează să crească de cel puțin două ori numărul acestora.
 
  07.10.2013                           Departamentul de Comunicare al PNL Constanța
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii