Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:09 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presa - Finanțare pentru proiecte de interes strategic, prin Programul transfrontalier România-Serbia

ro

02 Nov, 2015 17:00 1583 Marime text
Finanțare pentru proiecte de interes strategic, prin Programul transfrontalier România-Serbia

Programul INTERREG IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia 2014-2020 finanțează proiecte strategice de cooperare transfrontalieră în regiunea de graniță româno-sârbă, prin intermediul Instrumentului de Asistență pentru Preaderare (IPA) II, cu sprijinul Uniunii Europene și al guvernelor celor două state. 

Proiectele strategice trebuie să producă efecte de lungă durată în regiunea transfrontalieră și să creeze structuri și servicii permanente capabile să asigure creșterea și dezvoltarea economică pe o perioadă îndelungată. Astfel, acestea trebuie să aducă o contribuție relevantă la unul sau mai multe dintre obiectivele programului: ocuparea forței de muncă și servicii pentru o creștere favorabilă incluziunii, protecția mediului și managementul riscurilor în zona de graniță, mobilitate şi accesibilitate, turism durabil.

Instituțiile locale și regionale interesate să depună un proiect strategic pot face acest lucru până la data de 15 martie 2016.

Pe 29 octombrie 2015, la Timișoara, Biroul Regional de Cooperare Transfrontalieră Timișoara și Agenția de Dezvoltare Regională Vest au organizat un eveniment de informare la care au participat reprezentanți ai instituțiilor din zona transfrontalieră interesate să conceapă proiecte importante pentru comunitățile locale din județele Timiș, Caraș-Severin și Mehedinți, precum și pentru cele 6 districte aflate în zona de graniță din Serbia: Banatul de Nord, Banatul Central, Banatul de Sud, Borski, Branicevski și Podunavski.  

Primul apel de proiecte al Programului Interreg IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia a fost lansat oficial pe 15 septembrie 2015 și are un buget de 50 milioane de euro, din care 22 de milioane sunt dedicate proiectelor strategice.  

Bugetul total al programului este de 88.124.999 de euro, din care 74.906.248 de euro reprezintă finanțare nerambursabilă din fondurile Uniunii Europene. 

În perioada 2014-2020, vor putea fi finanțate proiecte pe 4 axe prioritare, în domeniile: 

-      promovarea ocupării forței de muncă și serviciilor pentru o creștere favorabilă incluziunii - 18 milioane de euro,

-      protecția mediului și managementului riscurilor - 21 milioane de euro,

-      mobilitate şi accesibilitate sustenabile - 21 milioane de euro

-      atractivitate pentru turism sustenabil - 18 milioane de euro.

România îndeplinește în continuare rolul de Autoritate de Management (prin Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice), Autoritatea Națională fiind stabilită în cadrul Biroului de Integrare Europeană - Guvernul Republicii Serbia. Secretariatul Comun este organizat la Timişoara, în cadrul Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Timişoara, fiind sprijinit de Antena SC stabilită la Vršac, Republica Serbia. 

Potențialii beneficiari, precum și toți cei interesați de cooperarea transfrontalieră româno-sârbă în cadrul Programului Interreg IPA de Cooperare Transfrontalieră România - Serbia pot obține mai multe informații accesând secțiunea 2014-2020 din cadrul site-urilor: www.brct-timisoara.ro<http://www.brct-timisoara.ro/>  și www.romania-serbia.net <http://www.romania-serbia.net/> .

Contact mass-media:

Dani Bárdos – Consultant HR și Comunicare

E-mail: dani.bardos@brct-timisoara.ro   

Informaţii suplimentare

MDRAP gestionează, în perioada de programare 2014-2020,  <http://www.mdrap.ro/dezvoltare-regionala/-4970/-7572> 12 programe de cooperare teritorială europeană.

Programele de Cooperare Teritorială Europeană presupun cooperarea, prin intermediul unor proiecte gestionate şi administrate în comun de partenerii din statele participante, a unor regiuni din România:

• cu regiuni din statele vecine, în cadrul cooperării transfrontaliere - prin care se finanțează proiecte de accesibilitate (transport şi tehnologia informaţiei), mediu şi prevenirea riscurilor, dezvoltare economică şi socială şi acţiuni „people to people”;

• cu regiunile dintr-un anumit spaţiu geografic, în cadrul cooperării transnaţionale - prin care se finanțează acţiuni şi dezvoltarea de reţele care să ducă la dezvoltare teritorială integrată în domenii precum: inovaţia, mediul, accesibilitatea și dezvoltarea urbană;

• cu regiuni din orice stat membru al Uniunii Europene, în cadrul cooperării interregionale – cooperarea între autorităţile publice pe probleme de interes comun, prin transfer de experienţă şi bune practici între regiunile UE, prin constituirea de reţele între oraşele şi între cercetătorii din UE.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii