Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:09 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mesajul Președintelui Senatului României, domnul Crin Antonescu, cu prilejul Zilei Naționale a Armatei Române (25 octombrie 2013)

ro

25 Oct, 2013 12:21 991 Marime text
„Aniversarea Zilei Naţionale a Armatei Române îmi oferă, astăzi, prilejul de a adresa câteva gânduri sincere celor care slujesc cu onoare și dăruire drapelul Patriei, precum și câteva cuvinte de admirație despre această instituţie națională atât de importantă pentru ceea ce este România astăzi atât pe plan intern, cât și pe plan internațional.

Armata României, această instituție cu caracter naţional de-o vârstă cu statul român, a fost nu doar parte distinctă a evenimentelor ce au asigurat independenţa, suveranitatea şi unitatea naţională, ci şi un factor stabil de reformare a societăţii româneşti. După Decembrie `89, Armata a constituit principalul vector de integrare euro-atlantică a României, dar şi un model de reformare „prin ea însăşi”, procesul de restructurare și profesionalizare devenind un model pentru celelalte instituţii fundamentale ale statului român.

Bătăliile duse de Armata Română, fie pentru întregirea neamului, fie pentru independențăsau, mai nou, alături de aliați, pentru cultivarea valorilor democratice și stabilizarea mediului de securitate globală, reprezintă repere vii ale conștiinței naționale. Un gând de recunoștință și admirație merge astăzi către eroii careşi-au dat viaţa în toate confruntările, luptând în slujba poporului nostru.

Un gând aparte îl am pentru toți cei care au căzut la datorie mai recent, în teatrele de operaţii. Și astăzi ne aplecăm cu pioșenie frunțile în faţa memoriei tuturor!
O retrospectivă asupra calităţilor instituţionale evidenţiază faptul că Armata României, prin participarea militarilor români în misiuni internaţionale de combatere a terorismului, de sprijinire a păcii sau umanitare, de tip coaliţie sau desfăşurate sub egida NATO, UE şi ONU, a generat, constant şi sincer, cele mai multe aprecieri la adresa României, fapt cu care nu se pot mândri multe dintre actualele instituții ale statului.

În contextul operaţional şi credibil al Parteneriatului Strategic cu SUA, dar şi al eforturilor comunităţii internaţionale de stabilizare şi însănătoşire a mediului de securitate, Armata reprezintă principalul pilon naţional de apărare şi securitate comună.
Cunoscând problemele esenţiale ale Armatei Române, consider că în anii următori se impune acordarea unei atenţii prioritare atât în ceea ce privește refacerea capacităţii sale de luptă, înzestrarea minimă şi performantă a acesteia, cât și pentru recăpătarea prestigiului său social, a condiţiei sale morale și a spiritului de corp. Armata este un furnizor de securitate, nu un consumator de resurse, iar respectul clasei politice trebuie să se traducă în primul rând prin acordarea mijloacelor necesare pentru ca ostașul român să se instruiască și să lupte așa cum o fac militarii din alte state NATO.

Mesajul meu este acela al recunoștinței pentru toți cei care sunt sub arme, pentru familiile lor, cele care îi susțin în tot ceea ce fac, pentru întreg corpul Armatei Române, activ și în rezervă. Acum, la încheierea a 10 ani de participare neîntreruptă în teatrul de operaţii din Afganistan, aprecierea mea se îndreaptă către toți cei care au luptat pentru interesele României departe de casă, umăr la umăr cu aliații noștri.
În plus, doresc să îi asigur pe reprezentanții instituției militare naționale de toată prețuirea pe care Senatul României, și eu personal, o acordăm Armatei României, tuturor militarilor români.
La mulți ani!”
25 octombrie 2013 Direcția de Presă
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii