Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:15 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat ONCE festival film

ro

21 Oct, 2015 15:29 1475 Marime text
70 de mărturii ale eroismului românesc în ţară şi peste hotare
 
            Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor organizează, în zilele de 22 şi 23 octombrie, de la ora 10.00, la  Sala Cinema a Cercului Militar Naţional, o manifestare dedicată împlinirii a 70 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

          Evenimentul presupune prezentarea de fotografii  ale unor morminte şi opere comemorative de război   româneşti dedicate perioadei 1941-1945, cu referiri atât la Campania din Est, cât şi Campania din Vest. Pentru fiecare imagine prezentată, un specialist al Oficiului va face o prezentare a respectivului obiectiv comemorativ. De asemenea, în cele două zile ale activităţii vor fi difuzate filme documentar-istorice.

            În prima zi a evenimentului va fi difuzat filmul „Acvila română din Budapesta” având ca subiect Parcela de onoare a eroilor români căzuţi în luptele pentru eliberarea Ungariei, respectiv a oraşului Budapesta, în Al Doilea Război Mondial. În parcela nr. 144 din cadrul Cimitirului Central din Budapesta sunt înhumaţi 155 de militari români – identificaţi şi neidentificaţi. În anul 2007, Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor a finanţat realizarea monumentului central dedicat eroilor români înhumaţi în această parcelă. Opera comemorativă de război, creaţie a artistului plastic Valentin Tănase, a fost dezvelită în cadrul ceremoniei dedicate Zilei Armatei României din anul 2007. 

             În cea de-a doua zi, cei prezenţi vor putea viziona filmul „Ţiganca-cimitirul onoarei ostăşeşti”. Cimitirul românesc de onoare de la Ţiganca, din Republica Moldova, a fost amenajat la marginea de nord a localităţii Stoianovca, pe coasta unui deal, în contextul creşterii pierderilor înregistrate de trupele române în luptele din Capul de Pod de la Ţiganca (4-19 iulie 1941). Necropola de război a fost reconstruită în cadrul unor proiecte derulate Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor în cursul anilor 2006 şi 2014.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii