Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:10 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cooperare între autorităţile române şi moldovene pentru anihilarea unei reţele de contrabandişti

ro

05 May, 2015 17:45 895 Marime text
 * Ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie - Serviciul Judeţean Anticorupţie Iaşi, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi, împreună cu poliţiştii de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi şi cu sprijinul Serviciului Român de Informaţii au destructurat o reţea care desfăşura activităţi ilicite în sfera contrabandei cu produse accizabile, care acţiona pe teritoriul României şi al Republicii Moldova.

            * Autorităţile romane au colaborat cu Procuratura Anticorupţie a Republicii Moldova si cu Departamentul Politiei de Frontiera al R. Moldova, in urma actiunilor desfasurate fiind identificate, până în prezent, 11 persoane, cetăţeni din Republica Moldova, printre care şi doi politisti de frontiera din R Moldova, care sunt implicate in activitatea infractionala;
            *  Pentru facilitarea introducerii unor importante cantităţi de ţigări peste râul Prut, cetăţeni moldoveni au propus şi oferit poliţiştilor de frontieră români autorizaţi în cauză, cu titlu de mită, suma totală de 4.330 euro.

* In timpul flagrantului, poliţiştii de frontieră români şi moldoveni au fost nevoiţi să folosească armamentul din dotare pentru retinerea contrabandistilor care nu s-au supus somatiilor legale,  fiind trase 10 focuri de armă în plan vertical fără a rezulta victime umane sau pagube materiale.
 
În luna noiembrie 2014, un poliţist de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Iaşi a formulat un denunţ cu privire la faptul că a fost contactat de către doi cetăţeni moldoveni, V.P. şi I.P., în vărstă de 31 respectiv 32 ani, care i-au propus să le faciliteze introducerea unor importante cantităţi de ţigări peste râul Prut, în schimbul plăţii unor sume de bani.
 Deoarece poliţistul de frontieră a primit asigurări de la cei doi cetăţeni moldoveni că, pe teritoriul Republicii Moldova, activitatea de contrabandă este sprijinită de poliţişti de frontieră moldoveni, a fost organizată o acţiune comună de către Parchetul General al României prin Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi şi Procuratura Anticorupţie a Republicii Moldova prin Centrul Naţional Anticorupţie pentru destructurarea retelei.
În cadrul acţiunii, pe teritoriul României, au fost desemnaţi să documenteze activitatea infracţională politisti de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi şi ofiţeri ai Direcţiei Generale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Iaşi.
Pentru documentarea completă a activităţii infracţionale, in perioada ianuarie-mai 2015, procurorul desemnat a autorizat introducerea supravegheată în România, peste râul Prut, a două transporturi de ţigări de contrabandă, cantitatea totală fiind de 19.000 pachete de ţigări. Pentru aceste transporturi cetăţenii moldoveni au oferit poliţiştilor de frontieră români suma de 2930 euro pentru ajutorul acordat, bani ce au fost depuşi  la dosarul cauzei, conform prevederilor legale.

În data de 03.05.2015, sub coordonarea procurorilor de caz din România şi Republica Moldova, s-a organizat o actiune pentru prinderea in flagrant a contrabandiştilor. Astfel, în intervalul orar 22.30-23.00, după ce a intrat legal în România, I.P., cetăţean R. Moldova s-a întâlnit cu poliţiştii de frontieră ieşeni autorizaţi în cauză, cărora le-a promis cu titlu de mită suma de 1400 euro. Aceştia s-au deplasat la malul românesc al râului Prut, iar după ce au încărcat primele colete cu ţigări, a fost declanşată acţiunea de prindere în flagrant la care au participat pe teritoriul  României poliţişti de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Iaşi, Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi şi lucrători din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Iaşi, iar pe teritoriul Republicii Moldova poliţişti de frontieră din cadrul Departamentului Poliţiei de Frontieră şi lucrători din cadrul Centrului Naţional Anticorupţie.
Pentru reţinerea persoanelor implicate în aria infracţională, care nu s-au supus somaţiilor verbale, poliţiştii de frontieră români şi moldoveni au fost nevoiţi să folosească armamentul din dotare fiind trase 10 focuri de armă în plan vertical fără a rezulta victime umane sau pagube materiale.
În urma acţiunii pe teritoriul României, la malul râului Prut, a fost reţinută o persoană, a fost descoperită cantitatea de 10.725 pachete de ţigări şi au fost indisponibilizate în vederea continuării cercetărilor patru autoturisme folosite în activitatea infracţională, iar pe teritoriul Republicii Moldova au fost reţinute cinci persoane şi a fost descoperită barca cu care erau trecute ţigările peste râul Prut. De asemenea, pe teritoriul Republicii Moldova au fost organizate în data de 04.05.2015 percheziţii domiciliare în urma cărora au mai fost reţinute cinci persoane printre care şi doi poliţişti de frontieră moldoveni.

   I.P. este cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de dare de mită şi instigare la infracţiunea de introducere în sau scoatere din ţară prin orice mijloace a bunurilor sau mărfurilor prin alte locuri decât cele stabilite pentru control vamal. Faţă de el a fost dispusă măsura arestării preventive pentru o perioadă de 30 de zile.
Alte cinci persoane sunt cercetate pentru săvârşirea infracţiunii de introducere în sau scoatere din ţară prin orice mijloace a bunurilor sau mărfurilor prin alte locuri decât cele stabilite pentru control vamal.
Activitatea informativ-operativă a fost realizată cu sprijinul Serviciului Român de Informaţii, iar pentru realizarea flagrantului activitatea a fost supravegheată şi s-a realizat cu sprijinul unui echipaj cu un elicopter din cadrul Inspectoratului General de Aviaţie Bucureşti.
            Cercetările continuă în vederea stabilirii întregii arii infracţionale urmând ca la finalizare să fie luate măsurile legale în consecinţă.
 
BIROUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii