Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:55 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevederea ministrului afacerilor externe, Titus Corlăţean, cu omologul sud-coreean, Yun Byung-se

ro

12 Jul, 2013 14:26 480 Marime text
Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, s-a întâlnit astăzi, 12 iulie 2013, cu omologul său sud-coreean, Yun Byung-se, în continuarea vizitei oficiale pe care o efectuează la Seul.
Cei doi miniştri au abordat pe larg stadiul relaţiilor bilaterale dintre cele două ţări. A fost remarcat dialogul politic excelent la diferite niveluri şi pe diverse paliere, guvernamental, parlamentar şi al societăţii civile.
Ministrul român a propus negocierea unui memorandum de înţelegere  între cele două ministere ale afacerilor externe, care să fie semnat cu ocazia unei vizite viitoare a omologului său la Bucureşti şi care să instituie un dialog constant, de substanţă, aprofundat, pe diverse teme de interes comun, bilaterale şi internaţionale.
Cele două părţi au convenit iniţierea unui nou program bilateral dedicat schimbului de studenţi, în care acestora să li se permită şi o practică profesională în domeniile în care studiază  (Working Holiday Program).
De asemenea, s-a convenit realizarea în perioada imediat următoare a unor consultări pe linie consulară, pentru optimizarea sistemului de acordare a vizelor pentru studenţi şi oameni de afaceri.
Cei doi miniştri de externe au remarcat creşterea semnificativă a volumului schimburilor comerciale bilaterale, ca urmarea a intrării în vigoare a acordului de comerţ liber între UE şi Republica Coreea. Oficialii român şi sud coreean au subliniat interesul pentru dezvoltarea unor proiecte bilaterale în domeniile energetic, IT şi comunicare, infrastructură, agricultură şi procesare de produse alimentare, servicii medicale, turism.
Cei doi demnitari au abordat pe larg problematica regională, cu accent pe situaţia din Peninsula Coreea. Ministrul de externe sud-coreean a prezentat aspectele semnificative ale evoluţiilor din Asia de Est, iar ministrul român a făcut o expunere a evoluţiilor recente din Uniunea Europeană şi Europa Centrală şi de Est.
Cu ocazia întrevederii dintre şefii celor două diplomaţii a fost abordată cooperarea dintre România şi Republica Coreea în cadrul organizaţiilor internaţionale şi a avut loc un schimb de opinii în legătură cu dosare de actualitate de pe agenda globală.
 
Informaţii suplimentare
Acordul de comerţ liber între UE şi Republica Coreea (European Union - Republic of Korea Free Trade Agreement) a fost semnat la 6 octombrie 2010 şi a intrat provizoriu în vigoare la 1 iulie 2011, urmând ca statele membre ale UE să îndeplinească procedurile naţionale de ratificare. România a ratificat acordul la 8 februarie 2013.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii