Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:51 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea secretarului de stat Bogdan Aurescu la reuniunea Comitetului Mixt româno-american

ro

02 Jul, 2013 12:44 552 Marime text
COMUNICAT DE PRESĂ
 
Participarea secretarului de stat Bogdan Aurescu la reuniunea Comitetului Mixt româno-american
 
Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a participat astăzi, 2 iulie 2013, la Cercul Militar Naţional, la reuniunea Comitetului Mixt româno-american care gestionează aplicarea Acordului dintre România şi Statele Unite ale Americii privind activităţile forţelor Statelor Unite staţionate pe teritoriul României (Bucureşti, 6 decembrie 2005). Sub egida Comitetului Mixt se desfăşoară şi discuţiile privind implementarea Acordului între România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România (Washington, 13 septembrie 2011).
 
În intervenţia sa din deschiderea reuniunii, secretarul de stat Bogdan Aurescu a exprimat satisfacţia pentru semnarea astăzi, de către co-preşedinţii Comitetului Mixt, Sebastian Huluban, secretar de stat în Ministerul Apărării Naţionale, şi generalul Mark O. Schissler, din cadrul Comandamentului Forţelor SUA în Europa, a trei noi documente bilaterale (două amendamente la Aranjamente de Implementare existente şi un nou Aranjament de Implementare) necesare pentru continuarea punerii în aplicare a Acordului româno-american privind sistemul antirachetă. Acestea reglementează domeniile relaţiilor de comandă, serviciilor de medicină legală şi pretenţiilor, şi se adaugă celor opt Aranjamente de Implementare sau Amendamente la Aranjamente de Implementare în vigoare, semnate în cadrul reuniunilor precedente ale Comitetului Mixt din 2012.
Secretarul de stat român a remarcat, inclusiv în calitate de negociator-şef al Acordului româno-american privind sistemul antirachetă, ritmul susţinut al demersurilor pentru implementarea Acordului din 2011, precum şi rolul pe care Baza de la Deveselu îl va avea în edificarea sistemului de apărare antirachetă al NATO.
„Având în vedere importanţa acestor documente, pot spune că facem paşi importanţi în pregătirea momentului din 2015 când arhitectura NATO este planificată să atingă Capacitatea Operaţională Iniţială, inclusiv prin amplasarea de interceptori în baza din România, pregătind astfel terenul pentru Capacitatea Operaţională Completă de Apărare Antirachetă a NATO", a declarat Bogdan Aurescu.  
Secretarul de stat Aurescu a subliniat, de asemenea, încadrarea cooperării bilaterale privind apărarea antirachetă în ansamblul Parteneriatului Strategic româno-american, unul dintre fundamentele politicii externe a României. „Evenimentul de astăzi şi substanţa dezbaterii reflectă angajamentul pe care statele noastre şi l-au asumat pentru construirea unei capacităţi robuste şi funcţionale de apărare antirachetă. Bineînţeles, acesta se încadrează în Parteneriatul Strategic, în dialogul extrem de dinamic şi în cooperarea dintre cele două ţări, în toate domeniile, care continuă să reprezinte una dintre pietrele de temelie ale politicii externe a României”, a arătat în expunerea sa secretarul de stat Bogdan Aurescu.
De asemenea, Bogdan Aurescu şi-a manifestat încrederea cu privire la marcarea corespunzătoare a momentului inaugurării formale a lucrărilor la Baza de la Deveselu, din acest an, de natură să reflecte angajamentul comun de a operaţionaliza această bază, în conformitate cu calendarul bilateral şi la nivel NATO.
 
 
   
 
   
Oficiul Purtator de Cuvant si Comunicare

Aleea Alexandru nr. 31, Sector 1
Bucuresti 011822, Romania

Tel.:    +40 (0)21 431 1377 
Fax:    +40 (0)21 319 2195
Mobil:  +40 (0)721 270 845
E-mail: presa@mae.ro
www.mae.ro
 
       
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii