Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:30 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Aplicarea impozitului specific unor anumite activităţi

ro

21 Oct, 2016 12:01 1754 Marime text
Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Galaţi aduce la cunoştinţa contribuabililor faptul că, în Monitorul Oficial al României nr.812 / 14 octombrie 2016 a fost publicată Legea nr.170 / 2016 privind impozitul specific unor activităţi, care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2017.
 
Cine este obligat la plata impozitului specific ?
 
Actul normativ reglementează impozitul specific pentru persoanele juridice române plătitoare de impozit pe profit care desfăşoară activităţi corespunzătoare următoarelor coduri  CAEN:
 
5510 – “Hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare”;
5520 - “Facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată” ;
5530 – “Parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere” ;
5590 – “Alte servicii de cazare”;
5610 – “Restaurante”;
5621 – “Activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente” ;
5629 – “Alte servicii de alimentaţie n.c.a.” ;

5630 – “Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor 
De la 1 ianuarie 2017, sunt obligate la plata impozitului specific în conformitate cu prevederile Legii nr.170/ 2016, persoanele juridice române care la data de 31 decembrie a anului precedent au îndeplinit, cumulativ, următoarele condiţii:
a) aveau înscrisă în actele constitutive, potrivit legii, ca activitate principală sau secundară, una dintre activităţile corespunzătoare codurilor CAEN prevăzute mai sus;
              b) nu se află în lichidare, potrivit legii.
 
Calcul impozitului specific 
 
Formula de calcul şi valoarea impozitului specific va varia, după caz, în funcţie de urmatoarele criterii:
 
CAEN – ul activităţii desfăşurate
Rangul localităţii
Suprafaţa de desfăşurare a activităţii
Sezonalitate
Numărul de locuri de cazare 
 
Termene de plată pentru impozitul specific
               
Declararea şi plata impozitului specific se vor efectua semestrial, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare semestrului pentru care se datorează impozitul.
 
Comunicarea aplicării impozitului specific anual
 
Persoanele juridice române plătitoare de impozit pe profit comunică organelor fiscale teritoriale aplicarea impozitului specific anual, până la data de 31 martie inclusiv a anului pentru care se plăteşte impozitul specific.
 
În cazul în care, la data de 31 decembrie, inclusiv, firmele nu mai îndeplinesc condiţiile obligatorii pentru plata impozitului specific, atunci vor comunica organelor fiscale teritoriale ieşirea din acest sistem de impunere, până la data de 31 martie, inclusiv, a anului următor.
 
Impozitul pe profit din alte activităţi
 
Contribuabilii care, în cursul anului, realizează venituri şi din alte activităţi în afara celor corespunzătoare codurilor CAEN prevăzute mai sus, aplică pentru acestea sistemul de declarare şi plată a impozitului pe profit prevăzut de Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.
Veniturile din alte activităţi luate în calcul sunt cele înregistrate până la data de 31 decembrie a anului respectiv, inclusiv.
 
Norme metodologice de aplicare
 
În termen de 90 de zile de la data publicării acestei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I, se elaborează normele metodologice de aplicare, care se aprobă prin ordin comun al ministrului finanţelor publice şi al ministrului economiei, comerţului şi relaţiilor cu mediul de afaceri.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii