Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:56 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Șeful Statului Major al Apărării din Republica Italiană, generalul Claudio Graziano, în vizită la Ministerul Apărării Naționale (MApN)

ro

17 Feb, 2017 15:52 1504 Marime text
Ministrul apărării naţionale, Gabriel Leş, și şeful Statului Major General (SMG), generalul Nicolae Ciucă, l-au primit vineri, 17 februarie, la sediul instituţiei, pe şeful statului major al apărării din Republica Italiană, generalul Claudiu Graziano.
Oficialii au avut mai multe runde de discuţii, pe teme legate de modalităţile de intensificare a cooperării militare, precum şi în cadrul NATO şi al UE.
Ministrul Leş a subliniat importanţa deciziilor luate în această săptămână la Bruxelles, la reuniunea miniştrilor aliaţi ai apărării, cu privire la creşterea prezenţei maritime aliate în Marea Neagră, regiune care, în aprecierea oficialului român, are un rol esenţial pentru securitatea şi stabilitatea întregii Alianţe.
Ministrul apărării a punctat, de asemenea, susţinerea pe care România o acordă iniţiativei de înfiinţare a unui hub regional pentru Sud, prilej cu care şeful forţelor armate italiene a exprimat nevoia pentru un răspuns coerent la ameninţările de orice natură, care vin din sudul Alianţei.
Generalul Ciucă l-a asigurat pe omologul italian de susţinere în abordarea provocărilor de securitate, menţionând participarea, în viitor, a unei fregate româneşti la Operaţia Sea Guardian în Marea Mediterană. Șeful român al SMG a împărtăşit opinia potrivit căreia mediul de securitate actual poate fi menţinut în echilibru doar prin cooperare și susţinere reciprocă. “Militarii români şi italieni au luptat umăr la umăr în Irak, Kosovo, Bosnia şi, actualmente, în cadrul Operaţiei Resolute Support din Afganistan. Mediul de securitate este în continuă schimbare, cu provocări şi ameninţări diverse care au un ritm greu de anticipat şi soluții dificil de previzionat. Tot cea ce realizăm acum contribuie la demonstrarea faptului că centrul de greutate al Alianței constă în coeziunea acesteia şi în hotărârea de a continua să identifice diferite căi şi oportunităţi care pot contribui la întărirea forţei de acţiune comună. Armata României va face tot cea ce îi stă la îndemână pentru a îndeplini toate angajamentele asumate în relația bilaterală și aliată”, a completat generalul Ciucă.
Generalul Graziano a mulţumit pentru invitaţia de a vizita România, subliniind rolul major pe care îl au legăturile istorice și culturale dintre cele două ţări, la care se adaugă valorile comune de libertate şi coeziune.  În discuțiile cu cei doi oficiali români, oaspetele italian a reiterat susţinerea Forţele Armate Italiene privind iniţiativele României si NATO de întărire a flancului estic al Alianţei si a zonei extinse a Mării Negre.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii