Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:25 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ATENŢIONARE METEO

ro

16 Jun, 2015 11:30 1033 Marime text
De astăzi, de la ora 12, intră în vigoare o Atenţionare meteorologică de COD GALBEN de ploi torenţiale, instabilitate atmosferică accentuată şi vijelii pentru 27 de judeţe din nordul, estul şi centrul ţării. Potrivit acestei atenţionări, cantităţile de apă vor putea depăşi local 25...30 l/mp şi izolat 50...60 l/mp.
Totodată, până la ora 16.00, este în vigoare Atenţionarea hidrologică COD GALBEN de inundaţii, care vizează scurgeri importante de pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale pe unele râuri din bazinele hidrografice ale judeţelor Alba, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu-Mare şi Sălaj.
În contextul atenţionărilor, viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea a cerut conducerii I.G.S.U. să ia primele măsuri pentru pregătirea de intervenţie a inspectoratelor teritoriale pentru situaţii de urgenţă. Acţiunile acestora vor viza prevenirea şi gestionarea eventualelor situații de urgență produse de fenomenele hidro-meteo periculoase.
Având în vedere că în aceste zile cumularea fenomenelor hidrologice şi meteorologice poate conduce la producerea inundaţiilor, atât ca urmare a viiturilor formate pe cursurile de apă dar şi ca efect al precipitaţiilor abundente, vicepremierul Gabriel Oprea a solicitat autorităţilor judeţene să monitorizeze permanent situaţia din teren şi să intervină în sprijinul populaţiei încă de la apariția primelor efecte ale fenomenelor meteo periculoase.
Ministerul Afacerilor Interne atenţionează autorităţile locale să dispună din timp măsurile necesare privind limitarea posibilelor accidente sau pagube produse de vântul puternic, cum ar fi riscul prăbușirii copacilor sau panourilor de afişaj stradal, precum şi afectarea rețelelor electrice.
În ultimele 24 de ore, pentru înlăturarea efectelor fenomenelor meteo periculoase, s-a intervenit în 3 localităţi din judeţele Olt şi Suceava pentru evacuarea apei din gospodăriile oamenilor şi pentru degajarea copacilor căzuţi pe carosabil.
La nivelul județelor, coordonarea unitară a structurilor cu responsabilități în realizarea intervențiilor pentru situații de urgență se realizează de către inspectorii șefi ai Inspectoratelor Județene pentru Situații de Urgență.
 
DIRECŢIA INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii