Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:35 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea secretarului de stat pentru afaceri strategice Daniel Ioniţă la Forumul CEPA „Transatlantic Security in a Cold Climate”

ro

04 Oct, 2015 08:50 947 Marime text
Secretarul de stat pentru afaceri strategice Daniel Ioniţă a participat vineri, 2 octombrie 2015, la Washington D.C., la panelul „Frontier Defense: 21st Century Warfighting in Frontline NATO”,  din cadrul Forumului organizat de Center for European Policy Analysis, pe tema „Transatlantic Security in a Cold Climate”.

În intervenţia sa, oficialul român a adus în atenţie evoluţiile de securitate de pe flancul estic al NATO, evidenţiind faptul că, în ciuda deschiderii manifestate de-a lungul timpului de Alianţa Nord-Atlantică de a se angaja într-o relaţie de cooperare, Rusia a ales o abordare concurenţială, de natură a stimula riscurile de securitate la nivel regional, prin anexarea ilegală a Crimeei şi sprijinul acordat separatiştilor din estul Ucrainei.

Daniel Ioniţă a relevat modul în care răspunsul NATO la multiplicarea ameninţărilor la adresa securităţii răspunde cerinţelor de apărare colectivă şi îndeplineşte aşteptările ţării noastre. A subliniat că România va continua să îşi aducă o contribuţie la nivel conceptual şi operaţional în ceea ce priveşte adaptarea NATO în perspectiva Summit-ului de la Varşovia, inclusiv din prisma consolidării capabilităţilor de apărare. A evidenţiat, în acest sens, acordul politic naţional pentru creşterea resurselor alocate apărării la 2% din PIB până în 2017.

În continuare, secretarul de stat pentru afaceri strategice a arătat necesitatea dezvoltării relaţiilor de parteneriat ale Alianţei Nord-Atlantice, atât pe zona de est, cât şi pe zona de sud, făcând referire la iniţiativa prezentată de ministrul român de externe la reuniunea miniştrilor de externe NATO, din mai 2015, cu privire la elaborarea unei politici Aliate integrate pentru partenerii din est şi din sud.

Totodată, Daniel Ioniţă a pledat pentru concretizarea potenţialului relaţiei strategice NATO-UE, prin sporirea cooperării şi coordonării dintre cele două organizaţii, precum şi pentru aprofundarea relaţiei transatlantice, ambele aspecte de natură a genera un răspuns solidar şi consistent la ameninţările pe termen lung la adresa securităţii europene şi euro-atlantice.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii