Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:14 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevederea secretarului de stat Bogdan Aurescu cu Montserrat Feixas Vihé, Reprezentant regional al Înaltului Comisar pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite (UNHCR) pentru Europa Centrală

ro

04 Dec, 2013 19:12 437 Marime text
Secretarul de stat pentru afaceri strategice, Bogdan Aurescu, a avut miercuri, 4 decembrie 2013, o întrevedere cu Montserrat Feixas Vihé, Reprezentantul regional al Înaltului Comisar al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR) pentru Europa Centrală, în cadrul vizitei pe care aceasta o efectuează în România, în perioada 4-6 decembrie 2013. 
Discuţiile au avut loc în contextul preluării funcţiei de Reprezentant Special al UNHCR pentru regiunea Europei Centrale de către Feixas Vihé în iunie 2013. Partea română i-a urat succes în activitate şi a asigurat de întreaga susţinere a României pentru îndeplinirea mandatului, având în vedere relaţia de parteneriat de lungă durată între ţara noastră şi organizaţia internaţională, confirmată de Acordul-cadru din 2 martie 2011 de cooperare între Guvernul României şi Oficiul Înaltului Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi.

Cei doi oficiali au evocat rolul proeminent al Centrului de Tranzit în Regim de Urgenţă pentru Refugiaţi de la Timişoara (CTU) prima instituţie de acest gen la nivel mondial, destinată persoanelor aflate în nevoie urgentă de evacuare din prima ţară de azil. În contextul aniversării a 5 ani de la intrarea în vigoarea a Acordului Tripartit între Guvernul României, UNHCR şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie în temeiul căruia a fost înfiinţat CTU, precum şi a primirii în spaţiile Centrului a peste 1300 de persoane de la momentul înfiinţării, cei doi interlocutori au discutat asupra organizării unor evenimente care să marcheze aceste evoluţii pozitive, ţinând seama de nevoile în creştere şi provocările în plan umanitar cărora statele trebuie să le găsească soluţii concrete şi rapide.
Secretarul de stat Bogdan Aurescu a dat asigurări cu privire la angajamentul constant al României de a contribui la promovarea şi furnizarea de protecţie şi asistenţă pentru persoanele care au nevoie de protecţie internaţională şi alte persoane a căror situaţie se încadrează în mandatul UNHCR.

Informaţii suplimentare:

Montserrat Feixas Vihé şi-a început activitatea în calitate de Reprezentant Regional UNHCR pentru Europa Centrală în iulie 2013. A deţinut mai multe mandate în cadrul UNHCR, în misiuni în Honduras, Pakistan, Uganda şi India. Anterior preluării acestui portofoliu, a deţinut funcţia de şef al misiunii UNHCR în India pentru cinci ani. Mandatul său acoperă relaţiile cu 7 state: Bulgaria, Republica Cehă, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Ungaria. Cu excepţia Slovaciei şi Sloveniei, în fiecare ţară există un birou naţional sau o reprezentanţă. De asemenea, există două birouri regionale (field offices), unul la Timişoara, iar celălalt la Hummenné (Slovacia) pentru operaţionalizarea centrelor de tranzit pentru relocare.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii