Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:09 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Corina Crețu Pentru stoparea avortului selectiv, care impiedica anual nasterea a milioane de fete

ro

28 May, 2013 14:43 944 Marime text
COMUNICAT DE PRESĂ
 
Corina Crețu: Pentru stoparea avortului selectiv, care impiedica anual nasterea a milioane de fete




Europarlamentarul Corina Crețu, vicepreședinte al Grupului Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, a pledat, la Bruxelles, pentru intensificarea eforturilor UE in vederea eliminarii avortului selectiv pe criterii de gen.


In calitate de raportor al Comisiei de Dezvoltare din Parlamentul European pe tema avortarii deliberate a fetelor, Corina Cretu a declarat ca aceasta practica incalca dreptul fundamental la viata si are consecinte demografice si sociale dezastruoase. "Societatea contemporana nu are nevoie numai de maximizarea investitiilor in capitalul uman de sex feminin, pentru imbunatatirea educatiei si formarii profesionale, ci, mai ales, trebuie sa respecte dreptul femeilor de a se naste", a subliniat Corina Cretu.


"Practicile selective, provocate de factori culturali, istorici si socio-economici, au determinat un dezechilibru de gen accentuat, mai ales in tarile asiatice, in special in India si China, dar si in Canada, Albania si zona Caucazului. Chiar daca statutul femeii a cunoscut imbunatatiri in lume, intreruperea cursului sarcinii in functie de sexul bebelusului continua sa fie o practica des raspandita, facilitata de tehnologiile moderne care permit gestionarea componentei familiei in functie de factori economici si de mentalitate. Mai ales in cultura chineza, inferioritatea femeilor persista datorita perspectivei confucianiste, conform careia femeia este subordonata tatalui ei, apoi, dupa casatorie sotului, iar dupa moartea acestuia fiului ei", a atras atentia vicepresedintele socialist pentru egalitatea de gen.


Corina Cretu a precizat ca feminicidul impiedica indeplinirea unor obiective de dezvoltare esentiale: eliminarea discriminarii femeilor, reducerea mortalitatii infantile si imbunatatirea sanatatii materne.


Vicepresedintele Comisiei europarlamentare pentru Dezvoltare a pledat pentru o intelegere aprofundata a cauzelor fenomenului si pentru dezvoltarea unui sistem de stimulente financiare si economice care sa elimine avortul selectiv. "Uniunea Europeana trebuie sa sprijine imbunatatirea nivelului de educatie, a gradului de ocrotire a sanatatii femeilor, precum si a oportunitatilor de angajare pentru acestea. Se impune o colaborare mai stransa cu autoritatile nationale, regionale si locale, pentru impunerea unor politici publice anti-feminicid. Este importanta, in acest sens, monitorizarea atenta a aplicarii legislatiei impotriva inegalitatii de gen", a declarat europarlamentarul Corina Cretu.



Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii