Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:35 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Semnarea unui Protocol de colaborare între Ministerul Afacerilor Externe şi Forumul B’nai B’rith “Dr. Moses Rosen” România 5 februarie 2015

ro

05 Feb, 2015 15:12 1010 Marime text
Semnarea unui Protocol de colaborare între Ministerul Afacerilor Externe şi  Forumul B’nai B’rith “Dr. Moses Rosen” România
 
 
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu şi Jose Iacobescu, preşedintele Forumul B’nai B’rith “Dr. Moses Rosen” România, au semnat joi, 5 februarie 2015, la sediul MAE, un protocol de colaborare între cele două instituţii.
 
Protocolul prevede că Ministerul Afacerilor Externe şi Forumul B’nai B’rith să colaboreze pentru promovarea valorilor legate de toleranţă, dialog intercultural, solidaritate, combaterea rasismului şi antisemitismului, prin organizarea unor activităţi pe tema contribuţiei comunităţii evreieşti la viaţă culturală din România.
 
 “Anul acesta aniversăm 20 ani de la adoptarea, la 1 februarie 1995, a Convenţiei – Cadru a Consiliului Europei pentru protecţia minorităţilor naţionale, România fiind primul stat care a ratificat acest important instrument juridic, în luna aprilie a aceluiaşi an. Prin urmare, cred că unul dintre primele evenimente pe care le putem organiza împreună, în aplicarea prevederilor protocolului pe care tocmai l-am semnat, poate fi dedicat evidentierii aportului istoric şi cultural al comunităţii evreieşti la dezvoltarea ţării noastre – a comunităţii evreieşti că parte integrantă a societăţii româneşti şi a istoriei României - şi în acelaşi timp de promovare a modelului contemporan românesc de integrare şi protejare a drepturilor  persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale”, a evidenţiat ministrul Bogdan Aurescu, în alocuţiunea să. 
 
“Consider că semnarea acestui document este cu atât mai importantă cu cât ne aflăm într-un moment esenţial al istoriei prezentului, în care asistăm, din păcate, la ascensiunea fenomenelor de xenofobie, rasism şi antisemitism în societăţile europene. O astfel de colaborare cu Forumul B’nai B’rith este un mijloc foarte potrivit pentru a promova, pe de o parte, în plan naţional, aportul comunităţii evreieşti la dezvoltarea României şi, pe de altă parte, în plan european, diseminarea, în rândul cetăţenilor europeni, a modelului românesc de  asigurare a toleranţei, a respectului reciproc, a interculturalismului şi a culturii dialogului”, a declarat ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu. 
 
Şeful diplomaţiei române a asigurat că România va rămâne puternic angajată în acest demers, preluarea de către România, în anul 2016, a Preşedinţiei Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (IHRA) reprezentând recunoaşterea eforturilor constante ale autorităţilor române dedicate păstrării memoriei Holocaustului şi promovării drepturilor şi libertăţilor fundamentale.
 
Jose Iacobescu, preşedintele Forumului B’nai B’rith “Dr. Moses Rosen” a evidenţiat sprijinul constant al autorităţilor române în combaterea antisemitismului şi a afirmat că „în România etnia iudaică este o etnie apreciată şi preţuită de către Guvern, iar oficialităţile dezvoltă legături, colaborează şi realizează schimburi de experienţă cu această”. „În România antisemitismul este la cea mai scăzut nivel din cadrul Uniunii Europene”, a continuat Jose Iacobescu.
 
În finalul evenimentului, preşedintele Forumului B’nai B’rith “Dr. Moses Rosen” a mulţumit Ministerului Afacerilor Externe şi şi-a exprimat încrederea că proiectele comune dezvoltate vor contribui la promovarea contribuţiei comunităţilor evreieşti  la dezvoltarea României. 
 
Informaţii suplimentare
Organizaţia B'nai B'rith a fost înfiinţată în 1843, la New York, şi este una dintre cele mai puternice organizaţii evreieşti din lume, deţinând reprezentanţe în peste 58 de state şi fiind prezenţa în mai multe organizaţii internaţionale, printre care ONU, UNESCO şi Consiliul Europei.
 
Începând cu anul 2012, Ministerul Afacerilor Externe colaborează, alături de alte instituţii române, cu B’nai B’rith Europa, în cadrul proiectului intitulat „Podurile Toleranţei”, menit să aducă în atenţia publicului aportul comunităţii evreieşti la dezvoltarea României, Serbiei, Bulgariei, Slovaciei, Cehiei şi Austriei şi concentrat pe organizarea de acţiuni culturale şi educaţionale.
 
Convenţia-Cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale a Consiliului Europei a fost adoptată la Strasbourg, la 1 februarie 1995, şi a fost ratificată de România prin Legea nr. 33 din 29 aprilie 1995, România fiind primul stat al Consiliului Europei care a ratificat acest document.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii